Image default
Πολιτική Πρώτο Θέμα

Πόσο πλησιάζει ο Αρμαγεδδών των πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη απειλή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας αντιμετώπισε μια σπάνια εγχώρια δημόσια αντίδραση για τον πόλεμο στο Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακαταλαμβάνουν γρήγορα περισσότερα εδάφη, ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς ξετυλίγεται η επτάμηνη εισβολή του Πούτιν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προσπαθούν να καταλάβουν» την παράκαμψη του Πούτιν από τον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, υπολειτουργεί σημαντικά».

«Για πρώτη φορά μετά την κουβανική πυραυλική κρίση, έχουμε άμεση απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε ο Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα μετά τον Κένεντι και την κουβανική πυραυλική κρίση», είπε.

Στην κρίση του 1962, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι και η Σοβιετική Ένωση υπό τον ηγέτη της, Νικήτα Χρουστσόφ, έφτασαν κοντά στη χρήση πυρηνικών όπλων λόγω της παρουσίας σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήσεις) εύκολα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια την Παρασκευή, έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, για να διαμαρτυρηθεί για το ρωσικό έδαφος, το οποίο τώρα λέει ότι περιλαμβάνει τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε.

Σε δηλώσεις του στο Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας, ο Ζελένσκι είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα στη Ρωσία για να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε τα σχόλια ως «έκκληση για έναρξη ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

H Ρωσία προσάρτησε τις περιφέρειες Donestk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της χώρας, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων – ψηφοφορίες που κατήγγειλαν το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις ως παράνομες και καταναγκαστικές.

Από τη μεγαλύτερη απόπειρα προσάρτησης της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ουκρανική αντεπίθεση ώθησε τις ρωσικές δυνάμεις σε περαιτέρω υποχώρηση και ανέκτησαν μεγάλα τμήματα της νότιας περιοχής Χερσώνα.

Ο Ζελένσκι είπε σε διάγγελμα την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν περισσότερα από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (195 τετραγωνικά μίλια) και δεκάδες οικισμούς στη Χερσώνα τον Οκτώβριο.

“Υπάρχουν επιτυχίες και στα ανατολικά. Θα έρθει σίγουρα η μέρα που θα αναφέρουμε τις επιτυχίες στην περιοχή Zaporizhzhia (στη νοτιοανατολική Ουκρανία) επίσης, σε εκείνες τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν οι κατακτητές”, είπε ο πρόεδρος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (μίλια) εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η ρωσική γραμμή του μετώπου έχει καταρρεύσει, πρώτα στα βορειοανατολικά και, από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, επίσης στο νότο.

Σε μια σπάνια αλλά αυξανόμενη δημόσια κριτική στους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ρωσίας, ο Kirill Stremousov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην περιοχή Kherson, είπε ότι οι ” στρατηγοί και υπουργοί ” στη Μόσχα δεν κατάλαβαν τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να φουσκώνει ακόμη και μεταξύ των πιστών σχολιαστών της κρατικής τηλεόρασης.

«Σε παρακαλώ εξήγησέ μου ποια είναι τώρα η ιδιοφυή ιδέα του γενικού επιτελείου;» Ο Vladimir Solovyov, ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους παρουσιαστές talk show, δήλωσε στο κανάλι του ζωντανής ροής.

“Πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος μας; Αύξησαν πολύ τα όπλα τους”, είπε για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν μεγάλη έκταση εδάφους τον Σεπτέμβριο, τα πτώματα 534 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, βρέθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε σε ενημέρωση ο αξιωματούχος της αστυνομίας Serhiy Bolvinov.

Το σύνολο περιελάμβανε 447 πτώματα που βρέθηκαν στο Izium. Είπε επίσης ότι οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για 22 «δωμάτια βασανιστηρίων». Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, ένας περιφερειακός κυβερνήτης είπε ότι ένας πύραυλος κατέστρεψε μια πολυκατοικία και σκότωσε επτά ανθρώπους στην πόλη Zaporizhzhia, στην ομώνυμη νότια περιοχή, την οποία η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει.

Ο Έντουαρντ, ένας 49χρονος άνδρας που επέζησε της επίθεσης, είπε ότι ξύπνησε γύρω στις 5 το πρωί από μια ισχυρή έκρηξη. “Το δωμάτιο γέμισε καπνό και σκόνη. Πήδηξα να πάω να δω τι είχε συμβεί”, είπε.

Σε μια διαδικτυακή ομιλία στο νέο φόρουμ συνεργασίας για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχευσε το ίδιο σημείο δύο φορές για να σκοτώσει τους ανταποκριτές.

“Στη Zaporizhzhia, μετά την πρώτη επίθεση με πύραυλο σήμερα, όταν οι άνθρωποι ήρθαν να μαζέψουν τα ερείπια, η Ρωσία πραγματοποίησε μια δεύτερη επίθεση με ρουκέτα. Απόλυτη κακία, απόλυτο κακό.”

Η Ρωσία λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης για το Πρόγραμμα «Αιγίς»: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση, το τρίπτυχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

admin

«Κόντρα» μεταξύ Ερντογάν και Σταϊνμάιερ για Χαμάς και Ισραήλ – «Μπηχτή» Τούρκου προέδρου και για τα Eurofighter

admin

Βασίλης Γραμμένος: «Κάταγμα ρινικών οστών, διάστρεμμα και διάταση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης μετά την επίθεση»

admin

Ευρωεκλογές: Γιατί «έκοψε» ο Άρειος Πάγος τους Σπαρτιάτες και άλλα 14 κόμματα – Δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης

admin

Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

admin

Άρειος Πάγος: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

admin

Τουρκία: Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών σε διεθνείς δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – «Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων»

admin

Στίγκας μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου: Πρώτη φορά στα χρονικά με καταχθόνιες μεθοδεύσεις αποκλείεται κόμμα από τις εκλογές

admin

Άρειος Πάγος: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ποια «κόβονται»

admin

Πιερρακάκης για σχολικό εκφοβισμό: Έλα να δούμε πως μπορείς να κάνεις μια επώνυμη αναφορά στο stop-bulling.gov.gr

admin

Μάντζος: Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τις πράξεις βίας

admin

Ελληνική Λύση: Προσπάθεια της ΝΔ να ανακόψει την ανοδική μας πορεία εκμεταλλευόμενη την αήθη επίθεση εις βάρος του βουλευτή μας

admin