Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Πως ο Xi προετοιμάζει την Κίνα για αντιπαράθεση με τη δύση 

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία, ο Xi Jinping έχει εξαπολύσει μια σειρά από εκστρατείες για να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα επικρατήσει, ή τουλάχιστον θα αντέξει, σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση. Έχει ενισχύσει τον στρατό της Κίνας , έχει αναδιοργανώσει την οικονομία και έχει ξαναφτιάξει την κοινωνία γύρω από ένα πιο ιδεολογικά αφοσιωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο κ. Xi κατέστησε σαφές ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι να επαναφέρει την Κίνα σε αυτό που πιστεύει ότι είναι η θέση που της αρμόζει ως παγκόσμιος παίκτης και ομοτίμη των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, έχει δει την πιθανότητα αναμέτρησης με τη Δύση ως όλο και πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη σκέψη του. Τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τρίτης πενταετούς θητείας στην εξουσία σε ένα συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκινά την Κυριακή. Αυτό πιθανότατα θα διασφαλίσει ότι το όραμά του, το οποίο είναι ταυτόχρονα διεκδικητικό και αμυντικό, θα καθοδηγεί την Κίνα για τα επόμενα χρόνια.

Η προσέγγισή του θα μπορούσε να συνοψιστεί σε έναν αγαπημένο αφορισμό του Μάο Τσε Τουνγκ που επικαλέστηκε ο κ. Σι, προειδοποιώντας για την έλλειψη επαγρύπνησης, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα: «Μην κάνετε αβέβαιους πολέμους και μην κάνετε απροετοίμαστες μάχες .»

Πολιτικά, ο κ. Xi έχει εγκαταστήσει αξιόπιστους υπολοχαγούς σε όλα τα επίπεδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και εχει πετυχει την καταστολή της αντιπολίτευσης σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της εξουσίας του και στην εξάλειψη των ξένων επιρροών.

Στρατιωτικά, ο κ. Xi έχει αναδιοργανώσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, διπλασίασε τον προϋπολογισμό του και άρχισε να εργάζεται για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας. Έχει επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία σε ολόκληρη την κοινωνία για να προωθήσει τη σκληρότητα, να τιμωρήσει την υποτίμηση του στρατού και να αποτρέψει τους νεαρούς άνδρες από το να χάνουν χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Όλα έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μάχη, εάν χρειαστεί, για πρώτη φορά από το 1979—ειδικά εάν οι εκλογές στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν το 2024 καταλήξουν σε ηγέτες πρόθυμους να υποστηριξουν την ανεξαρτησία για το νησί, την πιο κόκκινη από τις κόκκινες γραμμές…

Από οικονομική άποψη, ο κ. Xi έχει ανακατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει εγχώριες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων ημιαγωγών που έχει αγοράσει εδώ και καιρό από το εξωτερικό. Έχει χαλιναγωγήσει τον ιδιωτικό τομέα και έχει ανασυγκροτήσει κρατικούς κολοσσούς για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή.

Ο κ. Xi Jinping επιθεώρησε στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε στρατόπεδο στο Χονγκ Κονγκ το 2017.

Οι κινήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κίνα να αντέξει περαιτέρω πιέσεις από την Ουάσιγκτον να περιορίσει το εμπόριο ή να προσπαθήσει με άλλο τρόπο να επιβραδύνει την άνοδο της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αύξησε την πίεση με νέους περιορισμούς εξαγωγών σε προηγμένους ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να προωθήσουν τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Πολλά από τα βήματα του κ. Xi ενίσχυσαν την εθνική υπερηφάνεια και έκαναν την Κίνα ισχυρότερη. Σαλπίζει τακτικά τα σημάδια της ανόδου της Κίνας και της δυτικής παρακμής. Αλλά οι κινήσεις του έχουν επίσης αποξενώσει τους επίδοξους φίλους, τους ενωμένους αντιπάλους και έχουν βλάψει πολλά από τα ισχυρότερα μέρη της οικονομίας της, ειδικά μέσω των σκληρών περιορισμών της χώρας για τον Covid-19.

Η διεκδίκηση του κ. Xi και οι προσπάθειες του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Μπάιντεν να τηρήσουν πιο δυναμική στάση έναντι της Κίνας συνέβαλαν στην επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι αμερικανικές εταιρείες επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Κίνα, κάποτε μια πολλά υποσχόμενη αναπτυσσόμενη αγορά.  Και οι δύο πλευρές έχουν επιβάλει κυρώσεις στην άλλη, ενώ κινεζικές εταιρείες έχουν διαγραφεί από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Τα επόμενα πέντε χρόνια του κ. Xi θα είναι «μία από τις πιο αβέβαιες περιόδους που είχαμε στην πρόσφατη μνήμη», δήλωσε ο Damien Ma, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης MacroPolo στο Ινστιτούτο Paulson στο Σικάγο, ο οποίος βλέπει τον κ. Xi ως προσηλωμένο στη στρατιωτική αποτροπή στην κοντινή περιφέρειά του και στην οικονομική ισοτιμία με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στόχων. «Θα απαιτήσει κάποια οξυδερκή και προσεκτική διαχείριση και στις δύο πρωτεύουσες».

Το Πεκίνο έχει πει ότι απλώς απαντά στις προκλήσεις των ΗΠΑ και ότι η άνοδος της Κίνας είναι ειρηνική. Ο κ. Xi δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να κάνει την Κίνα μία από τις υπερδυνάμεις του κόσμου.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2012, άρχισε να διατυπώνει ένα εκτεταμένο όραμα, με την ονομασία China Dream, το οποίο ζητούσε φιλόδοξα βήματα για την ενίσχυση του στρατού και της οικονομίας της χώρας.

Οικοδομήθηκε πάνω σε μια μακροχρόνια επιθυμία να αντιμετωπίσει τα παράπονα που είχε η Κίνα μετά την κατάρρευση της δυναστείας Qing και την κατανομή της κινεζικής επικράτειας στις δυτικές δυνάμεις τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο κ. Σι το χαρακτήρισε «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».

Αρχικά, είχε αναζητήσει περισσότερη συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα άνοιγε το δρόμο για τη συνεχιζόμενη άνοδο της Κίνας. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του τον Φεβρουάριο του 2012 στις ΗΠΑ, λίγο πριν εξασφαλίσει τη θέση του στην κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο κ. Σι συναντήθηκε με τον Χένρι Κίσινγκερ και άλλους πολιτικούς διακεκριμένους προσωπικότητες των ΗΠΑ και ζήτησε συμβουλές για την οικοδόμηση στενότερων δεσμών, ειπε ενα άτομο με γνώση της συνάντησης είπε. Του είπαν να αυξήσει την επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, με περισσότερες κλήσεις και επίσημες επισκέψεις από τους προκατόχους του. Οι εκπρόσωποι του κ. Κίσινγκερ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Σι ένιωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αντιμετώπιζε το Πεκίνο ως ισότιμο, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο κ. Xi μίλησε συχνά για τη δημιουργία «νέου τύπου σχέσεων μεγάλων δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον αντιστάθηκε στη διατύπωση, θεωρώντας ότι μια προσπάθεια να πείσουν τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Κίνα ως ομοτίμη  θα έστελνε το λάθος μήνυμα στην Αμερικανους σύμμαχους.

Ο κ. Xi εμφανίστηκε στην οθόνη κατά τη διάρκεια ενός γκαλά για τον εορτασμό της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πεκίνο το 2019.

Ο κ. Xi προχώρησε στα μεγάλα σχέδιά του στην πατρίδα του. Χρειαζόταν να διασφαλίσει ότι έλεγχε σταθερά το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο είχε διαλυθεί από τις ελίτ και τις εσωτερικές διαμάχες, τη δωροδοκία και τον φραξιονισμό κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του. Από νωρίς ανέπτυξε τη φήμη του ως ηγέτη που ήταν πρόθυμος να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά και κατέλυσε τους αντιπάλους του σε έρευνες υψηλού προφίλ, αντικαθιστώντας τους με πιστά στελέχη.

Ο κ. Xi ελέγχει πλέον μοχλούς εξουσίας σε ολόκληρη τη χώρα, αφού έχει διορίσει από τον Ιούνιο όλα εκτός από επτά από τα 281 μέλη των Μόνιμων Επιτροπών του Κομμουνιστικού Κόμματος σε επαρχιακό επίπεδο, σύμφωνα με τον Wu Guoguang, ανώτερο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο κ. Xi έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει την περιφέρεια της χώρας, μονώνοντας την ηπειρωτική χώρα σε μεγαλύτερο βαθμό από εξωτερικές πιέσεις, συχνά με τρόπους που αμφισβητούσαν άμεσα τις δυτικές αξίες. Παρακολούθησε μια ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης αιχμής που κάλυπταν τη χώρα με κάμερες σάρωσης προσώπου και συγκέντρωσε τεράστιο όγκο δεδομένων συμπεριφοράς.

Αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να στρατιωτικοποιήσει αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προκάλεσε περαιτέρω οργή για μια μαζική εκστρατεία εγκλεισμού που φυλάκισε εθνοτικές μειονότητες απο Ουιγούρους στην ανήσυχη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια διέταξε μια καταστολή στο Χονγκ Κονγκ – την πιο ορατή γέφυρα μεταξύ της Κίνας και του δυτικού κόσμου – που κατέπνιξε τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και, μαζί με τους σκληρούς ελέγχους του Covid, οδήγησε πολλούς στον οικονομικό τομέα της πόλης σε φυγή. Ακονίζει τη ρητορική του για την Ταϊβάν, προτείνοντας ότι ήθελε να επισπεύσει τις προσπάθειες για να πάρει τον έλεγχο του νησιού, με τη βία, εάν χρειαστεί.

Επέκτεινε τις μάχιμες ασκήσεις και αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, υπερδιπλάσιο από το ποσό που ξόδεψε η Κίνα μια δεκαετία νωρίτερα. Μεγάλο μέρος των προσπαθειών της Κίνας κατευθύνθηκε σε εργαλεία όπως υπερηχητικούς πυραύλους, πυρηνικά όπλα και αεροπλανοφόρα που ενισχύουν τις δυνατότητες της Κίνας σε μια πιθανή σύγκρουση με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, παρά με μικρότερους γείτονες.

Για να ενθαρρύνει το πολεμικό πνεύμα, ο κ. Xi ξεκίνησε μια ευρεία προσπάθεια να συσπειρώσει την εθνικιστική ζέση.

Τα εφηβικά είδωλα, που κάποτε επαινούνταν για τα δροσερά χαρακτηριστικά τους, παίζονται ως νεαροί επαναστάτες στρατιώτες σε στρατιωτικές ταινίες. Στις δημοφιλείς εφαρμογές σύντομων βίντεο της Κίνας, κλιπ πριν και μετά που διαφημίζονται από τον στρατό δείχνουν κάποτε κακοτράχαλους νεαρούς Κινέζους να κάνουν push-up, με τους δικέφαλους τους φουσκωμένους.

Για να επιτύχουμε την αναζωογόνηση της Κίνας, «πρέπει να επιδείξουμε ισχυρότερη επαγρύπνηση και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο κίνδυνο, ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας», είπε ο κ. Σι σε μια ομιλία του πέρυσι.

Αυτές οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ μετά από μια ομιλία τον Μάιο του 2020, στην οποία ο Ματ Πότινγκερ, τότε ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ανίχνευσε την ιστορία του δημοκρατικού κινήματος της Κίνας και πρότεινε οι Κινέζοι πολίτες να ζητήσουν από τους ηγέτες τους υπεύθυνους. Ο κ. Xi θεώρησε την ομιλία -που εκφωνήθηκε στα Mandarin- ως πρόκληση για την κυριαρχία του , επειδή απευθυνόταν στον καθημερινό Κινέζο και όχι στους ηγέτες του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα πάντα φοβόταν τρία πράγματα: την ειλικρινή συζήτηση για την κινεζική ιστορία, την ιδέα ότι οι Κινέζοι πολίτες απολαμβάνουν βασικά πολιτικά δικαιώματα και τις  προσπάθειες των Αμερικανών αξιωματούχων να επικοινωνήσουν απευθείας με τους Κινέζους πολίτες. Η ομιλία μου άγγιξε και τα τρία θέματα, γεγονός που εξηγεί τον πανικό που εξακολουθεί να νιώθει το Πεκίνο από τα σχετικά μέτρια λόγια», είπε ο κ. Pottinger, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του προγράμματος για την Κίνα στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.

Τώρα οι Κινέζοι πολίτες προειδοποιούνται τακτικά για κατασκόπους και τους λένε να μην είναι ένοχοι για «λατρεία της Αμερικής» ή «γονατίζουν μπροστά στην Αμερική». Τέτοιες εκκλήσεις έχουν επεκταθεί τους τελευταίους μήνες για να στοχεύουν όσους υιοθετούν ένα αγγλικό όνομα και αμφισβητούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις προσπάθειές του για οικονομική αναδιαμόρφωση, ο κ. Xi έδωσε οδηγίες στις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο σε στρατηγικές βιομηχανίες. Καταστολή των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας που επικεντρώνονται σε εκπαιδευτικά φροντιστήρια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες καταναλωτών επειδή δεν εξυπηρετούν επαρκώς τα κρατικά συμφέροντα ή δεν περιορίζουν επαρκώς ευαίσθητα δεδομένα χρηστών που το Πεκίνο φοβάται ότι θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει το δικό της δίκτυο πληρωμών και έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση – εργαλεία που θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν το Πεκίνο να αποφύγει τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ και να παρακάμψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Πεκίνου λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιδιώξουν περισσότερη αυτάρκεια και να εμπλέξουν το κράτος περισσότερο στην οικονομία μετά τους δασμούς της εποχής Τραμπ και την επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύωσης Huawei Technologies Ltd., τα οποία σηματοδοτούσαν αυξανόμενες υποψίες των ΗΠΑ προς την Κίνα.

Εντός της χώρας, οι προσπάθειες του κ. Xi να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο έχουν βαθύνει το άγχος μεταξύ των στελεχών χαμηλότερου επιπέδου, πολλά από τα οποία περνούν τώρα μεγάλο μέρος του χρόνου τους προσπαθώντας να αποδείξουν την πίστη τους – μια ανησυχία που ο κ. Xi έχει επανειλημμένα επικαλεστεί. Μια τέτοια συμπεριφορά επιβράδυνε την ανταπόκριση της πόλης Γουχάν στο αρχικό ξέσπασμα του Covid.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ σε μια έκθεση του Αυγούστου, κατηγορίες που η Κίνα αρνείται.

Οι ΗΠΑ έχουν οργανώσει μια άτυπη συμμαχία με τους γείτονες της Κίνας, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία, γνωστή ως Quad, και μια στρατιωτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, γνωστή ως Aukus, οι οποίες προκάλεσαν καταγγελίες από το Πεκίνο.

Ένας όμιλος υπό την ηγεσία του Πεκίνου, γνωστός ανεπίσημα ως Κίνα 17+1 με έθνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε από την Κίνα στις αρχές της θητείας του κ. Σι, συρρικνώθηκε σε 14+1 τον περασμένο χρόνο καθώς η περιοχή κάποτε επιθυμούσε να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Πεκίνο γίνεται πιο επιφυλακτικη απέναντι στην κινεζική διεκδίκηση.

Η αυστηρή πολιτική του κ. Xi για τον περιορισμό του Covid, με τα lockdown που επιβάλλονται όταν εντοπίζονται ακόμη και ελάχιστες περιπτώσεις, είναι από μόνη της αντανάκλαση της εμμονής του στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Έχει σταθερά πλαισιώσει την προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Κίνας, η οποία οδήγησε σε πολύ λιγότερους θανάτους από ό,τι στον δυτικό κόσμο, αλλά και έπληξε την οικονομία της, ως απόδειξη της ανωτερότητας της διακυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο οικονομικό μέτωπο, πολλές από τις κινήσεις του κ. Xi για την επίτευξη μεγαλύτερης αυτάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, έχουν εκτοξευθεί. Η αυστηρή προσέγγιση του κ. Xi για τη διαχείριση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των καταστολών εταιρειών όπως ο γίγαντας του διαδικτύου Alibaba Group Holding Ltd., έδωσε στο Πεκίνο μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία και κέρδισε κάποια επαίνους από ανθρώπους που φοβόντουσαν ότι είχαν γίνει υπερβολικά ισχυροί. Η ανεργία των νέων στις πόλεις πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών, με σχεδόν ένα στους πέντε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών να είναι άνεργος.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Κίνας θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο τρομακτικές, με τον πληθυσμό της Κίνας να προβλέπεται από πολλούς δημογράφους να συρρικνωθεί φέτος για πρώτη φορά μετά από γενιές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η φετινή ανάπτυξη θα φτάσει μόλις το 2,8% και το 4,5% το 2023. Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης για φέτος είναι 5,5%.

Σχετικα αρθρα

Το QE ήταν λάθος – κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε

admin

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

“Εορταστικός” εκλογικός αιφνιδιασμός στο μυαλό του Κυριάκου 

admin

Κίνα:Στο μάτι του κυκλώνα με μεγάλες διαδηλώσεις… 

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

XA:Σπορ και θέαμα 

admin

Τι δείχνει το πετρέλαιο για την επερχόμενη (;) ύφεση

admin

N.Rubini: Tο δυστοπικό μέλλον είναι πιο πιθανό από το ουτοπικό…

admin

G-7 και ΕΕ συζητούν όριο 60 δολαρίων το βαρέλι για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα

admin

Χάος στην αγορά των crypto: Μετά την FTX και η Genesis προειδοποιεί για πιθανό «κανόνι»

admin

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 90% της αγοράς πετρελαίου στην Ευρώπη

admin

Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

admin