Image default
Επιχειρήσεις

Τιτάν: Επενδύσεις €15 εκατ. στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης για την επόμενη διετία

Eπενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία σχεδιάζει στο εργοστάσιο της Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, με στόχο μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση, στη διαδικασία παραγωγής.

Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για την παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών έως το 2050, όπως γνωστοποίησε ο Κώστας Νικολάου, διευθυντής του εργοστασίου της Νέας Ευκαρπίας, που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από τη δημιουργία του, το 1962.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής για τα 60ά γενέθλια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο Γιάννης Πανιάρας, διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της Τιτάν, επισήμανε ότι η μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν διαδραματίζει απλά καίριο ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά έχει ευρύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο στα Βαλκάνια, αφού έχει συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση και ανάπτυξη του ομίλου στη γεωγραφική γειτονιά της χώρας μας, όπου λειτουργούν πέντε εργοστάσια, σε Αλβανία, Βουλγαρία και κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης συμβάλει στην τοπική οικονομία με 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί στη μονάδα 200 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητάς του και των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 300 άτομα, που προέρχονται στη συντριπτική πλειονότητά τους (95%) από τη γύρω περιοχή, ενώ η Τιτάν έχει ενισχύσει πάνω από 300 επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

Το 50% της παραγωγής τσιμέντου και κλίνκερ του εργοστασίου εξάγεται, φτάνοντας μέχρι την Ακτή Ελεφαντοστού και το Ισραήλ, ενώ η μονάδα τροφοδοτεί (εκτός από έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Μακεδονία, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Δημάρι – Ξάνθη κι ο αυτοκινητόδρομος Ε65) μέχρι και το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε επίσης ότι από το 2011 έως σήμερα στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης επετεύχθη εξοικονόμηση 200.000 τόνων εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), ενώ στην αγορά διατίθενται προϊόντα τσιμέντου με 15%-30% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου της ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν, Νέλλος Κανελλόπουλος, υπογράμμισε την έμφαση που δίδει ο όμιλος στην υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως στόχος της διοίκησης είναι οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες της να έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους και το περιβάλλον, συμβάλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σημασία της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πανιάρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ομίλου για την προσαρμογή του στους δύο μεγάλους μετασχηματισμούς, που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας: Tην ανάγκη για παραγωγή «πράσινων» προϊόντων και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ως προς τον πρώτο πυλώνα, πέραν της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της ανακύκλωσης (100% των αποβλήτων της μονάδας της Θεσσαλονίκης εκτρέπονται από την ταφή), ο όμιλος επενδύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη νέων «πράσινων» προϊόντων, αλλά και στα υλικά νονοτεχνολογίας, στο πράσινο υδρογόνο και στη δέσμευση του άνθρακα. «Κάναμε πολλά βήματα μπροστά ώστε να συνεχίσει το Τιτάν Ευκαρπίας να είναι φάρος ανάπτυξης και καινοτομίας», συνόψισε.

Ο γενικός διευθυντής Ελλάδας της Τιτάν, Άγγελος Καλογεράκος, επισήμανε ότι ο όμιλος, που απασχολεί πανελλαδικά πάνω από 1.200 εργαζόμενους, δίνει έμφαση στην καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία και εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με συνεχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και έρευνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από την Τιτάν με 15 βυτιοφόρα και δύο οχήματα συντονισμού για την αντιπυρική περίοδο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έφυγε η ρήτρα αναπροσαρμογής και ξεφούσκωσαν οι λογαριασμοί – Παραδείγματα

Enes Kanter: Ο Ερντογάν είναι ένας βάναυσος δικτάτορας – Απαράδεκτα όσα κάνει στη Μεσόγειο (vid)

Φυσικό αέριο: Το ιβηρικό πλαφόν αποδίδει – Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές χονδρικής

 

Σχετικα αρθρα

Motor Oil: Πωλήσεις μετοχών από τον Νικόλαο Θ. Βαρδινογιάννη

admin

Χρηματιστήριο: Στις 1.045 μονάδες η εγγύτερη στήριξη του Γ.Δ.

admin

Στον χορό των απολύσεων και το eBay: Φεύγουν 500 υπάλληλοι

admin

Τυχερά παιχνίδια: Ισχυρή άνοδος σε τζίρους και κέρδη το 2022

admin

Μοτοδυναμική: Δεν διανέμει μέρισμα για το 2022

admin

Energy Delivery Solutions: Eπιλέγει την Entersoft για την end to end εξυπηρέτηση των πελατών της

admin

BriQ: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου €1,2 εκατ. για τη Sarmed Warehouses

admin

BriQ Properties: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική Sarmed Warehouses

admin

Cava: Η αλυσίδα εστιατορίων κατέθεσε αίτημα για δημόσια εγγραφή στη Wall Street

admin

Viber: Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια των χρηστών

admin

Λάμψα: «Καμία αμφισβήτηση για την απεικόνιση των δανείων στις οικονομικές καταστάσεις»

admin

ΕΧΑΕ: Στο 4,65% η συμμετοχή της Amber Capital Investment

admin