Image default
Οικονομία

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων- Μεγαλύτερη του αναμενόμενου

Σε μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων απ’ ό,τι αναμενόταν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, από 12% σε 10,5%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που μειώνει τα επιτόκια. 

Οι αναλυτές της αγοράς περίμεναν τη μείωση, ωστόσο, την προσδιόριζαν στις 100 μονάδες βάσης, επομένως η κίνηση κατάφερε να αιφνιδιάσει πολλούς παρόλο που η χαλαρή νομισματική πολιτική θεωρείται «κανονικότητα» στην Τουρκία.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να φτάσει τα επιτόκια κάτω του 10% φέτος, ένα στοίχημα που επινόησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, σχολιάζει το -. 

Η νομισματική πολιτική της χώρας, υπό το βλέμμα του Ερντογάν, βασίζεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού. Παράλληλα αδιαφορεί για τον πληθωρισμό που στην χώρα κινείται σε εκπληκτικά επίπεδα, άνω του 80%. Ο Ερντογάν ασπάζεται ρητά την ανορθόδοξη πολιτική ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίστροφο, και έχει αποκαλέσει την αύξηση των επιτοκίων «μητέρα κάθε κακού».

«Όσο αυτός ο αδερφός σας βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πέφτουν κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα», διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η ανορθόδοξη πολιτική του προκαλεί συνεχώς αρνητικά σχόλια και σύγχυση στους αναλυτές. Παράλληλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δραματική αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει περίπου το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. «Η λίρα παραμένει αδύναμη, οι πραγματικές αποδόσεις είναι τεχνητά χαμηλές, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ελλειμματικό. Αυτό έκανε τους διεθνείς επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά ομολόγων σε τοπικό νόμισμα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια», έγραψε την Πέμπτη ο Ντάνιελ Γουντ, της William Blair Investment Management.

-

Σχετικα αρθρα

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

fastpath

Πώς θα διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία το δημόσιο χρέος

admin

Γιατί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι σε υψηλό 15 ετών – Μνήμες από τη κρίση του 2008

admin

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Απέχουν από την πλατφόρμα οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Π. Ρουμελιώτης: Δεν αποκλείεται μια νέα συστημική κρίση στις τράπεζες

fastpath

Ανεργία: Στους 1.074.573 οι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ τον Φεβρουάριο 2023

admin

ΕΕΕΠ: Τεράστιες ευκαιρίες της αγοράς του Online Gaming στην Ελλάδα

fastpath

Μελέτη ΕΥ και ΙΟΒΕ: Η συνεισφορά των ευρωπαϊκών πηγών άμεσης χρηματοδότησης στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

admin

EFSF: Εγκρίθηκε η όγδοη μείωση του περιθωρίου επιτοκίου για την Ελλάδα αξίας 122,5 εκατ. ευρώ

admin

ΥΠΑΑΤ: Εντατικοποίηση ελέγχων για αποτροπή ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

admin

Τουρισμός: Ανέκαμψε στο 95% στην ΕΕ το 2022 – Πώς τα πήγε η Ελλάδα

admin