Image default
Ευρώπη

Υπολείπονται 162 χλμ. υποδομών για την ενεργειακή σύνδεση Ισπανίας-Πορτογαλίας

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι στην Πορτογαλία λείπουν 162 χιλιόμετρα υποδομής για την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης με την Ισπανία και ότι, από την άποψη της Πορτογαλίας, δεν έχει καμία σημασία πού η γειτονική χώρα θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Μας λείπουν 162 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στα σύνορα. Η σύνδεση από την Ισπανία με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει καμία διαφορά. Το θεμελιώδες είναι ότι συνδεόμαστε με την Ισπανία και αυτοί με την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα στο κοινοβούλιο, στην προπαρασκευαστική συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης απαντούσε έτσι σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το αρχικό σχέδιο είναι ο λεγόμενος «Midcat», για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των Πυρηναίων, το οποίο επιθυμούν η Πορτογαλία και η Ισπανία και το οποίο η Γερμανία έχει υποδεχθεί με ενδιαφέρον, αλλά στο οποίο η Γαλλία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής θετική απάντηση.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της Πορτογαλίας εάν, ελλείψει συμφωνίας με τη Γαλλία, η σύνδεση της Ισπανίας καταλήξει, για παράδειγμα, μέσω της Ιταλίας, ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε ότι είναι βέβαιος για μια συμφωνία, διότι η διασύνδεση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ «δημιουργεί πλεονεκτήματα» για όλους και όχι μόνο για την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, εξήγησε, για την Πορτογαλία αυτό που έχει σημασία είναι να είναι συνδεδεμένη με τη γειτονική χώρα και να κάνει τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανεξάρτητα από το πού.

Επιπλέον, τόνισε, είναι σημαντικό ότι, όπως έχει ήδη προωθηθεί, το έργο επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, αλλά και πράσινου υδρογόνου.

«Τότε δεν θα ανταγωνιζόμασταν μόνο την ικανότητα επαναεριοποίησης της Ισπανίας», τόνισε ο Κόστα, αντικρούοντας έτσι το ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το ότι η Πορτογαλία διαθέτει μόνο έναν τερματικό σταθμό – το Sines – και η Ισπανία έξι υποδομές αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για τη σύναψη μιας ενεργειακής διασύνδεσης με την Ιβηρική Χερσόνησο, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι ο «MidCat», δήλωση που εξήγησε στη συνέχεια σήμερα στους βουλευτές.

«Οι συναντήσεις εξελίσσονται πολύ καλά. Θα υπάρξει συμφωνία για μια διασύνδεση, και θα γίνει σύντομα, ακόμη και αν δεν ονομάζεται «MidCat» και έχει άλλο όνομα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τέλος του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE) στο Βερολίνο.

Ο Κόστα είχε συνάντηση την Παρασκευή στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, η οποία επικεντρώθηκε στο σχέδιο «MidCat», ένα σχέδιο σύνδεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο στη βόρεια Ευρώπη, το οποίο υποστηρίζουν οι τρεις χώρες, αλλά όχι η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κερδοφόρο και ότι είναι απαραίτητο να επενδύσει στην «πράσινη» ενέργεια.

Στο τέλος αυτής της τριμερούς συνάντησης, εκδόθηκε κοινή δήλωση που επικύρωνε τη δέσμευση των τριών ηγετών για ενεργειακή διαφοροποίηση, χωρίς όμως να αναφέρεται αυτός ο αγωγός που θα διέσχιζε τα Πυρηναία.

Η δήλωση αναφερόταν σε «διαδρόμους φυσικού αερίου κατάλληλους για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου».

Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν σήμερα στη Lusa ότι οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Οκτωβρίου που είναι αφιερωμένο στην ενεργειακή κρίση.

Η συνάντηση μεταξύ του Κόστα, του Σάντσεθ και του Μακρόν, θα χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση των συνδέσεων μεταφοράς ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Κίνδυνος για κινεζικές τράπεζες από δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Νέα προβλήματα για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν περιοριστούν τα προβλήματα των τραπεζών

admin

Γερμανία: Σε ύψος – ρεκόρ 2,3 τρισ. το χρέος

admin

Διχασμένο το στρατόπεδο Μακρόν απέναντι στην πρόσκληση διαμεσολάβησης

admin

Αντίθετα αποτελέσματα διαβλέπει η Τ. Μέι για την παράνομη μετανάστευση

admin

Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς

admin

Binance: Εκροές δύο δισ. στον απόηχο της μήνυσης των αμερικανικών αρχών

admin

Alibaba: Θεαματικό ράλι οι μετοχές – Τι περιμένουν οι επενδυτές

admin

Αλλαγή ηγεσίας στην UBS- Επιστρέφει ο Σέρτζιο Ερμότι

admin

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin