Image default
Ευρώπη

Σταθερά αρνητικός ο Σολτς για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Εγκυμονεί κινδύνους για τις προμήθειες»

Τις γερμανικές ενστάσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο επανέλαβε την Πέμπτη ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.

«Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο αλλού, και εμείς οι Ευρωπαίοι να καταλήξουμε να λαμβάνουμε λιγότερο φυσικό αέριο αντί για περισσότερο», είπε ο Σολτς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Η δήλωση Σολτς ήρθε λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με την ενεργειακή κρίση στην ατζέντα. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης των τιμών της ενέργειας υπό έλεγχο και διασφάλισης της ασφάλειας του εφοδιασμού καθώς και την τελευταία κατάσταση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποδέχονται τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα θα ασκήσουν πίεση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.  Τουλάχιστον 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ, ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες, όπως η Γερμανία είναι σταθερά αντίθετες.  

Αντί για πλαφόν, ο Σολτς υποστήριξε την ιδέα της στενής συνεργασίας με αγοραστές, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός για τις περιορισμένες προμήθειες, ενώ παράλληλα απευθύνθηκε στις «ομοϊδεάτισσες» χώρες παραγωγούς. «Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Νορβηγία, που στέκονται μαζί μας με αλληλεγγύη στο πλευρό της Ουκρανίας, έχουν συμφέρον η ενέργεια στην Ευρώπη να μην γίνει απρόσιτη», είπε.

Να σημειωθεί ότι η στάση της Γερμανίας που μπλοκάρει μια πανευρωπαϊκή λύση όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου έχει δεχθεί έντονη κριτική, με το Politico να κρίνει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτό σε συμβιβασμούς. Για αυτό, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες του. 

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin