Image default
Ευρώπη

Υπολείπονται 162 χλμ. υποδομών για την ενεργειακή σύνδεση Ισπανίας-Πορτογαλίας

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι στην Πορτογαλία λείπουν 162 χιλιόμετρα υποδομής για την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης με την Ισπανία και ότι, από την άποψη της Πορτογαλίας, δεν έχει καμία σημασία πού η γειτονική χώρα θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Μας λείπουν 162 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στα σύνορα. Η σύνδεση από την Ισπανία με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει καμία διαφορά. Το θεμελιώδες είναι ότι συνδεόμαστε με την Ισπανία και αυτοί με την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα στο κοινοβούλιο, στην προπαρασκευαστική συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης απαντούσε έτσι σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το αρχικό σχέδιο είναι ο λεγόμενος «Midcat», για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των Πυρηναίων, το οποίο επιθυμούν η Πορτογαλία και η Ισπανία και το οποίο η Γερμανία έχει υποδεχθεί με ενδιαφέρον, αλλά στο οποίο η Γαλλία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής θετική απάντηση.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της Πορτογαλίας εάν, ελλείψει συμφωνίας με τη Γαλλία, η σύνδεση της Ισπανίας καταλήξει, για παράδειγμα, μέσω της Ιταλίας, ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε ότι είναι βέβαιος για μια συμφωνία, διότι η διασύνδεση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ «δημιουργεί πλεονεκτήματα» για όλους και όχι μόνο για την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, εξήγησε, για την Πορτογαλία αυτό που έχει σημασία είναι να είναι συνδεδεμένη με τη γειτονική χώρα και να κάνει τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανεξάρτητα από το πού.

Επιπλέον, τόνισε, είναι σημαντικό ότι, όπως έχει ήδη προωθηθεί, το έργο επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, αλλά και πράσινου υδρογόνου.

«Τότε δεν θα ανταγωνιζόμασταν μόνο την ικανότητα επαναεριοποίησης της Ισπανίας», τόνισε ο Κόστα, αντικρούοντας έτσι το ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το ότι η Πορτογαλία διαθέτει μόνο έναν τερματικό σταθμό – το Sines – και η Ισπανία έξι υποδομές αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για τη σύναψη μιας ενεργειακής διασύνδεσης με την Ιβηρική Χερσόνησο, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι ο «MidCat», δήλωση που εξήγησε στη συνέχεια σήμερα στους βουλευτές.

«Οι συναντήσεις εξελίσσονται πολύ καλά. Θα υπάρξει συμφωνία για μια διασύνδεση, και θα γίνει σύντομα, ακόμη και αν δεν ονομάζεται «MidCat» και έχει άλλο όνομα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τέλος του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE) στο Βερολίνο.

Ο Κόστα είχε συνάντηση την Παρασκευή στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, η οποία επικεντρώθηκε στο σχέδιο «MidCat», ένα σχέδιο σύνδεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο στη βόρεια Ευρώπη, το οποίο υποστηρίζουν οι τρεις χώρες, αλλά όχι η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κερδοφόρο και ότι είναι απαραίτητο να επενδύσει στην «πράσινη» ενέργεια.

Στο τέλος αυτής της τριμερούς συνάντησης, εκδόθηκε κοινή δήλωση που επικύρωνε τη δέσμευση των τριών ηγετών για ενεργειακή διαφοροποίηση, χωρίς όμως να αναφέρεται αυτός ο αγωγός που θα διέσχιζε τα Πυρηναία.

Η δήλωση αναφερόταν σε «διαδρόμους φυσικού αερίου κατάλληλους για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου».

Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν σήμερα στη Lusa ότι οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Οκτωβρίου που είναι αφιερωμένο στην ενεργειακή κρίση.

Η συνάντηση μεταξύ του Κόστα, του Σάντσεθ και του Μακρόν, θα χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση των συνδέσεων μεταφοράς ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin