Image default
BLOOMBERG

Philip Morris International: Στα 15,8 δισ. δολάρια η προσφορά για την εξαγορά της Swedish Match

Η Philip Morris International εντείνει τα σχέδια της για να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ, αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της σουηδικής εταιρείας προϊόντων ταμπάκο «χωρίς καπνό» Swedish Match, ενώ παράλληλα αγόρασε δικαιώματα για την πώληση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού IQOS στη μεγαλύτερη αγορά εναλλακτικών καπνιστών στον κόσμο.

Η εταιρεία καπνού με έδρα την Ελβετία αύξησε την προσφορά της για τη σουηδική εταιρεία στις 116 κορώνες ανά μετοχή από 106 κορώνες (9,46 δολ.) σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα οριστικοποιήσει την εξαγορά η οποία, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από μία ομάδα hedge funds που επιθυμεί υψηλότερη προσφορά.

Η εξαγορά της Swedish Match θα φέρει στη Philip Morris ένα τεράστιο δίκτυο διανομής στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος στον κόσμο και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κυκλοφορία άλλων προϊόντων, όπως συσκευές ατμίσματος.

Η Philip Morris είπε ότι πρόκειται για την «καλύτερη και τελική» προσφορά για την εξαγορά.

Η μετοχή της Swedish Match σημείωσε άνοδο 2,2% στις αρχές της συνεδρίασης. Η κίνηση της τιμής της μετοχής, η οποία παρέμεινε κάτω από τη νέα τιμή προσφοράς, υποδηλώνει ότι το νέο τίμημα μπορεί να ικανοποιήσει τα hedge funds που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία.

Παράλληλα, η Philip Morris σύναψε συμφωνία 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Altria Group για την αγορά των δικαιωμάτων διάθεσης του της συσκευής IQOS στις ΗΠΑ.

Η καπνοβιομηχανία προχώρησε στην αύξηση της προσφοράς για την Swedish Match, καθώς τα hedge funds απέκτησαν μερίδια στην εταιρεία, όπως ανέφερε το - τον περασμένο μήνα.

Τον Σεπτέμβριο, το hedge fund Elliott Investment Management αύξησε το μερίδιό του στη Swedish Match και έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας, κάτι που θεωρήθηκε απειλή για την προσφορά εξαγοράς της PMI.

Η αξία της αναθεωρημένης προσφοράς ανέρχεται σε περίπου 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας premium 52,9% σε σύγκριση με τη μέση τιμή κατά τις τελευταίες 30 ημέρες διαπραγμάτευσης που έληξαν στις 9 Μαΐου – την τελευταία ημέρα πριν από τις εικασίες της αγοράς για μια πιθανή αντιπροσφορά για την εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι η καλύτερη και τελική τιμή στην αναθεωρημένη προσφορά μας για την Swedish Match παρέχει μεγάλη αξία για τους μετόχους τόσο της Swedish Match όσο και της PMI», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris, Jacek Olczak.

Η κατασκευάστρια της Marlboro τα τελευταία χρόνια και έχει πραγματοποιήσει μπαράζ συμφωνιών τόσο στον τομέα των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος, όσο και στον χώρο διακοπής του καπνίσματος.

Η Altria ανέφερε σε δήλωσή της ότι έχει λάβει πληρωμή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Philip Morris για τα δικαιώματα του IQOS και η εταιρεία θα πληρώσει τα υπόλοιπα μέχρι τον Ιούλιο.

Η εταιρεία με έδρα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, η οποία πουλά Marlboro στις ΗΠΑ, είπε ότι η συμφωνία θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή πόρων σε προϊόντα χωρίς καπνό.

Διαβάστε ακόμη:

Παπαστράτος: Διψήφια αύξηση τζίρου και κέρδη στα 101 εκατ. ευρώ το 2021

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Το χρηματιστήριο αναστέλλει τις συναλλαγές μετά το sell off

admin

Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα χαμηλά επιτόκια ανήκουν στο παρελθόν

admin

SoftBank: Απώλειες 5 δισ. δολ. για το Vision Fund λόγω της βουτιάς του κλάδου τεχνολογίας

admin

BP: Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολαρίων το 2022 για τον πετρελαϊκό κολοσσό

admin

Ο πόλεμος των Σάφρα: Κλιμακώνεται η δικαστική διαμάχη των μελών της οικογένειας για την αυτοκρατορία των 25 δισ. δολαρίων

admin

BNP Paribas: Επαναγορά μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ και αύξηση του στόχου κερδοφορίας

admin

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν δασμοί 200% στο ρωσικό αλουμίνιο

admin

Ρόμπερτ Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να «δείξει τα δόντια της» για να πετύχει τον στόχο της

admin

Tiina Lee (CEO Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας): H Deutsche Bank εξετάζει στρατηγικές περικοπές θέσεων εργασίας

admin

Renault-Nissan: Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο για την αναμόρφωση της συμμαχίας των δύο εταιρειών

admin

Dell: Προχωρά σε περικοπές 6.650 θέσεων εργασίας

admin

ΟΠΕΚ+: Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές για να προλάβει τις νέες κυρώσεις – Μειώνει η Σαουδική Αραβία

admin