Image default
Οικονομία

Παγκόσμιο «ξεπούλημα» στις αγορές ομολόγων – Πάνω από 5% το ελληνικό 10ετές

Παγκόσμιο «ξεπούλημα» στις αγορές ομολόγων - Πάνω από 5% το ελληνικό 10ετές
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 της χρηματοοικονομικής κρίσης τα αμερικανικά ομόλογα. Κλυδωνίζονται οι αγορές.

Ολοταχώς προς μια νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων τους οδεύουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, ασκώντας πιέσεις στις αγορές ομολόγων.

Την επόμενη εβδομάδα, και η Federal Reserve των ΗΠΑ, αλλά και η ΕΚΤ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μία ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, για να σταματήσουν την εκτόξευση των τιμών που φαίνεται μέχρι στιγμής ασταμάτητη.

Αυτή η κίνηση όμως, σπέρνει ανησυχία και δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα τα ελληνικά ομόλογα, που παίρνουν την ανηφόρα για μια ακόμα ημέρα. Η απόδοση του 10ετούς ξεπερνά το 5% και ενισχύεται κατά 0,40% στο 5,068%. Η απόδοση του 5ετούς είναι στο 4,357 με άνοδο 0,77%.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει φτάσει σήμερα έως και το 4,29% καταγράφοντας άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές ξεπέρασε το 2,5% για πρώτη φορά από το 2011.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημειώνει άνοδο 2,76% στο 4,8765%.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες από τον Νοέμβριο από το υφιστάμενο επίπεδο του 3,1%, καθώς ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό που δείχνει να εδραιώνεται και να αυτοτροφοδοτείται. Όπως εκτιμούν, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός θα παγιωθεί και θα αποτελέσει μόνιμο στοιχείο της αμερικανικής οικονομίας.

Αλλά και ο περίφημος «Dr Doom», ο πασίγνωστος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί είπε πρόσφατα -σύμφωνα με το -- πως, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα θα καταστήσουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών, ενώ η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες. Και κάπως έτσι, θα αρχίσουν να «χαλάνε» τα πράγματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στο Time παράλληλα, αναφέρθηκε δε σε μια «στασιμοπληθωριστική κρίση που δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε έχουμε δει ποτέ» και έκανε λόγο για έναν τοξικό οικονομικό συνδυασμό «χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού» ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε «τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το 2006, ο Ρουμπινί προειδοποιούσε πως η κατάρρευση στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ βρισκόταν καθ’ οδόν. Τελικά επιβεβαιώθηκε με τη φούσκα των ακινήτων που «έσκασε» στις ΗΠΑ και ξεδίπλωσε τη μακρόχρονη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σχετικα αρθρα

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin

Αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

fastpath

Πτηνοτρόφοι: Γιατί απειλείται με λουκέτο το 56% των επιχειρήσεων του κλάδου

admin

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

fastpath

Πώς βλέπουν Fitch και Moody’s την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΕΦΚΑ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές – Γυναίκες οι τέσσερις

admin

Στις αγορές με νέο πενταετές ομόλογο η Ελλάδα

admin

Γ. Στύλιος στο Naftemporiki TV: Πώς θα γίνει η μετάβαση στην ευφυή γεωργία

admin

Παρίσι-Κεφαλονιά απευθείας αεροπορική σύνδεση από 22/4 έως και Οκτώβριο

admin

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath