Image default
Ευρώπη

Η Forza Italia εξακολουθεί να στοχεύει στο ΥΠΕΞ παρά τις εντάσεις με την Μελόνι

Ο εθνικός συντονιστής της Forza Italia και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι πιθανότατα ο επόμενος Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, παρά τις εντάσεις που προκάλεσε ο αρχηγός της Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα φιλοπουτινικά του σχόλια

Η Μελόνι ετοιμάζει επί του παρόντος έναν κατάλογο υπουργών που θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η Μελόνι φέρεται να σπεύδει να σχηματίσει κυβέρνηση για να αποκαταστήσει γρήγορα την τάξη στον κεντροδεξιό συνασπισμό με τη Lega και τη Forza Italia.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εντάσεις στον συνασπισμό κλιμακώθηκαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων LaPresse δημοσίευσε ένα ηχητικό αρχείο από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία ο Μπερλουσκόνι εξυμνούσε τον «αληθινό φίλο» του Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή εξωτερικής πολιτικής του συνασπισμού και προκαλεί αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Φήμες στη Ρώμη αναφέρουν ότι υπάρχει και τρίτο ηχητικό αρχείο που η LaPresse θα μπορούσε να δημοσιεύσει σύντομα.

Ο Ταγιάνι σε ρόλο «πυροσβέστη»

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπερλουσκόνι δεν ήταν αποτέλεσμα τρέλας ή απροσεξίας, αλλά μάλλον αποσκοπούσαν στο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της μελλοντικής κυβέρνησης Μελόνι και ίσως ακόμη και τον διορισμό του Ταγιάνι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως, ο Μπερλουσκόνι έγραψε στο Facebook ότι είχε «αναθέσει» στον Ταγιάνι να εκπροσωπήσει την προσωπική του θέση και τη θέση της Forza Italia στο σύνολό της στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η θέση του κόμματος είναι «η πλήρης και απόλυτη προσήλωση στις φιλοευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι, ο οποίος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον Μπερλουσκόνι και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ενώπιον των ηγετών του ΕΛΚ, χαρακτηρίστηκε «πεπεισμένος φιλοευρωπαίος» από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και «εγγυητής του ατλαντισμού» από τον επικεφαλής της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο, οι φιλορωσικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι ενόχλησαν αρκετούς ηγέτες του ΕΛΚ.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε: «Τα λόγια του Μπερλουσκόνι σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ενότητα του ΕΛΚ. Καταλαβαίνω ότι ο ήχος ήταν διαρροή, αλλά θα είναι σημαντικό να καταλάβουμε περισσότερα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και νυν υπουργός Εμπορίου Λίο Βαράντκαρ τόνισε επίσης ότι τα όσα είπε ο Μπερλουσκόνι είναι «μεγάλο πρόβλημα», αλλά όσον αφορά τον Ταγιάνι είπε ότι είναι «ένας καλός σύμμαχος και πολιτικός» στον οποίο έχει «πλήρη εμπιστοσύνη».

Τέλος, η EURACTIV Ιταλίας ενημερώθηκε ότι η πιθανότητα ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του ECR Ραφαέλε Φίτο να πάρει το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παραμένει σταθερή.

Σχετικα αρθρα

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin

Ο Έλον Μασκ σε «demon mode» βυθίζει την Tesla στο χάος

admin

Tik Tok προς ΗΠΑ: Θα τα πούμε στα δικαστήρια

admin