Image default
Ευρώπη

Καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας μετά από ατύχημα

Ένα ατύχημα στο σύστημα ψύξης οδήγησε στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας VI του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι – ενός από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν – στις 29 Οκτωβρίου, με τις βουλγαρικές αρχές να ανακοινώνουν αρχικά ότι η επαναλειτουργία θα γινόταν μια ημέρα αργότερα, προτού τη μεταθέσουν για τις 3 Νοεμβρίου και στη συνέχεια για τις 7 Νοεμβρίου.

Η νέα ημερομηνία ενεργοποίησης είναι η 10 μ.μ. της 7ης Νοεμβρίου, εννέα ημέρες μετά το ατύχημα. Δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη απρογραμμάτιστη επισκευή του κεντρικού σταθμού τα τελευταία 20 χρόνια. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Capital επικαλείται πηγές της που υποστηρίζουν ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας πιθανότατα δεν θα τεθεί σε λειτουργία ούτε στις 7 Νοεμβρίου.

Μια επίσημη εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη μετά την επισκευή του έκτου μπλοκ εξακολουθεί να λείπει. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής λένε μόνο ότι συνέβη μετά από διαρροή υδρογόνου από το σύστημα ψύξης.

Οι βουλγαρικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σε αυτή την περίπτωση, αλλά το ατύχημα οδηγεί σε τεράστια διαφυγόντα οφέλη για το κράτος. Με μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο βουλγαρικό χρηματιστήριο 175 €/mWh για την τελευταία εβδομάδα, η απώλεια ανέρχεται σε περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ επισκέφθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο την Τρίτη και ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, όλες οι αναλύσεις υποδεικνύουν τεχνικό πρόβλημα το οποίο επί του παρόντος διορθώνεται».

«Η αιτία του προβλήματος αναλύεται και μέχρι να διορθωθεί, η μονάδα δεν θα τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια δυσλειτουργία σε πρόσφατα επισκευασμένο τμήμα του αντιδραστήρα.

Ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός διαθέτει δύο εν λειτουργία ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος λίγο πάνω από 2.000 MW. Κατασκευάστηκαν το 1987 και το 1991, αντίστοιχα, και είναι σοβιετικού τύπου VVER-1000.

Η Βουλγαρία διαθέτει δύο λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν περίπου το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια και ο τρίτος καθαρός εξαγωγέας στην ΕΕ φέτος. Οι δυνάμεις της χώρας αποτελούν κλειδί για τη στήριξη των ενεργειακών συστημάτων των γειτονικών χωρών.

Πρόσφατα, η Βουλγαρία ανακοίνωσε δημόσιο διαγωνισμό για δυτικούς προμηθευτές πυρηνικών καυσίμων. Η αμερικανική Westinghouse και η γαλλική Framatome έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και οι δύο έχουν προμηθεύσει καύσιμα για παρόμοιους αντιδραστήρες, αναμένεται ανταγωνιστική διαδικασία και ο συντομότερος χρόνος για την εξασφάλιση προμηθειών καυσίμων με πηγές που δεν σχετίζονται με τη Ρωσία.

Σχετικα αρθρα

Εκατοντάδες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες κρύβουν τους ισολογισμούς τους

admin

Μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στους μεγάλους γερμανικούς ομίλους

admin

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Γερμανία προειδοποιεί για ρωσικό πόλεμο πληροφοριών

admin

Πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin