Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Στην τελική ευθεία το πλαφόν στο ρώσικο πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο που κινείται με τις τιμές αναφοράς του αργού, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Brent, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνασπισμού που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία να τεθεί το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πειστεί η Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ορισμένες από τις εξαγωγές της μέσω του προγράμματος.

Το ανώτατο όριο, αν και είναι στατικό, θα επανεξετάζεται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τον συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από την Ομάδα των Επτά εθνών και την Αυστραλία. 

Η προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, είπε ένας αξιωματούχος.

Από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο που τροφοδοτούσε την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου — ουσιαστικά, απαγόρευση ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές πάνω από μια ορισμένη τιμή — σε συνδυασμό με τον προσεχή γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση  συνεχίζονται..

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα Οκτωβρίου ότι οι συναντήσεις για τον καθορισμό των επιπέδων ανώτατων τιμών θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, μεταβαίνει στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για την «εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου την Πέμπτη. 

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα αποσκοπούσαν στη συμφωνία για τις τιμές.

Ο συνασπισμός θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Ο συνασπισμός μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο ότι το ανώτατο όριο τιμής του αργού είναι ένα σταθερό επίπεδο.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

fastpath

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

fastpath

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Θεοχάρης: Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι στη φοροδιαφυγή

fastpath

Τράπεζες: Τι είδε ο SSM σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

admin

Αύξηση παραγωγής 8,9% για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2023

admin

Γερμανία: Ο πονοκέφαλος της οικονομικής ύφεσης του Όλαφ Σολτς

admin

Wall Street: Η Nvidia «απογείωσε» τους δείκτες

fastpath

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Πώς θα είστε ένας από τους 100.000 δικαιούχους της επιδότησης

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 23% στα πονταρίσματα και 11% στα έσοδα το 2023

admin

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin