Image default
Ευρώπη

Ανανεώνεται ο ποινικός κώδικας του Βελγίου που ισχύει εδώ και 150 χρόνια

Ο 150ετής ποινικός κώδικας της χώρας θα αναμορφωθεί ώστε να περιλαμβάνει την οικοκτονία και το έγκλημα της υποκίνησης σε αυτοκτονία, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευσή του, ανέφεραν το Σάββατο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Το Βέλγιο έχει αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης του ποινικού του κώδικα ηλικίας 150 ετών, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στη μεταβαλλόμενη φύση των εγκλημάτων, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (5 Νοεμβρίου) με επίσημο δελτίο Τύπου.

Ο νέος κώδικας που ξεπερνά τις 1.000 σελίδες εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών σε πρώτη ανάγνωση, δήλωσε στη Le Soir ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ άλλων, για νέα γνωμοδότηση. Εάν χρειαστεί, το κείμενο θα μπορούσε στη συνέχεια να προσαρμοστεί και να συζητηθεί εκ νέου στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Ο νέος κώδικας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Η οικοκτονία θα αναγνωριστεί ως έγκλημα στον νέο κώδικα, όπως ήδη συμβαίνει σε 11 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Εδώ και αρκετά χρόνια, φορείς της κοινωνίας των πολιτών ζητούν να αναγνωριστεί η οικοκτονία ως διεθνές έγκλημα, μαζί με τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της επίθεσης, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.

Τον Μάρτιο, η Βελγίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ζάκια Κατάμπι προέτρεψε άλλους υπουργούς της ΕΕ να δημιουργήσουν μια συμμαχία χωρών υπέρ της συμπερίληψης της οικοκτονίας στο Καταστατικό της Ρώμης. «Ανεξάρτητα από τη διεθνή έγκριση αυτής της έννοιας, ήταν επίσης δυνατό η οικοκτονία να θεωρηθεί έγκλημα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Αυτό είναι πλέον πραγματικότητα», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Χαίρομαι που η δέσμευση αυτή […] έχει πλέον κατοχυρωθεί στον βελγικό ποινικό κώδικα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ασχολίαστη τη σοβαρή περιβαλλοντική ζημία που προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στα οικοσυστήματα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρώπινη υγεία», συνέχισε.

Η οικοκτονία θα ορίζεται στον Κώδικα ως παράνομη πράξη που διαπράττεται εν γνώσει ότι η πράξη αυτή θα προκαλέσει σοβαρή, εκτεταμένη και μακροχρόνια βλάβη στο περιβάλλον και θα συνοδεύεται από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 ετών.

Ο νέος κώδικας θα περιλαμβάνει επίσης το έγκλημα της ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία, προσαρμόζοντάς το στην πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο Βέλγιο, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μεταξύ των 15-29 ετών, αν και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ανακοινώθηκαν επίσης και άλλες αλλαγές στον νέο κώδικα. Τα αδικήματα, τα πλημμελήματα και τα εγκλήματα θα αντικατασταθούν από οκτώ επίπεδα που θα αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Τα αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία εμφανίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στον νέο κώδικα.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin