Image default
Τοις Μετρητοίς

Ελληνικός Τουρισμός: Εντυπωσιακές επιδόσεις και το 2023

Παρά τις ιστορικές δυσκολίες που προκάλεσε φέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία σέρνοντας μαζί του την ενεργειακή ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις ο ελληνικός τουρισμός έχει καταφέρει να διαπρέψει  σε παγκόσμιο επίπεδο με τις τουριστικές εισπράξεις να κυνηγάνε πόντο – πόντο τη χρονιά ρεκόρ  του 2019, όπου η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 31,3 εκατ. τουρίστες και εισέπραξε το απίστευτο νούμερο των  17,7 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της αμφίρροπης μάχης είναι οι εισπράξεις  του καλύτερου μήνα του ελληνικού τουρισμού, του  Αυγούστου, όπου διαμορφώθηκαν στα 4,042 δισ. ευρώ χτυπώντας οριακά  εκείνο του 2019 που ήταν στα  4,183 δισ. ευρώ. Ακόμα  και στον πρόσφατο Οκτώβριο όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 1,438 δισ. ευρώ, η διαφορά είναι μόλις  λίγα εκατομμύρια πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019, που ήταν στα 1,461 δισ. ευρώ. Μια μάχη όμως όπου αναμένεται σύμφωνα και με την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας  «Τάσεις του επιχειρείν» να τη κερδίζει στο νήμα το 2022  με τα τουριστικά έσοδα να περνάνε πάνω από τα 18 δισ. ευρώ έχοντας ως βασική κινητήριο δύναμη την αυξημένη κατά +11% δαπάνη ανά άφιξη σε σχέση με το 2019.

Το θέμα όμως δεν είναι τι θα γίνει στο υπόλοιπο του 2022 καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει βρεθεί ήδη στο ανφάν γκατέ της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης αλλά τι είναι αυτό που μας ετοιμάζει το 2023. Δίχως λοιπόν να μας έχουν κουνήσει το μαντίλι οι τελευταίοι φετινοί τουρίστες τα μηνύματα που έρχονται για το 2023 είναι άκρως αισιόδοξα. Πρόσφατα δε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος  ανέφερε ότι οι προκρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών, για την επόμενη θερινή σεζόν φανερώνουν ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι εντυπωσιακό για τον ελληνικό τουρισμό.

Κάτω υπό αυτό το πρίσμα αρκετοί ισχυροί επενδυτές έχουν αρχίσει και τοποθετούν τα πιόνια τους στη τουριστική σκακιέρα για να μπορέσουν να επωφεληθούν από την οικονομική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί στην επόμενη τουριστική χρονιά.

Από τις εισηγμένες εταιρείες πέρα από τις «κλασικές» δυνάμεις της Aegean, της AutoHellas και της Μοτοδυναμικής θα κάνουμε αναφορά και σε μία εταιρεία που μέχρι πρότινος την είχαμε μάθει στο κλάδο του real estate αλλά μετά την εξαγορά της Μπουτάρης ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά στο κλάδο του οινοτουρισμού αξιοποιώντας τα ισχυρά τουριστικά της «φιλέτα» στη Κρήτη και στη Σαντορίνη.

Ξεκινάω από την Aegean (ΑΡΑΙΓ) η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 9μηνο του 2022 στις 10 Νοεμβρίου φανερώνοντας και αυτή με τη σειρά της  τη δυναμική του φετινού τουριστικού κύματος. Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του προέδρου του ομίλου κ. Ευτύχιου Βασιλάκη οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις κάτι που αλλάζει τις προσδοκίες για τα τελικά νούμερα του 2022. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει στο διεβδομαδιαίο chart  τιμών να έχει αποτυπώσει έναν ισχυρό αγοραστικό βατήρα μέσα στη ζώνη των 4,40 με 4,60 ευρώ, όπου κάτω υπό της κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να σπρώξει τη μετοχή προς την περιοχή αντίστασης των 5,46 ευρώ. Πάνω από εκεί ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τα υψηλά του 2022 στα 6,35 ευρώ. Ακόμα και σήμερα πάντως ο όμιλος παραμένει στο ταμπλό με ένα discount της τάξεως του -40% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών που είχε πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Στην AutoHellas (ΟΤΟΕΛ) τα αποτελέσματα του 9μήνου ήρθαν να αποδείξουν με το καλύτερο τρόπο την εκρηκτική δυναμική που έχει αναπτύξει ο όμιλος αυξάνοντας κατά +17% στα 568,6 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών και κατά +54,1% στα 71,5 εκατ. ευρώ τη καθαρή κερδοφορία έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2021. Παράλληλα η Autohellas εξαγόρασε την «HR Automóveis» όπου έχει το franchise της Hertz International στην Πορτογαλία  προκαλώντας έτσι το διπλασιασμό από το 2023 των μεγεθών στη διεθνή δραστηριότητα της ενώ έχει συμφωνήσει με τη Samelet την εξαγορά της τοπικής θυγατρικής του ομίλου Stellantis στην Ελλάδα, για την εισαγωγή και διανομή των μαρκών Alfa Romeo, Αbarth, Fiat, Fiat Professional και Jeep. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή έχει γλεντήσει τόσο τα αποτελέσματα όσο και τη μεγάλη διανομή επιστροφής κεφαλαίου 1 ευρώ χτυπώντας τα ύψη των 12 ευρώ. Κίνηση η οποία μπορεί να επιβάλλει το απαραίτητο υγιές pullback προς τα 10,80 με 10,60 ευρώ όπου και θα πάρει φόρα για τα … 13 ευρώ.

Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα 9μήνου της Μοτοδυναμικής (ΜΟΤΟ), ανεβάζοντας τις πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά +37,9% στα 102,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) κατά +85,5% στα 22,4 εκατ. ευρώ με τη Sixt  και τις πωλήσεις Porsche να κάνουν θραύση. Σημαντική ήταν και η βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους από 9,5% στο 9μηνο του 2021 στο 14,2% του αντίστοιχου φετινού. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει πλέον όλα τα φόντα για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα επίπεδο διακύμανσης αρπάζοντας  ανοδικά την αντίσταση των 2,42 ευρώ επιφέροντας ένα άπλωμα ανοδικών δυνάμεων έως τα 3,02 ευρώ.

Κλείνω με τη Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. (ΠΡΕΜΙΑ), όπου μετά και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων της Μπουτάρης ετοιμάζεται να κάνει σημαντικές  επενδύσεις οινοτουρισμού τόσο στα ακίνητα της οινοποιίας στην Κρήτη, όπου υπάρχουν ήδη  οι υποδομές και θα επεκταθούν δημιουργώντας ένα boutique ξενοδοχείο όσο και στο «φιλέτο» της Σαντορίνης όπου προωθείται η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου 50 δωματίων.

Οι επενδύσεις λοιπόν που θα κάνει η Premia σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού όπου προσελκύει παγκοσμίως πελάτες με «βαθιά» πορτοφόλια θα της αποφέρουν πολύ γρήγορα κερδοφόρο αποτέλεσμα μιας που έχει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι οι επισκέπτες δεν θα έρχονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το έτος μαθαίνοντας για  τη καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού.  Στη διαγραμματική ανάλυση τώρα θα μπορούσαμε εύκολα να αναφωνήσουμε ότι ο πωλητής τρελάθηκε και πουλάει κάτω του κόστους με τη καθαρή αξία  (NAV) της Premia να βρίσκεται στα 1,54 ευρώ (133,3 εκατ. ευρώ) και η μετοχή να λαμβάνει περιέργως  τιμές στα 1,05 ευρώ (91,4 εκατ. ευρώ). Η σθεναρή στήριξη της τιμής μέσα στη ζώνη των 1,08 με 1 ευρώ θα θέσει τις βάσεις για μια αρχική ανοδική κίνηση προς τα 1,24 ευρώ.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Cenergy Holdings: Αξίζει μια θέση στο “Billion Club”

admin

Τρομακτικό το upside της μετοχής του ομίλου FOURLIS

admin

Η μόνη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία οδεύει πρός δημόσια πρόταση

fastpath

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

admin

Το σκιάχτρο της ύφεσης προβληματίζει τη Wall Street

fastpath

Nasdaq – Apple: Κάτι φαίνεται να αλλάζει για τους Bulls

fastpath

Η γκαντεμιά της μαύρης πόρτας των 1000 μονάδων

fastpath

Ο πολιορκητικός κριός και η επίθεση των κατασκευών

admin

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ: Σε εξωφρενική υστέρηση σε σχέση με την αγορά

admin

MSCI Emerging Markets: Το «μάνα εξ ουρανού» για το ΧΑΑ.

admin

Wall Street: Θα έρθουν οι Bulls στο προσκήνιο ;

fastpath

ΧΡΥΣΟΣ: Άνοιξε η “επιγραφή” των 2000 δολαρίων

admin