Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Πιστωτική επέκταση 500 εκατ. ευρώ, σταθερά τα NPEs στο γ’ τρίμηνο

Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, με τον δείκτη NPEs να υποχωρεί στο 8% τον Σεπτέμβριο, επιτυγχάνοντας τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει η διοίκηση της τράπεζας για το τρέχον έτος.

Σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας είναι η καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 500 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, η οποία προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της επιχειρηματικής πίστης.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, η διοίκηση της τράπεζας υπό τον CEO Βασίλη Ψάλτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο επεκτάθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε στα 31,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Στην Ελλάδα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του γ΄ τριμήνου σε 27,3 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση καταθέσεων, αμετάβλητα τα επιτόκια

Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της πιστωτικής επέκτασης λειτουργεί η ενίσχυση των καταθέσεων κατά 4,6 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. “Μικρό καλάθι” κρατά, ωστόσο, η διοίκηση όσον αφορά στην προοπτική αύξησης των καταθετικών επιτοκίων.

Όπως εξηγεί, ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν χρέωναν με αρνητικά επιτόκια τους καταθέτες τα προηγούμενα έτη και ως εκ τούτου θεωρείται εύλογο να καθυστερήσουν οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Επιπλέον, η άφθονη ρευστότητα που έχει πλημμυρίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν συνεπικουρεί στην ανοδική μεταβολή των επιτοκίων καταθέσεων.

Σχεδόν μηδενική η εισροή κόκκινων δανείων

Σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα κινείται η μεταβολή των καθαρών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως στην επιχειρηματική πίστη. “Παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, δεν διαπιστώνουμε προς το παρόν ουσιαστική επιδείνωση της συμπεριφοράς αποπληρωμών”, δήλωσε o Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Ιωάννης Εμίρης.

Στη λιανική τραπεζική, ανέφερε ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί κάποιες περιορισμένες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες ωστόσο έχουν υπερκεραστεί από τις θεραπείες και τα collections. “Έχουμε δράσει προληπτικά, υλοποιώντας στοχευμένες καμπάνιες με θετικά αποτελέσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επίπτωση από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ιδιωτών να είναι διαχειρίσιμη”, επισήμανε ο κ. Εμίρης.

Για το 2023, η διοίκηση δήλωσε ότι “βλέπει” ότι θα επικρατήσουν αντίστοιχες τάσεις οι οποίες δεν φαίνεται να εμπνέουν για την ώρα κάποια ανησυχία. “Διενεργούμε συνεχώς stress tests στην πελατειακή μας βάση, ιδίως στους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση στην ενέργεια και τον πληθωρισμό και το ποσοστό default παραμένει σε μηδενικά επίπεδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αναζητούμε ευκαιρίες για ομολογιακές εκδόσεις”

Για τις εκδόσεις ομολόγων MREL, η διοίκηση επισήμανε ότι η πρόσφατη έκδοση 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί τον απαιτούμενο χώρο για την αναζήτηση της κατάλληλης στιγμής προκειμένου η επόμενη έκδοση να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

“Παρακολουθούμε συνεχώς τις αγορές και διερευνούμε ευκαιρίες για επόμενες εκδόσεις”, δήλωσε ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, CFO του ομίλου.

Τα spreads δεν “ροκανίζονται”

Σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρούνται τα spreads των επιτοκίων, διαβεβαιώνουν τα στελέχη της Alpha Bank, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για απορρόφηση μέρους της ανόδου του Euribor. Όπως επισημαίνουν, στο εξωτερικό ήδη παρατηρείται ανοδική κίνηση στα spreads και η τάση αυτή αναμένεται να έρθει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις χορηγήσεις ιδιωτών τα spreads μειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο σε 8,21% έναντι 8,45% το προηγούμενο τρίμηνο. Στις χορηγήσεις ΜμΕ, το spread μειώθηκε από 4,48% σε 4,14%, στα στεγαστικά δάνεια υποχώρησε επίσης από 2,26% σε 2,18%, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις μειώθηκε από 3,51% σε 3,23%.

Συνεχίζεται η άνοδος τα επιτοκιακά έσοδα

Ανθεκτικότητα και ισχυρή κερδοφορία καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2022, τα οποία φαίνονται να μην έχουν επηρεαστεί -προς ώρας- από την τρέχουσα πολλαπλή κρίση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω της καθαρής πιστωτικής επέκτασης σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν στα 339 εκατ. ευρώ από 303 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 283 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση, η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για το ΝΙΙ κατά 100 εκατ. ευρώ, σε 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μέρισμα, αυτό αναμένεται να αποκοπεί το 2024 με βάση τα κέρδη του 2023 και να αναλογεί στο 20-30% της καθαρής κερδοφορίας του επόμενου έτους.

Σχετικα αρθρα

Αlpha Bank: Στα €680.980.257,36 το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

admin

Φρ. Μελίσσα: “Στην Alpha Bank, o Σκοπός και οι Αξίες μας αποτελούν το πρίσμα μέσω του οποίου σχεδιάζουμε τη Στρατηγική μας”

admin

Future Ithacans: H Alpha Bank πόλος επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού

admin

Alpha Bank: Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και το προτεινόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

admin

Alpha Bank: Αυξημένη συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη – Ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

admin

Alpha Bank: Αυξημένη συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη – Ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

admin

Η Alpha Bank Best Private Bank in Greece για 5η συνεχή χρονιά

admin

Η Alpha Bank Best Private Bank in Greece για 5η συνεχή χρονιά

admin

Alpha Bank και Αμερικανική Γεωργική Σχολή στηρίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους παραγωγούς του αύριο

admin

Alpha Bank και Αμερικανική Γεωργική Σχολή στηρίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους παραγωγούς του αύριο

admin

Alpha Bank: Συνολικές χορηγήσεις άνω των €1,6 δισ. σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας

admin

Alpha Bank: Συνολικές χορηγήσεις άνω των €1,6 δισ. σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας

admin