Image default
Οικονομία

Eurogroup: Ακόμα πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης

Δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανόδου των τιμών και της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στην επιβεβαίωση της ανάγκης για αυστηρά στοχευμένα μέτρα προς τους πιο ευάλωτους επανέλαβε το Eurogroup, στη σημερινή του συνεδρίαση.

O πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη Συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, όμως στο πρώτο μισό υπήρξε ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα ενώ τα ασθενέστερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν και μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα σε αυτούς.

«Οι υπουργοί παρατήρησαν τις προκλήσεις των σημαντικών ενισχύσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης της αντιστάθμισης μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού με ταυτόχρονη υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών» πρόσθεσε.

«Προφανώς, οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο εδώ. Μέσω των εργασιών της Επιτροπής, καταγράψαμε τα μέτρα και αναλύσαμε τον αντίκτυπό τους, καθώς εφαρμόστηκαν για να κρατήσουν τους πολίτες μας ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει συλλογικά περίπου το 1,25% του ΑΕΠ της ΕΕ για την ενεργειακή στήριξη για το έτος, δηλαδή περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική πολιτική πέρα από τη νομισματική παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, ενώ και ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης εμφανίζεται δυνατός, αν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά. Για χρόνια, οι τράπεζές μας λειτουργούσαν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού και αυτό αλλάζει τώρα με ρυθμό που πολλοί δεν θα περίμεναν. Η ευρύτερη εικόνα του πληθωρισμού, της οικονομικής αναταραχής και της γεωπολιτικής αναταραχής θα επηρεάσει επίσης τις τράπεζές μας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ευρύτερα. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε υγιείς πολιτικές και να συνεχίσουμε την προσεκτική παρακολούθησή μας» σημείωσε.

Σε παρόμοιες διαπιστώσεις προχώρησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας ότι τον χειμώνα η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί και να οδηγηθεί σε ύφεση.

«Το πρώτο μισό του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, το γ’ τρίμηνο ήταν θετικό ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι ενώ συμπλήρωσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο έτος.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να κινούνται πάνω σε τρεις άξονες:

  • Να είναι δημοσιονομικά προσιτά
  • Να στοχεύουν τους πιο ευάλωτους
  • Να διατηρούν το «σήμα τιμής»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, υποστήριξε ότι είναι ακόμα νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιτότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων.

Σχετικα αρθρα

ΕΕΑ: 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακής

admin

Alpha Bank: Τα δυο κλειδιά για περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

admin

ΕΕΑ: Περίπου 15% έχει διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή με το POS κι απομένει μία εβδομάδα

admin

ΑΑΔΕ : Διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο

admin

Κατώτατος μισθός: Τι βάζει «κόφτη» στην αύξηση

admin

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, στο 2,8% στην Ευρωζώνη

admin

Επενδυτικό fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα «ρίξει» κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups

admin

Τουρισμός: Αυξημένες 6,2% οι αφίξεις στα καταλύματα τον Δεκέμβριο

admin

Αεροδρόμια: Ανοδικά η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

admin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

admin

Φραγκογιάννης: Ευκαιρίες για επενδύσεις Ινδών στην Ελλάδα

admin