Image default
Πρώτο Θέμα

Έφυγε από τη ζωή ο Evelyn De Rothchild: Ο ρόλος του στην τραπεζική δυναστεία, οι συμβουλές στην βασίλισσα Ελισάβετ και η φιλία του με τους Κλίντον

Έφυγε ήρεμος στο σπίτι του, ο 91χρονος Evelyn De Rothchild, o Βρετανός τραπεζίτης που συνέβαλλε στην ένωση του βρετανικού και του γαλλικού ομώνυμου οίκου. Κατάφερε να «αναστήσει» την βρετανική Rothchild κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, είχε ισχυρές φιλίες με πολιτικά πρόσωπα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Μπίλ Κλίντον και επεκτάθηκε και στον τομέα των ΜΜΕ.

Η πορεία του στην Rothschild

Ο Evelyn Robert Adrian de Rothschild γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931, μοναχογιός του Anthony Gustav de Rothschild.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στις ΗΠΑ και δούλευε σε μαγαζί με αναψυκτικά στο Westhampton στο Long Island της Νέας Υόρκης, όπως είχε πει ο ίδιος στους Financial Times.

Μετά τον πόλεμο, Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει πρώτα στο Harrow School στο Λονδίνο και μετά στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Έγινε μέλος της οικογενειακής τράπεζας το 1957. Συμμετείχε στην επέκτασή της στα μέσα ενημέρωσης και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ έγινε μέλος των διοικητικών συμβουλίων των εφημερίδων Beaverbrook, Economist και της Telegraph.

Συλλέκτης έργων τέχνης, λάτρης του κρασιού και ιδιοκτήτης καθαρόαιμων αλόγων ιπποδρομιών, ο  Evelyn de Rothschild μέτρησε μεταξύ των φίλων του τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, ταξίδευε για πολλά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Ascott House, στο εξοχικό  κτήμα του στο Μπάκιγχαμσαϊρ που απέκτησε ο παππούς του το 1876 και ήταν διακοσμημένο με πορσελάνη από την Ασία και πίνακες ζωγράφων όπως ο Ρούμπενς.

Ο πρώτος γάμος του Rothschild, με την Jeannette Ellen Dorothy Bishop, κατέληξε σε διαζύγιο. Με τη δεύτερη σύζυγό του, Victoria Lou Schott, απέκτησε τρία παιδιά: την Jessica, τον Anthony και τον David. Και αυτός ο γάμος κατέληξε σε διαζύγιο.

Το 2000, ο Rothschild παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Lynn Forester, συνιδρυτή της εταιρείας τηλεφωνικών δικτύων FirstMark Communications Europe SA.

Η ιστορική ένωση με τη Rothschild στη Γαλλία

Ο Εvelyn Rothchild υπηρέτησε από το 1976 για 27 χρόνια ως πρόεδρος του N.M. Rothschild & Sons, του κλάδου που εδρεύει στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μία χρηματοπιστωτική δυναστεία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Λίγο πριν παραιτηθεί, το 2003, πέτυχε έναν κορυφαίο στόχο, να φέρει σε επαφή την επιχείρηση του Λονδίνου με την αντίστοιχη γαλλική Rothschild & Compagnie Banque. Αυτό κρίθηκε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για να παραμείνουν οι τράπεζες ανταγωνιστικές απέναντι σε μεγαλύτερες πολυεθνικές αντιπάλους τους.

Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε το 1996, με τον Evelyn και τον ξάδερφό του Rothchild, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γαλλικού οίκου, να αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση: «Η πιο σημαντική δύναμη της οικογένειας είναι η ενότητα».

Παράλληλα με τις τραπεζικές του ασχολίες, ο Evelyn ήταν πρόεδρος του Economist από το 1972 έως το 1989, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως την πιο ανεξάρτητη έκδοση στον κόσμο.

Η ανάκαμψη τον 20ο αιώνα

Κατά τον 20ο αιώνα, η επιρροή της οικογένειας μειώθηκε επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βασίστηκαν σε αμερικανικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν και τους δύο παγκόσμιους πολέμους κατά της Γερμανίας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Evelyn και ο ξάδερφός του Τζέικομπ αναμόρφωσαν την τράπεζα του Λονδίνου και ξεκίνησαν τις διεθνείς συμφωνίες ομολόγων για χώρες όπως η Χιλή και η Ουγγαρία.

Η συνεργασία τους δοκιμάστηκε το 1980, όταν ο Jacob εξέφρασε την επιθυμία του να συγχωνευτεί με την S.G. Warburg & Co., με την ελπίδα να επεκταθεί διεθνώς και να ανταγωνιστεί τις εταιρείες της Wall Street.

O Εvelyn δεν ήθελε αυτή τη συνεργασία με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να χωρίσουν τους δρόμους τους.

Η διατήρηση του οικογενειακού ελέγχου είχε προτεραιότητα έναντι της επέκτασης», έγραψε ο Βρετανός ιστορικός Niall Ferguson στον δεύτερο τόμο του για τη φυλή Rothschild. «Ήταν ένα σοβαρό ρήγμα στο αγγλικό τμήμα της οικογένειας».

Από την πλευρά του, ο Evelyn Rothschild ανοικοδόμησε το N.M. Rothschild προσλαμβάνοντας μια σειρά από καλά συνδεδεμένους τραπεζίτες. Ένας από αυτούς ήταν ο Michael Richardson, συνεργάτης της Cazenove. Η φιλία του με τη Μάργκαρετ Θάτσερ — Βρετανίδα πρωθυπουργό από το 1979 έως το 1990 — βοήθησε την τράπεζα να κερδίσει τη θέση του κύριου αναδόχου στις πωλήσεις μετοχών σε κρατικές εταιρείες όπως η British Gas Plc και η British Petroleum Plc.

Η Rothschild βοήθησε επίσης την εταιρεία να επεκταθεί στην Κίνα, όπου άνοιξε ένα γραφείο στο Πεκίνο το 1999.

Αναγορεύτηκε ιππότης το 1989 από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Ήταν για πολλά χρόνια ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της βασίλισσας.

«Κανείς δεν είναι πιο αυστηρός στις δαπάνες από τη βασίλισσα», είπε στην London Evening Standard το 2017. «Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πολύ πειθαρχημένη».

Η αρχή για την τραπεζική δυναστεία

Η εταιρεία Rothchild ιδρύθηκε από τον Mayer Amschel, o οποίος ξεκίνησε να βγάζει χρήματα αγοράζοντας και πουλώντας παλιά νομίσματα σε ένα γκέτο της Φρανκφούρτης.

Το όνομα της οικογένειας, το οποίο έμελλε να κυριαρχήσει στον τραπεζικό τομέα τους επόμενους αιώνες, o Amschel το πήρε από το επώνυμο ενός προγόνου του «rote Schild», το οποίο στα γερμανικά σημαίνει κόκκινη ασπίδα.

Στη συνέχει έστειλε του πέντε γιούς του να δημιουργήσουν τις βάσεις για την ίδρυση των Rothchild, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη.

Το N.M. Rothschild με έδρα το Λονδίνο φέρει το όνομα του Nathan Mayer Rothschild, του προπάππου της Evelyn.

Η Ιστορία της τράπεζας έχει συνδεθεί και με τον  Δούκα του Ουέλινγκτον, καθώς χρηματοδότησε τη νίκη του επί του Ναπολέοντα το 1815 στη μάχη του Βατερλώ.

Σχετικα αρθρα

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin

Ποιος φοβάται το ισχυρό δολάριο;

admin

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin