Image default
EUROBANK

Φ. Καραβίας (Eurobank): Η ισχυρή κερδοφορία μας “στρώνει τον δρόμο” για διανομή μερίσματος

Στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου, οι οποίες υπερέβησαν σημαντικά τις προσδοκίες, στηρίζει την εκτίμησή του ότι θα δοθεί το “πράσινο φως” για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεάμηνου σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η διοίκηση βρίσκεται “σε διαρκή διάλογο” με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αναφορικά με το κατά πόσο θα διανεμηθεί μέρισμα το 2023, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

“Οι επιδόσεις μας το 2022 είναι πολύ ισχυρότερες από τον προϋπολογισμό που είχαμε στείλει στον SSM και εκτιμούμε ότι δικαιολογούν την αποκοπή μερίσματος. Ούτως ή άλλως, η μερισματική απόδοση που σχεδιάζουμε κυμαίνεται σε συνετά επίπεδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού μας διαλόγου με τον Επόπτη, θα εξετάσουμε περαιτέρω το ζήτημα κοντά στην ημερομηνία της Τακτικής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, οπότε και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, ενώ θα έχουμε και καλύτερη ορατότητα όσον αφορά στις εξωγενείς προκλήσεις που θα επιφυλάσσει το 2023”, εξήγησε ο CEO της τράπεζας.

Όσον αφορά στις ομολογιακές εκδόσεις για επίτευξη του στόχου MREL αλλά και των κεφαλαίων TIER 2, η διοίκηση της τράπεζας διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να προβούν σε κάποια τέτοια ενέργεια εντός του 2022. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει εκδώσει τρία ομόλογα MREL ύψους 1,5 δισ. ευρώ συνολικά από τον Μάιο 2021 και ήδη υπερβαίνει τον στόχο του 20,45% για φέτος, με 21,30%.

Για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της συμπεριφοράς αποπληρωμών εν μέσω επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι δεν διαφαίνεται προς το παρόν τέτοια τάση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για τα επόμενα τρίμηνα δεδομένων των συνθηκών – αλλά και της αβεβαιότητας που περικλείει το 2023.

Για τον λόγο αυτό, η τράπεζα “τρέχει” αναλύσεις ευαισθησίας με έμφαση στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια τα οποία κρίνονται και τα πλέον ευάλωτα λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την άσκηση, στο μισό χαρτοφυλάκιο δεν αναμένεται ουσιώδης διαφορά, ενώ στο άλλο μισό αναμένεται αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 20%-25% σε περίπτωση αύξησης του Euribor στο 3%. Σε χρηματικούς όρους, η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 60-70 ευρώ μηνιαίως – μια μεταβολή που δεν θεωρείται αμελητέα αλλά κρίνεται “διαχειρίσιμη” σύμφωνα με τον κ. Καραβία. “Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τα επόμενα τρίμηνα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο”, ανέφερε ο ίδιος.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Eurobank καταγράφει μηδενικά επίπεδα δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον δείκτη NPEs να βρίσκεται στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 5,6%.

Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η αύξηση του εισοδήματος από τόκους (ΝΙΙ) κατά 8,1% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται στα 932 εκατ. ευρώ. Στη βάση των ισχυρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, η τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τα ετήσια βασικά λειτουργικά κέρδη κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, στα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Σε μεγάλο βαθμό, η κερδοφορία αυτή προήλθε, όπως εξήγησε η διοίκηση στους αναλυτές, από τη δυναμική άνοδο των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και την οργανική ανάπτυξη των χορηγήσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Σχετικα αρθρα

Στο 10,25% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank – Πάνω από €850 εκατ. η ζήτηση

admin

Στην έκδοση ομολόγου προχωρά και η Eurobank

admin

Eurobank: Παρέμεινε ψηλά το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου στο 9μηνο – Συνεχίζεται η θετική πορεία των τουριστικών εσόδων

admin

Eurobank: Σε ποιους 5 κλάδους θα κατευθυνθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία

admin

Eurobank: Οι λόγοι που αναμένεται υπεραπόδοση της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης το 2023

admin

Eurobank: Αντοχές στην εγχώρια αγορά εργασίας στο 9μηνο 2022

admin

Eurobank: Αντοχές στην εγχώρια αγορά εργασίας στο 9μηνο 2022

admin

Φ. Καραβίας (Eurobank): Η ισχυρή κερδοφορία μας “στρώνει τον δρόμο” για διανομή μερίσματος

admin

Eurobank: Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

admin

Eurobank: Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

admin

Eurobank: Καλύτερη τράπεζα σε Ελλάδα & Κύπρο στις υπηρεσίες Treasury & Cash Management

admin

Eurobank: Καλύτερη τράπεζα σε Ελλάδα & Κύπρο στις υπηρεσίες Treasury & Cash Management

admin