Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός εκτοξεύει τον Dow, τον Nasdaq και τον S&P παρά τις ανησυχίες…

Οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα μεγαλύτερα κέρδη τους σε περισσότερα από δύο χρόνια, αφού τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζωπύρωσαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Το ράλι της Πέμπτης ήταν μια έντονη υπενθύμιση του πόσο υπολογίζουν  οι επενδυτές στην πορεία του πληθωρισμού φέτος.

Για μεγάλο μέρος του 2022, η οικονομία παρέμεινε πιο καυτή από ό,τι περίμεναν πολλοί επενδυτές. Αυτό ανάγκασε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών – προκαλώντας τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτιναχθούν στα ύψη και θέτοντας το χρηματιστήριο σε τροχιά για τη χειρότερη απόσυρσή του από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επενδυτές βρήκαν τόση ανακούφιση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Πέμπτης. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων – αυξήθηκε 6,3% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, λιγότερο από την αύξηση 6,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal και μειώθηκε από υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο.Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 7,7%, από 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία τροφοδότησαν νέες ελπίδες ότι η Fed θα μετριάσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων το 2023.

Οι αγορές ανέβηκαν ψηλά αμέσως την Πέμπτη και συνέχισαν να βασίζονται σε αυτά τα κέρδη τις επόμενες ώρες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 207,80 μονάδων ή 5,5% στις 3956,37, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite εκτινάχθηκε 760,97 μονάδες ή 7,4% στις 11114,15. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1.201,43 μονάδων ή 3,7% στις 33715,37 μονάδες.

Και τα τρία σημεία αναφοράς σημείωσαν τα πιο απότομα ποσοστιαία κέρδη μιας ημέρας από τα βάθη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

«Πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν βρει πάτο και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα χαμηλά», δήλωσε ο Jay Hatfield, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Infrastructure Capital Advisors, σε σχόλια μέσω -. Ο κ. Χάτφιλντ πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, ειδικά εάν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από ό,τι ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ πρότεινε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα χρειαζόταν απαραίτητα να δει μια σειρά χαμηλότερων μετρήσεων για τον πληθωρισμό -όπως πολλοί επενδυτές πίστευαν προηγουμένως- για να υποστηρίξει την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτό δίνει στην έκθεση της Πέμπτης σημαντικό βάρος για τους διαχειριστές χρήματος που πιστεύουν ότι οι αγορές θα είναι στην καλύτερη θέση για να επιστρέψουν όταν ο πληθωρισμός κορυφωθεί και η Fed είναι σε θέση τουλάχιστον να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ωστόσο, άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι. Ακόμη και με τη συγκράτηση του περασμένου μήνα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός .

Οι επενδυτές έχουν επίσης δει μια εκδοχή αυτού του ράλι να παίζει στο παρελθόν – μόνο για να καταρρεύσει. Οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη το καλοκαίρι με τα στοιχήματα ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και θα στραφεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων σε μειώσεις επιτοκίων ήδη από το επόμενο έτος. Όμως τα κέρδη ήταν φευγαλέα. Οι αγορές κατρακύλησαν τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο, επιβαρυμένες από τις αυστηρές συζητήσεις των αξιωματούχων της Fed για την ανάγκη συνεχούς αύξησης των επιτοκίων, καθώς και τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

«Μπορώ να δω ένα παράθυρο όπου η αγορά έχει αυτό το είδος δεύτερης ψευδούς αυγής, όπως είδαμε το καλοκαίρι, όπου ενθουσιάζεται με μια κορύφωση της Fed και την αφήγηση αιχμής πληθωρισμού», δήλωσε ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι η πορεία των αγορών από εδώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την τροχιά πολιτικής της Fed.

Πριν από την ανακοίνωση της Fed τον Δεκέμβριο, οι έμποροι θα λάβουν άλλη μια ανάγνωση του πληθωρισμού από το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Η περίπτωση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα αντί για τρία τέταρτα της μονάδας «θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ψύξη» σε αυτές τις δύο εκθέσεις, ανέφεραν οικονομολόγοι της Bank of America σε σημείωμα.

Ωστόσο, οι traders φαινόταν να έχουν ήδη αρχίσει να στοιχηματίζουν σε λιγότερο επιθετική πολιτική της Fed για τους επόμενους μήνες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ομοσπονδιακών αμοιβαίων κεφαλαίων έδειξαν την τιμολόγηση της αγοράς σε τερματικό επιτόκιο -το υψηλότερο επίπεδο που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σε περίπου 4,87%, από λίγο πάνω από 5% την Τετάρτη, σύμφωνα με το FactSet.

Οι μετοχές των κατασκευαστών, που είναι ευαίσθητες στις αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές, σημείωσαν άνοδο. Η Boeing σημείωσε άνοδο 8,84 δολ., ή 5,2%, στα 177,58 δολ. και η  Scotch κερδισε  5,32 δολάρια ή 4,3% στα 129,15 δολάρια.

Τα ομόλογα αυξήθηκαν επίσης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 3,828% από 4,149% την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια απόσυρσή του από τον Μάρτιο του 2009. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται καθώς οι τιμές αυξάνονται.

Ακόμα και με αυτούς τους αντίθετους ανέμους, όμως, το bitcoin αυξήθηκε στα 17.807,13 δολάρια στις 5 μ.μ., μετά την πτώση της Τετάρτης σε λιγότερο από 16.000 δολάρια. Οι μετοχές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase εκτινάχθηκαν 4,94 δολάρια ή 11%, στα 50,92 δολάρια.

Στο εξωτερικό, οι αγορές ήταν μικτές. Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 2,7%, φτάνοντας στα υψηλά της συνεδρίασης μετά την δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 1%.

Στην πολιτική, ο έλεγχος της Γερουσίας παρέμεινε αδιευκρινιστος , με την Τζόρτζια να οδηγείται σε δεύτερο γύρο. 

Ο κ. Redha, της PineBridge Investments, είπε ότι οι επενδυτές μπορεί να επευφημήσουν μια επιστροφή στη διχασμένη κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τους νομοθέτες να ανταποκριθούν σε μια πιθανή ύφεση το επόμενο έτος.

Ο κ. Redha εξακολουθεί να προετοιμάζεται για περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών τους επόμενους μήνες, επειδή πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin