Image default
NATIONAL BANK

Στο 7,5% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από €1,1 δισ. οι προσφορές

Στο 7,5% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο για το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, από το 7,75% που τέθηκε αρχικά, και το κουπόνι στο 7,25%, ενώ η τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, από την έκδοση, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ.

Το ομόλογο είναι διάρκειας 5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 4 έτη, δηλαδή τύπου 5NC4, ενώ την έκδοση “τρέχουν” οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI – Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank. Το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

H Moody’s πρόσφατα αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της ΕΤΕ σε Ba2 από Ba3, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και τονίζοντας πως οι προοπτικές της παραμένουν θετικές και αντανακλούν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης τους επόμενους 12 – 18 μήνες με βάση τη μεγαλύτερη ενίσχυση του προφίλ φερεγγυότητάς της και της ανθεκτικότητας να αντιμετωπίσει τυχόν αντίθετους ανέμους από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων που θα αποδυνάμωναν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κάλυψης των υποχρεώσεων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL, και γίνεται επίσης και για λόγους χρηματοδότησης.  Ο ενδιάμεσος στόχος που είχε θέσει η τράπεζα για το MREL ήταν στο 18,04% την 1η Ιανουαρίου του 2022 και έχει καλυφθεί καθώς στο 9μηνο διαμορφώθηκε στο 19,3%,  ενώ έως το τέλος του 2025 – που είναι ο επόμενος και τελικός στόχος – είναι η κάλυψη των MREL να έχει φτάσει το 26,79% των στοιχείων του σταθμισμένου ενεργητικού (RWA).

Στο 7,5% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από €1,1 δισ. οι προσφορές

Το ενδεχόμενο της εξόδου στις αγορές είχε άλλωστε επισημανθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές έπειτα από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2020 όταν εξέδωσε το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, 6ετούς διάρκειας, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75% και απόδοση 2,875%. Σήμερα η απόδοση διαμορφώνεται στο 6,57%.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%.

Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της ενίσχυσης των Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, εφεξής MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €1,1 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.  Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Ανθεκτικές οι ΜμΕ στις καθοδικές πιέσεις – Διατηρούν την αναπτυξιακή τους διάθεση

admin

ΕΤΕ: Τα προϊόντα υψηλής και μέσης τεχνολογίας στηρίζουν τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών

admin

Εξωστρέφεια και ανάπτυξη στην τεχνολογία για την Upstream με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας

admin

ΕΤΕ: Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο ήταν σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα προσωρινά στοιχεία

admin

Γκ. Χαρδούβελης (Εθνική Τράπεζα): Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον αρκετά ισχυρές προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια

admin

Εθνική Τράπεζα: Μέχρι το τέλος του έτους τα επιχειρηματικά δάνεια με την εγγύηση του EGF – Τα οφέλη για τις ΜμΕ

admin

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χρηματοδότηση έως €5 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα με την εγγύηση του EGF

admin

Ολοκληρώθηκε η έκδοση του νέου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας – Στο 8,75% το τελικό επιτόκιο

admin

Η Εθνική Τράπεζα ενισχύει την παρουσία της στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της θυγατρικής της, Stopanska Banka

admin

Εθνική Τράπεζα: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Epsilon Net – Αποκτά ποσοστό 7,5% στην εταιρεία

admin

Εθνική Τράπεζα: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Epsilon Net – Αποκτά ποσοστό 7,5% στην εταιρεία

admin

Στο 7,5% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από €1,1 δισ. οι προσφορές

admin