Image default
Διεθνή

Η Γερμανία προσφέρει Eurofighters στην Πολωνία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της

Μετά το πυραυλικό πλήγμα που δέχτηκε η Πολωνία την Τρίτη (15/11), η Γερμανία προσφέρει στη χώρα ως άμεση αντίδραση υποστήριξη στην επιτήρηση του εναέριου χώρου.

«Ως άμεση αντίδραση στο περιστατικό στην Πολωνία, θα προσφερθούμε να ενισχύσουμε την εναέρια αστυνόμευση με πολεμικές αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο της με γερμανικά Eurofighters», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Κρίστιαν Τιελς σε συνέντευξη Τύπου. «Η αποστολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από αύριο, αν το επιθυμούσε η Πολωνία», πρόσθεσε.

«Τα γερμανικά αεροσκάφη δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στην Πολωνία γι’ αυτό. Οι περίπολοι θα μπορούσαν να απογειωθούν από τις γερμανικές αεροπορικές βάσεις και να επιστρέφουν εδώ μετά από κάθε αποστολή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ θα επιδιώξει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό της, πρόσθεσε σύμφωνα με το CNN.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε τηλεφωνικά με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και προσέφερε την υποστήριξη του Βερολίνου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας και φυσικά δεν θα την αφήσουμε μόνη σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο Μπιούχνερ.

Σολτς: Να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα

Να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στους πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Τόνισε ωστόσο ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε», εάν δεν υπήρχε η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» για όλους είναι μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (όπως το περιστατικό στην Πολωνία), οποιοσδήποτε βιαστικός προσδιορισμός της πορείας των γεγονότων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, αποκλείεται», δήλωσε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα στηρίξουν τις πολωνικές έρευνες.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε την αιτία του χθεσινού περιστατικού, σημείωσε ο καγκελάριος: «Είναι σημαντικό να καταστήσουμε όλοι ταυτόχρονα σαφές -και το κάναμε- ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς τους πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά των υποδομών της Ουκρανίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυξήσεις σε συντάξεις και νέα ρύθμιση οφειλών

Τραγωδία στα Σπάτα: Άφαντοι οι συνεπιβάτες του 22χρονου Τζακ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χώρες της G20 που απέφυγαν να καταδικάσουν την εισβολή του Πούτιν

Σχετικα αρθρα

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν βρίσκεται το πλοίο ισραηλινής εταιρείας που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης

admin

ΗΠΑ: Εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνονται σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

admin