Image default
Επιχειρήσεις

Ανδρέας Ξηρόκωστας (SAP): Γιατί προβλέπει ισχυρές επιδόσεις και το 2023

Οι αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον μπορεί να είναι έντονες, η Ευρώπη να «φλερτάρει» με την ύφεση και το 2023 να είναι εκλογική χρονιά στη χώρα μας, για τον επικεφαλής της SAP σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα όμως η ανοδική πορεία της εγχώριας αγοράς τεχνολογίας και της ίδιας της ελληνικής θυγατρικής θα συνεχιστεί.

«Το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Το ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν ακυρώνει την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας αγοράς», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας χθες στο περιθώριο της ετήσιας ημερίδας που διοργανώνει η SAP για πελάτες και συνεργάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ελληνική αγορά έχει δυναμική και κατεύθυνση. Οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες. Οι εξελίξεις δεν έχουν ανακόψει αυτή την αισιοδοξία. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να διαφοροποιηθεί τόσο όσο πρέπει απ’ τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να διατηρηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω περιορισμένη, το 2023. Και για να είμαι ειλικρινής μπροστά στη δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μας ούτε οι εκλογές φαίνεται ότι μπορούν να ανακόψουν αυτή την πορεία», τόνισε.

Κι στην πορεία αυτή, όπως εξήγησε,  υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες. Ο ένας είναι ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός – αναγκαστικός και μη – που ξεκινούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ο δεύτερος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί ως επιταχυντής αυτής της στρατηγικής με τα μεγάλα κονδύλια που διαθέτει στην αγορά.

Σημειώνεται πως η θυγατρική του γερμανικού πολυεθνικού Ομίλου SAP στη χώρα μας, η οποία απ’ το 2015 έχει τριπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη, είχε το 2021 κύκλο εργασιών  57,43 εκατ. ευρώ έναντι 48,36 εκατ. ευρώ το 2020. Επίσης τα EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 8,08 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,41 εκατ. ευρώ έναντι 3,36 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τον κ. Ξηρόκωστα οι προοπτικές για την ελληνική αγορά παραμένουν μεγάλες. Όπως είπε μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας εκδηλώνεται σήμερα από τους κλάδους της ενέργειας, του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών, των consumers, αλλά και των τραπεζών.

Υπογραμμίζεται ότι στα 28 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα έχει καταφέρει να θεωρείται leader στην αγορά λογισμικού και λύσεων για επιχειρήσεις. Μεταξύ των πελατών της SAP είναι οι: ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Μότορ Όιλ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το σχέδιο

Όπως εξήγησε ο κ. Ξηρόκωστας το σχέδιο της SAP Hellas εστιάζει στη στήριξη των ελληνικών εταιρειών στην πορεία προς τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό. «Δεν μιλάμε πλέον για ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτός έχει συντελεστεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων, κυρίως όλων των μεγάλων, τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλάζει πλέον το επιχειρησιακό τους μοντέλο. Επεκτείνουν δραστηριότητες, αλλάζουν σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συντελείται στον κλάδο της ενέργειας. Πλέον δεν είναι αυτός που είναι. Γι αυτό και στήνονται απ’ την αρχή αναζητώντας ολοκληρωμένες λύσεις με το όραμα που η SAP προσφέρει. Όχι απλά για να λύσουν τεχνικά ζητήματα και αποσπασματικά, αλλά για να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ως «το σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ», μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτικά μέσα. «Το στοίχημα της χώρας είναι να το εκμεταλλευθεί σωστά, ώστε να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο. Να μην ακολουθήσει, αυτή τη φορά, την πορεία των προηγούμενων Κοινοτικών προγραμμάτων, που δεν ήταν τόσο εύστοχα. Είναι πολύ μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και την αγορά» είπε.

Ερωτηθείς για τον κύκλο συγκέντρωσης στον κλάδο, ο κ. Ξηρόκωστας τόνισε πως είναι θετικός δεδομένου ότι χρειάζονται σχήματα πιο δυνατά που μπορούν να κινητοποιήσουν πιο εύκολα πόρους. Η SAP, ωστόσο, όπως τόνισε δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό λόγω του στησίματος που έχει η πολυεθνική.

Τέλος προειδοποίησε για την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σήμερα στην αγορά. ««Κεφάλαια έχουμε. Οι υποδομές προχωράνε. Η έλλειψη προσωπικού, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα επιχειρηματικής διακοπής για τον κλάδο».

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» με φόντο το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη (pics)

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε βιομηχανία – Πώς τα μπισκότα της έφθασαν στην άκρη του κόσμου (pics)

 

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Αυξήθηκε το συνολικό ενεργητικό τον Ιανουάριο

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ένα βήμα πιο κοντά το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

admin

Austriacard: Ο Δ. Τζελέπης νέος Εκτελεστικός Διευθυντής Κεφαλαιαγοράς, Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και Επενδυτικών Σχέσεων

admin

EXAE: €8,21 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022-Αύξηση τζίρου 4,8%

admin

ΕΧΑΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022 – Αύξηση 4,8% στον κύκλο εργασιών

admin

Το Οικονομικό Ημερολόγιο του Ομίλου Σαράντη για το 2023

admin

Στα δικαστήρια ο Έλον Μασκ για τη διαρροή τμήματος του πηγαίου κώδικα του Twitter

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 4/4 η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους του ΚΟΔ 2018

admin

Δήμας: «Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο»

admin

Advent Technologies: Υπογράφει συμφωνία τεχνολογικής ανάπτυξης με τη Hyundai Motor Company

admin

Στρατηγική συνεργασία Worldline και Printec: Εστίαση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους

admin