Image default
PIRAEUS BANK

Στο 8,5% το τελικό επιτόκιο για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €350 εκατ.

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,5%, όπως και το αρχικό. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τελικά την τράπεζα να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ.

Ο νέος sub-benchmark τίτλος της Πειραιώς έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη (4NC3) και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β1 από την Moody’s και Β από την S&P. Οι Goldman Sachs Bank Europe και UBS Investment Bank έχουν αναλάβει να “τρέξουν” τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το ομόλογο θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Αυτή είναι η πρώτη κίνηση της Πειραιώς φέτος στις αγορές και γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL. Ακολουθεί ανάλογες κινήσεις από τις Alpha Bank (Οκτώβριος) και Εθνική Τράπεζα στις αρχές της εβδομάδας, όπου οι δύο τράπεζες άντλησαν 400 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με επιτόκιο 7,25% (3ετές sub-benchmark senior preferred) και 7,5% (5ετές senior preferred), αντίστοιχα.

Αν και οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων ήταν και παραμένουν δύσκολες, με τη χρηματοδότηση από τις αγορές να είναι αρκετά ακριβότερη σε όλη την ευρωζώνη σε σχέση με τη διετία 2020-2021, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και του κόστους δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης λόγω του ότι οι επενδυτές αποτιμούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια στη συνέχεια λιγότερο επιθετικά. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 18% και στο 4,2% από 5,1% που είχε βρεθεί πριν ένα περίπου μήνα, ενώ το spread κινείται στις 224 μ.β από 275 μ.β περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε καθώς και την αναβάθμιση από τη Moody’s η οποία σύμφωνα με τον οίκο αντανακλά το σημαντικό de-risking του ισολογισμού της συστημικής τράπεζας καθώς και την ισχυρή λειτουργική της κερδοφορία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Πειραιώς είχε βγει τελευταία φορά στις αγορές τον Οκτώβριο του 2021 με πράσινο senior preferred ομόλογο εξαετούς διάρκειας, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,875% όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η απόδοση διαμορφώνεται στο 9,4%, ενδεικτικό της επιδείνωσης του κλίματος.

Τον Ιούνιο του 2021 είχε προηγηθεί η έκδοση ΑΤ1 τίτλου όπου είχαν αντληθεί 600 εκατ. ευρώ, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75%. Επίσης, το 2020 και το 2019 η Πειραιώς είχε εκδώσει δύο Tier 2 τίτλους, με τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η τράπεζα την τελευταία τετραετία να διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένης της σημερινής έκδοσης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο δείκτης MREL της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 18,3%, με τον ενδιάμεσο στόχο για την 1η Ιανουαρίου του 2022 να είχε τεθεί στο 16,1%, ενώ στα τέλη του 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στον τελικό στόχο του 27%. Ο δείκτης NPE στο γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 8,7% από 16,6% στο γ’ τρίμηνο του 2021. Σε πρόσφατο report της η Axia Research είχε εκτιμήσει πως η Πειραιώς θα χρειαστεί να εκδώσει 2,3 δισ. ευρώ πρόσθετους τίτλους MREL έως τα τέλη του 2025.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα και το 2023

admin

“Μαζί για το Παιδί”: Με την υποστήριξη της Τρ. Πειραιώς δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στην Κομοτηνή

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 24 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα έτους 2022

admin

Τρ. Πειραιώς: Στην Bain Capital περνούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα €500 εκατ.

admin

Τρ. Πειραίως: Γιατί η Goldman Sachs πιστεύει ότι η μετοχή θα πέσει 30% !

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την ΕΛΕΠΑΠ και τα Παιδικά Χωριά SOS

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων – Μείωση κόστους σε βασικές υπηρεσίες

admin

Αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς από την DBRS – Σε Β (high), με σταθερές προοπτικές

admin

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη των επενδύσεων σε ΑΠΕ

admin

Δ. Μαυρογιάννης (Τρ. Πειραιώς): Οι προκλήσεις στην επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού

admin

Β. Κουτεντάκης: Έννοιες αρρηκτα συνδεδεμένες η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

admin

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς

admin