Image default
PIRAEUS BANK

Στο 8,5% το τελικό επιτόκιο για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €350 εκατ.

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,5%, όπως και το αρχικό. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τελικά την τράπεζα να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ.

Ο νέος sub-benchmark τίτλος της Πειραιώς έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη (4NC3) και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β1 από την Moody’s και Β από την S&P. Οι Goldman Sachs Bank Europe και UBS Investment Bank έχουν αναλάβει να “τρέξουν” τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το ομόλογο θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Αυτή είναι η πρώτη κίνηση της Πειραιώς φέτος στις αγορές και γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL. Ακολουθεί ανάλογες κινήσεις από τις Alpha Bank (Οκτώβριος) και Εθνική Τράπεζα στις αρχές της εβδομάδας, όπου οι δύο τράπεζες άντλησαν 400 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με επιτόκιο 7,25% (3ετές sub-benchmark senior preferred) και 7,5% (5ετές senior preferred), αντίστοιχα.

Αν και οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων ήταν και παραμένουν δύσκολες, με τη χρηματοδότηση από τις αγορές να είναι αρκετά ακριβότερη σε όλη την ευρωζώνη σε σχέση με τη διετία 2020-2021, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και του κόστους δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης λόγω του ότι οι επενδυτές αποτιμούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια στη συνέχεια λιγότερο επιθετικά. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 18% και στο 4,2% από 5,1% που είχε βρεθεί πριν ένα περίπου μήνα, ενώ το spread κινείται στις 224 μ.β από 275 μ.β περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε καθώς και την αναβάθμιση από τη Moody’s η οποία σύμφωνα με τον οίκο αντανακλά το σημαντικό de-risking του ισολογισμού της συστημικής τράπεζας καθώς και την ισχυρή λειτουργική της κερδοφορία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Πειραιώς είχε βγει τελευταία φορά στις αγορές τον Οκτώβριο του 2021 με πράσινο senior preferred ομόλογο εξαετούς διάρκειας, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,875% όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η απόδοση διαμορφώνεται στο 9,4%, ενδεικτικό της επιδείνωσης του κλίματος.

Τον Ιούνιο του 2021 είχε προηγηθεί η έκδοση ΑΤ1 τίτλου όπου είχαν αντληθεί 600 εκατ. ευρώ, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75%. Επίσης, το 2020 και το 2019 η Πειραιώς είχε εκδώσει δύο Tier 2 τίτλους, με τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η τράπεζα την τελευταία τετραετία να διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένης της σημερινής έκδοσης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο δείκτης MREL της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 18,3%, με τον ενδιάμεσο στόχο για την 1η Ιανουαρίου του 2022 να είχε τεθεί στο 16,1%, ενώ στα τέλη του 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στον τελικό στόχο του 27%. Ο δείκτης NPE στο γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 8,7% από 16,6% στο γ’ τρίμηνο του 2021. Σε πρόσφατο report της η Axia Research είχε εκτιμήσει πως η Πειραιώς θα χρειαστεί να εκδώσει 2,3 δισ. ευρώ πρόσθετους τίτλους MREL έως τα τέλη του 2025.

Σχετικα αρθρα

Δ. Μαυρογιάννης (Τρ. Πειραιώς): Οι προκλήσεις στην επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού

admin

Β. Κουτεντάκης: Έννοιες αρρηκτα συνδεδεμένες η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

admin

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στην κόψη του ξυραφιού…

admin

Στο 8,5% το τελικό επιτόκιο για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €350 εκατ.

admin

Τρ Πειραιώς: Πτώση 13% στα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 2η δόσης ύψους €200 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 2η δόσης ύψους €200 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε ο 9ος κύκλος του Project Future

admin

Τρ. Πειραιώς: Υπεγράφη η σύμβαση για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Έκδοση πιστωτικής κάρτας e-card online μέσω winbank mobile app

admin

Τρ. Πειραιώς: Αναλυτικά οι όροι της νέας εθελουσίας εξόδου

admin