Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Αυξημένη συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη – Ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Στις επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, πρωτίστως στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης το 2023, αναφέρεται το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, τονίζοντας πως υπάρχουν πέντε παράγοντες που υποστηρίζουν την αυξημένη συμβολή των επενδύσεων  στο μελλοντικό μείγμα ανάπτυξης:

– Πρώτον, η αξιοσημείωτη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, με βάση την έκθεση του Economist Intelligence Unit, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως η πιο βελτιωμένη χώρα μεταξύ 82 οικονομιών, κινούμενη ανοδικά κατά 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Επιπλέον, η κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας βελτιώθηκε κατά τέσσερις θέσεις το 2021 (International Tax Competitiveness Index 2022, Tax Foundation-Center for Global tax Policy), καθώς κατέλαβε την 29η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

– Δεύτερον, η ισχυρή ανοδική δυναμική στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες αναμένεται να  καταγράψουν νέο ιστορικό υψηλό το 2022 (Γράφημα 1), καθώς οι εισροές του πρώτου εξαμήνου του έτους  έχουν ήδη υπερβεί το 82% των ΑΞΕ για το σύνολο του 2021. Η επίδοση του 2021 ήταν μάλιστα η υψηλότερη  των τελευταίων 20 ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,9%).

– Τρίτον, η σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων το 2023, τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σύμφωνα με το  Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, προβλέπεται για το επόμενο έτος η διάθεση πόρων του ΠΔΕ  ύψους Ευρώ 8,3 δισ. (Γράφημα 2), ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει το  2023 συνολικά Ευρώ 5,6 δισ.

– Τέταρτον, η συνετή προσαρμογή του κόστους εργασίας στο πληθωριστικό περιβάλλον, γεγονός που δίνει  ανάσα στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και διασφαλίζει -επί του παρόντος- ότι  θα αποφευχθεί μια σπειροειδής εξέλιξη αύξησης μισθών και τιμών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η άνοδος του  κατώτατου μισθού και της απασχόλησης, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων θα  αντισταθμίσουν μερικώς τις αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στο διαθέσιμο  εισόδημα.

– Πέμπτο, η αναμενόμενη επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος και η αξιοσημείωτη πτώση  του λόγου χρέους προς ΑΕΠ τη διετία 2022 και 2023 εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο χώρας και  λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Να σημειωθεί πως το δελτίο αναφέρεται στις προβλέψεις της Κομισιόν η οποία αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ο  οποίος αναμένει να διαμορφωθεί σε 6% το 2022, αλλά να επιβραδυνθεί σε 1% το 2023.

Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για τη χώρα μας έχουν αναθεωρηθεί σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουλίου, από 4% για το  2022 -στη βάση της ισχυρής ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης το πρώτο εξάμηνο, αλλά και  των υψηλών επιδόσεων του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι- και από 2,4% για το επόμενο έτος, εξαιτίας των  επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική  κατανάλωση.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Το σημείο κορύφωσης (peak) του πληθωρισμού έχει παρέλθει

admin

Alpha Bank:Αγοραστική Δύναμη και Επιβράδυνση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης

admin

Alpha Bank: Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και οι παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές – Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

admin

Ο Sergiu Oprescu (Alpha Bank) ορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος της EMF

admin

Alpha bank: Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Ισχυρή δυναμική της αγοράς ακινήτων την τελευταία τριετία

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει γρήγορα τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%

admin

J. P. Morgan: Στο top -10 η μετοχή της Alpha Bank στις χώρες CEEMEA το 2023

admin

Alpha Bank:Δυναμική της Ζήτησης το 2022-Κατανάλωση, Εισαγωγές και Επενδύσεις

admin

Alpha Bank: Γερμανία – Ασθενεί η “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας;

admin

450 εκατ. ευρώ η έκδοση της Alpha Bank

admin