Image default
Επιχειρήσεις

Συνεργασία ΕBΕΠ και ΕΛΙΝΤ για την προώθηση τεχνολογίας καινοτομίας – 5 νέες επιχειρήσεις ανοίγουν κάθε μέρα στον Πειραιά

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (Ε.Λ.Ι.Ν.Τ.) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από τον πρόεδρο, Βασίλη Κορκίδη και τον πρόεδρο του Ε.Λ.Ι.Ν.Τ., Δρ Νικόλαο Λιάπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, επίκεντρο της συνεδρίασης αποτέλεσαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, αλλά και οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. για τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που απεικονίζουν τη δυναμική και την αντοχή του Πειραϊκού επιχειρείν σύμφωνα με τις εγγραφές και διαγραφές. Επίσης, το Δ.Σ. απασχόλησε και η διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Ν/Σ 3325/05 «Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών, βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, «το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να μπορέσει να απορροφήσει το ευρωπαϊκό πακέτο του ΕΣΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι σήμερα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε μερικές εκ των βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν το επιχειρείν και την οικονομία της χώρας. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. τόνισε, μάλιστα, ότι πρέπει να επιτευχθούν οι τρεις βασικοί στόχοι, η δημιουργική, καινοτόμος και αειφόρος οικονομία στην επιχειρηματικότητα, ως στοιχεία που δημιουργούν πεδία ανάπτυξης και επενδύσεων. Δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που είναι μόνο μερικά από τα πεδία, όπου το επιχειρείν μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα, αξιοποιώντας κατάλληλα τα κατά περίπτωση κοινοτικά κονδύλια.

Επίσης, ο Β. Κορκίδης τόνισε ότι πρέπει  να γίνουν επενδύσεις στην ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης και γαλάζιας ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό και με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, αναφέρθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ του Ε.Β.Ε.Π. και του Ε.Λ.Ι.Ν.Τ. αφορά στην ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάχυσης νέων ιδεών και μεθόδων στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με ειδικότερη έμφαση την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο των ναυτικών, ναυτιλιακών και λιμενικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, αφορά στη δημιουργία «γεφυρών» επικοινωνίας και συνεργειών μεταξύ επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ναυτιλίας, την υποστήριξη ερευνών και μελετών, με στόχο την ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας και την παραγωγή βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων για τη ναυτιλιακή κοινότητα, με Ενεργειακή, Περιβαλλοντική και Κοινωνική Προστιθέμενη Αξία, αλλά και την υλοποίηση ενεργειών πληροφόρησης και εξωστρέφειας με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ναυτικής τεχνολογίας και την άμεση συνάφειά της με ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Νέο ρεκόρ σημειώνουν, από τις αρχές του 2022, οι ιδρύσεις νέων εταιρειών στον Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου έχουν ανοίξει 1.162 νέες επιχειρήσεις, δηλαδή 5 κάθε εργάσιμη ημέρα. Στο ίδιο διάστημα έχουν διαγραφεί 213 επιχειρήσεις, δηλαδή για κάθε πέντε επιχειρήσεις που ανοίγουν, κλείνει μόλις μία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, «η επιχειρηματικότητα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, δείχνει αντοχή, με τις τάσεις ανάπτυξης του επιχειρείν να παραμένουν ανοδικά ισχυρές, παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί ο, κατά κύριο λόγο, «εισαγόμενος» πληθωρισμός εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία». Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων, που άνοιξαν και, μεταξύ άλλων, οι 560 είναι ΙΚΕ, οι 153 ΕΠΕ, οι 141 ΑΕ, οι 83 ΕΕ και οι 81 ΟΕ.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός για σύστημα ανίχνευσης βλαβών υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων

Παγώνουν τα επιτόκια στα ληξιπρόθεσμα ανασφάλιστων

Lamborghini: Το συνεργείο στη Ρόδο και η αποτίμηση των 15 δισ. στον δρόμο προς το χρηματιστήριο (pics)

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Αυξήθηκε το συνολικό ενεργητικό τον Ιανουάριο

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ένα βήμα πιο κοντά το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

admin

Austriacard: Ο Δ. Τζελέπης νέος Εκτελεστικός Διευθυντής Κεφαλαιαγοράς, Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και Επενδυτικών Σχέσεων

admin

EXAE: €8,21 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022-Αύξηση τζίρου 4,8%

admin

ΕΧΑΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022 – Αύξηση 4,8% στον κύκλο εργασιών

admin

Το Οικονομικό Ημερολόγιο του Ομίλου Σαράντη για το 2023

admin

Στα δικαστήρια ο Έλον Μασκ για τη διαρροή τμήματος του πηγαίου κώδικα του Twitter

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 4/4 η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους του ΚΟΔ 2018

admin

Δήμας: «Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο»

admin

Advent Technologies: Υπογράφει συμφωνία τεχνολογικής ανάπτυξης με τη Hyundai Motor Company

admin

Στρατηγική συνεργασία Worldline και Printec: Εστίαση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους

admin