Image default
ALPHA BANK

Φρ. Μελίσσα: “Στην Alpha Bank, o Σκοπός και οι Αξίες μας αποτελούν το πρίσμα μέσω του οποίου σχεδιάζουμε τη Στρατηγική μας”

​Στη νέα εποχή της εργασίας σε ένα περιβάλλον καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και  στο μέλλον των εργασιακών σχέσεων, επικεντρώθηκε η Chief Human Resources Officer της Alpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα, από το βήμα του Innovation Forum 2022 του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και  Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Μιλώντας για το πώς συνδέεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την εργασία, η CHRO του Ομίλου  παρατήρησε ότι “αναπόφευκτα, ο μετασχηματισμός επηρεάζει το σύνολο των διαδικασιών,  διευθύνσεων και εργαζομένων, εξελίσσοντας τους ρόλους τους από διεκπεραιωτικούς και μηχανιστικούς σε  ρόλους που προσθέτουν αξία μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους Πελάτες  – εσωτερικούς και εξωτερικούς”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα μετέφερε την εμπειρία της Τράπεζας, κάνοντας  αναφορά στο καθολικό Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον  Όμιλο από το 2020. Το Πρόγραμμα καλύπτει κατά τα 2/3 τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, μέσω  των οποίων η Τράπεζα εντάσσει στις λειτουργίες της τεχνολογίες αιχμής, τεχνητής νοημοσύνης και  ρομποτικής. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του Μετασχηματισμού, όπως τόνισε, ήταν, μόνο για το 2022,  να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας στην Alpha Bank, που αφορούσαν κυρίως στις νέες  τεχνολογίες.

6 Ακαδημίες Εκπαίδευσης στην Alpha Bank για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των Ανθρώπων της

Για την αξιοποίηση των ευκαιριών του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η  ενδελεχής διάγνωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και ο σχεδιασμός προγραμμάτων μετεκπαίδευσης. “Η  μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί από όλους μας να οπλιστούμε με νέες δεξιότητες”, σημείωσε. Η Alpha Bank έχει εισάγει 6 νέες Ακαδημίες Εκπαίδευσης, οι οποίες είναι ανοιχτές και διαθέσιμες σε όλους τους  Εργαζόμενους, με στοχευμένα “εκπαιδευτικά μονοπάτια” (Learning Journeys), σύμφωνα με τις απαιτήσεις  της ενίσχυσης των δεξιοτήτων του προσωπικού (upskilling).

Μιλώντας και πάλι για το παράδειγμα της Alpha Bank, η κυρία Μελίσσα ανέδειξε επίσης την κρισιμότητα της  αποδοχής της αλλαγής και της ευθυγράμμισης των Εργαζομένων με τον νέο Σκοπό του οργανισμού, ως  απαραίτητου παράγοντα για την επιτυχή έκβαση του μετασχηματισμού. Για τον λόγο αυτόν, εξήγησε ότι η  Τράπεζα σχεδιάζει τον επαναπροσδιορισμό των Αξιών και του Σκοπού της (Values & Purpose), που  “αποτελεί τον τρόπο να επανασυστηθούμε, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά”. “Ο Σκοπός και οι Αξίες  μας, αποτελούν το πρίσμα μέσω του οποίου σχεδιάζουμε τη Στρατηγική μας, επιλέγουμε κατεύθυνση  και προτεραιοποιούμε τις δράσεις μας”, σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι “απώτερος στόχος είναι να  αποτελέσουν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς για το σύνολο των Εργαζομένων στην καθημερινότητά τους”.

Η Διαφορετικότητα και η Συμπερίληψη στο επίκεντρο της νέας εταιρικής κουλτούρας

Εξειδικεύοντας περαιτέρω το θέμα των Αξιών της Τράπεζας, η CHRO της Alpha Bank στάθηκε ιδιαίτερα στα  σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Όμιλος για την ενσωμάτωση της Διαφορετικότητας και της  Συμπερίληψης στην οργανωσιακή του κουλτούρα. “Για εμάς στην Alpha Bank, στο κέντρο των ενεργειών  μας προς την κατεύθυνση της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης, είναι η εκπαίδευση

όλων των εργαζομένων σε θέματα ακούσιας προκατάληψης – του unconscious bias – γιατί θέλουμε να  χτίσουμε μία βάση κοινής αντίληψης και κατανόησης για όλους”, ανέφερε. Μοιράστηκε, επίσης, ορισμένα  παραδείγματα, όπως τη διαμόρφωση – της πρώτης στον τραπεζικό κλάδο – πολιτικής κατά της βίας  και της παρενόχλησης, αλλά και τα προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης και mentoring που έχει  αναπτύξει η Τράπεζα.

“Στην παρούσα φάση, χτίζουμε την ευρύτερη στρατηγική της Διαφορετικότητας, Ισότητας και  Συμπερίληψης, η οποία εκτός από το φύλο, περιλαμβάνει τρεις ακόμα πυλώνες – αυτόν της ηλικίας, της  κουλτούρας (cultural diversity) και της οικονομικής συμπερίληψης (financial inclusion) ή αλλιώς  οικονομικού εγγραμματισμού, που εμείς ως Τράπεζα το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα”, μοιράστηκε  χαρακτηριστικά με το κοινό της ημερίδας η CHRO της Alpha Bank.

Εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, συναισθηματική ευεξία και κοινωνικό προφίλ  εργοδότη, τα κύρια ζητούμενα των εργαζομένων σήμερα

Αναφερόμενη στο μέλλον της εργασίας, η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα, με αφορμή το φαινόμενο της “Μεγάλης  Παραίτησης” (The Great Resignation) που παρατηρείται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ από το 2021, σημείωσε ότι οι  εργαζόμενοι πλέον αξιολογούν ως πολύ σημαντικότερους παράγοντες την ευεξία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (work-life balance). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εξετάζουν αυστηρά  και το κοινωνικό προφίλ του εργοδότη και τον βαθμό που ανταποκρίνεται σε θέματα βιωσιμότητας και ESG. “Οι νεότερες γενιές εργαζομένων επιζητούν περισσότερες επιλογές σχετικά με τον τρόπο, τόπο και  χρόνο που θα εργασθούν και οι νέες μορφές εργασίας οφείλουν να απαντούν σε αυτές τις απαιτήσεις”,  σημείωσε.

Κλείνοντας, η CHRO της Alpha Bank μοιράστηκε ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορούν να  ανταποκριθούν οι οργανισμοί σε αυτά τα “θέλω” των εργαζόμενων, όπως τη δημιουργία ενός “διαφορετικού συναισθηματικού συμβολαίου” μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, με παροχή  προσωποποιημένων επιλογών, νέων τρόπων αξιολόγησης και επιβράβευσης, με έμφαση στην ατομικότητα  και την ψυχική, κοινωνική και συναισθηματική ευεξία τους. “Το γεγονός ότι όλα πλέον εξαρτώνται από τους  υποψηφίους, δημιουργεί μία συνθήκη διαρκούς αλλαγής και προσέγγισης στη Διεύθυνση Ανθρώπινου  Δυναμικού, η οποία πρέπει να σχεδιάζει διαδικασίες και πολιτικές που να μπορούν εύκολα και γρήγορα να  προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Αυτή είναι και η δική μας επιδίωξη και προς αυτή την κατεύθυνση  εργαζόμαστε”, κατέληξε η κυρία Μελίσσα.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Το σημείο κορύφωσης (peak) του πληθωρισμού έχει παρέλθει

admin

Alpha Bank:Αγοραστική Δύναμη και Επιβράδυνση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης

admin

Alpha Bank: Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και οι παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές – Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

admin

Ο Sergiu Oprescu (Alpha Bank) ορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος της EMF

admin

Alpha bank: Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Ισχυρή δυναμική της αγοράς ακινήτων την τελευταία τριετία

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει γρήγορα τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%

admin

J. P. Morgan: Στο top -10 η μετοχή της Alpha Bank στις χώρες CEEMEA το 2023

admin

Alpha Bank:Δυναμική της Ζήτησης το 2022-Κατανάλωση, Εισαγωγές και Επενδύσεις

admin

Alpha Bank: Γερμανία – Ασθενεί η “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας;

admin

450 εκατ. ευρώ η έκδοση της Alpha Bank

admin