Image default
Αγορές

Το «σήμα» για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων ενίσχυσε τη Wall Street

Το «σήμα» για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων ενίσχυσε τη Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/11) οι δείκτες της Wall Street, με τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να δίνουν τον «παλμό».

Σημειώνεται ότι η Fed πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης 1-2 Νοεμβρίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed συμφώνησε ότι θα ήταν «πιθανότατα σύντομα σκόπιμο» να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων.

Έτσι, ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28% στις 34.194,06 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,59% στις 4.027,27 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 11.285,32 μονάδες.

Η Wall Street θα παραμείνει κλειστή αύριο (24/11) Πέμπτη λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών», ενώ και την Παρασκευή (25/11) η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσαν» στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, στις 240.000, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.000 και ανέρχονται πλέον σε 1,55 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ «βούτηξε» σε χαμηλό 2,5 ετών τον Νοέμβριο, στο 47,6 από 50,4, όπως διαπίστωσε η S&P Global, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, στο 46,1 από 47,8 τον Οκτώβριο.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Ισχυρή πτώση σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις φήμες στους κόλπους της G7 περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε το Reuters ότι η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, σε ένα εύρος μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι. Η είδηση για το πλαφόν ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες για τα επίπεδα της ζήτησης στο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως, την Κίνα, η οποία εντείνει εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας καθώς βλέπει να αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent Ιανουαρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 3,3% ή 2,95 δολαρίων στα 85,41 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI Ιανουαρίου σημείωσε απώλειες 3,7% ή 3 δολαρίων και έκλεισε στα 77,94 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για τον χρυσό

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του χρυσού, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα πρακτικά της Federal Reserve.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,3% ή 5,7 δολαρίων κλείνοντας στα 1.745,6 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 21,37 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός παρέμεινε αμετάβλητος στα 3,62 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • FEDERAL RESERVE
 • πρακτικά
 • αύξηση επιτοκίων
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
 • ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ

  Σχετικα αρθρα

  Αγοραστικό «πάρτι» στη Wall Street με… διοργανωτή τον Πάουελ

  admin

  Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο για τις ευρωαγορές

  admin

  Στάση αναμονής στη Wall Street πριν την ομιλία του Πάουελ

  admin

  Morgan Stanley: «Βλέπει» βουτιά 24% του S&P 500 το 2023

  admin

  Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών με το βλέμμα στον πληθωρισμό

  admin

  Η Κίνα… κινεί τα νήματα- Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

  admin

  Στο «κόκκινο» η Wall Street με τα βλέμματα στη Fed

  admin

  Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Αδυναμία αντίδρασης στη Wall Street μετά τις ισχυρές απώλειες

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Το βλέμμα στην Κίνα

  admin

  Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές ελπίζοντας σε χαλάρωση

  admin

  «Βουτιά» made in China για τη Wall Street

  admin