Image default
Οικονομία

Βρετανοί και Αμερικάνοι οι “big spenders” της φετινής σεζόν

Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης όσον αφορά τα χρήματα που άφησαν φέτος στο “τουριστικό καλάθι”. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, στο εννεάμηνο, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν άνοδο 137,5% σε σύγκριση με πέρσι, φτάνοντας στα 2,87 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 94,5% και διαμορφώθηκαν στα 923,6 εκατ. ευρώ.

Η γερμανική αγορά ήταν η δεύτερη πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα, μέχρι και το Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 47,8% και έφτασαν στα 2,74 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 31,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,172 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, τα χρήματα που άφησαν οι επισκέπτες από την Αγγλία ήταν 589 εκατομμύρια ευρώ, από τη Γερμανία ήταν 518 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ΗΠΑ 200 εκατ., πάνω κατά 40% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021. Τα έσοδα από τη Γαλλία ήταν 171 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από την αρχή του έτους, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 3,8 εκατομμύρια, από τη Γερμανία 3,6 εκατομμύρια, από τις ΗΠΑ 835 χιλιάδες και από τη Γαλλία 1,5 εκατομμύρια.

Στα επίπεδα του 2019 τα φετινά έσοδα

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2019, το Σεπτέμβριο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν πτώση κατά 1,1%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 11,3% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 10,8%.

Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,1% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 12,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,7%, φτάνοντας τα 646 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 16,1 δισ. Πέρσι τα έσοδα μέχρι και το Σεπτέμβριο ήταν 8,7 δις. ευρώ, ενώ το 2020 μόλις 3,66 δισ.

Οι εκτιμήσεις λένε πως τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό θα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τη χρονιά πριν την πανδημία. Σημειώνεται πως το 2019, χρονιά ρεκόρ για το τουριστικό ταμείο, τα έσοδα έφτασαν τα 18,2 δισ.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου, που είχε υψηλές πληρότητες όλο το καλοκαίρι, αλλά και ζήτηση και τους φθινοπωρινούς μήνες, δεδομένου πως η σεζόν κράτησε μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου για πολλούς προορισμούς.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin