Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

G-7 και ΕΕ συζητούν όριο 60 δολαρίων το βαρέλι για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να συμφωνήσουν την Τετάρτη σε ένα επίπεδο για ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, με αξιωματούχους να συζητούν να το ορίσουν περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι καθώς η ομάδα βιάζεται να ολοκληρώσει το σχέδιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Το ανώτατο όριο τιμής, το οποίο οι άνθρωποι είπαν ότι θα μπορούσε ακόμα να διαμορφωθεί έως και τα 70 δολάρια, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ομάδα των Επτά προηγμένων δημοκρατιών και η Αυστραλία σχεδιάζουν να αρχίσουν να επιβάλλουν το ανώτατο όριο τιμών στις 5 Δεκεμβρίου, αφού δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν τις λεπτομέρειες του αυτό το φθινόπωρο.

Οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την Τετάρτη, όταν θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για ένα τίμημα. Το μπλοκ χρειάζεται μια ομόφωνη συμφωνία για το τίμημα για να τεθεί σε ισχύ και οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί γρήγορα. Το G-7 στοχεύει να εγκρίνει το ανώτατο όριο αμέσως μετά την ΕΕ.

Ο στόχος του σχεδίου, το οποίο προωθήθηκε σκληρά από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, είναι να περιορίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, αποφεύγοντας παράλληλα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η G-7, η ΕΕ και η Αυστραλία θα απαγορεύσουν την παροχή θαλάσσιων υπηρεσιών για αποστολές ρωσικού πετρελαίου εκτός εάν το πετρέλαιο πωληθεί κάτω από το ανώτατο όριο τιμής. Οι δυτικές χώρες ελπίζουν να επωφεληθούν από τον έλεγχό τους σε μεγάλο μέρος των παγκόσμιων ναυτιλιακών ασφαλειών, χρηματοδότησης και ναυτιλιακών υπηρεσιών για να υπαγορεύσουν τους όρους των θαλάσσιων πωλήσεων πετρελαίου της Ρωσίας.

Αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανώτατων τιμών για μήνες, η επιλογή του πραγματικού επιπέδου τιμών είναι η τελευταία σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβει η ομάδα των συμμάχων για να ολοκληρώσει το σχέδιο. Οι συζητήσεις για το ανώτατο όριο παραμένουν αμφιλεγόμενες, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ζητούν ένα πολύ χαμηλότερο ανώτατο όριο που ορίζεται γύρω από την τιμή της παραγωγής. Πολωνοί αξιωματούχοι είπαν ότι η τιμή παραγωγής είναι περίπου 20 δολάρια το βαρέλι.

«Αν εισάγετε το ανώτατο όριο τιμής στα $60, $65, αυτό ακούγεται λογικό από την άποψη των συμμάχων μας. Αλλά από την άποψή μας, όπως είπα προηγουμένως, θα θέλαμε να δούμε το πιθανό ελάχιστο, που είναι το οριακό κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να θέσουν το ανώτατο όριο τιμών αρκετά υψηλό ώστε να δελεάσουν τη Ρωσία να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιο της στις παγκόσμιες αγορές, ακόμη και στην ανώτατη τιμή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέτασαν τις προπολεμικές τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο περίπου 65 δολάρια το βαρέλι, ως ένα μέτρο για το πού πρέπει να τεθεί το ανώτατο όριο.

Το αργό Brent διαπραγματεύτηκε περίπου στα 88 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, αν και τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται περίπου 26 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από το Brent τις τελευταίες ημέρες. Οι έμποροι και οι αναλυτές λένε ότι η μέση έκπτωση στο ρωσικό αργό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ μικρότερη από αυτό.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κάνουν την επιβολή του ανώτατου ορίου τιμών σχετικά χαλαρή, ωθώντας την ΕΕ να τροποποιήσει το σχέδιό της να απαγορεύσει στα πλοία που παραβιάζουν το ανώτατο όριο τιμών να λαμβάνουν υπηρεσίες πετρελαίου της ΕΕ, όπως μεσιτείες ή ασφάλειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το σχέδιο της ΕΕ θα φοβίσει τους φορτωτές από το να θέλουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ, η απαγόρευση για τα πλοία θα διαρκέσει πλέον 90 ημέρες, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. Θα στηρίζεται επίσης σε στοιχεία ότι το σκάφος παραβίασε σκόπιμα το ανώτατο όριο τιμής.

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, καθεμία από τις οποίες έχει μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, πρέπει να υπογράψουν τον συμβιβασμό για να προχωρήσει η ΕΕ με το ανώτατο όριο τιμών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε την Τρίτη οδηγίες για τη συμμόρφωση με το ανώτατο όριο τιμών, επαναλαμβάνοντας ότι οι εταιρείες θα υπόκεινται σε κυρώσεις μόνο εάν εν γνώσει τους παρέχουν υπηρεσίες σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου που παραβιάζουν το ανώτατο όριο τιμών.

Η καθοδήγηση αναφέρει επίσης ότι η τιμή του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι δυτικές χώρες θα παρακολουθούν τις συνθήκες της αγοράς καθώς εξετάζουν αλλαγές στο ανώτατο όριο, προσθέτοντας ότι πιθανές προσαρμογές θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

Η Δύση σχεδιάζει επίσης να θέσει δύο διακριτά ανώτατα όρια τιμών για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα στις 5 Φεβρουαρίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα αρνηθούν να πουλήσουν πετρέλαιο με ανώτατο όριο τιμής, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί αυτές τις απειλές ως μπλόφα. Η κ. Yellen είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντλήσουν περαιτέρω από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες της και αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές.

«Πιστεύουμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργήσει και εξακολουθούμε να έχουμε δυνατότητες με τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε», είπε.

Η διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου διαθέσιμο στις παγκόσμιες αγορές -με την ελπίδα να μην ανέβουν οι τιμές- ήταν ένας κρίσιμος στόχος για την κυβέρνηση Μπάιντεν στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο τιμών.

Το ανώτατο όριο τιμής θα αντικαταστήσει το σχέδιο της Ευρώπης για πλήρη απαγόρευση της χρηματοδότησης και της ασφάλισης των ρωσικών αποστολών πετρελαίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου εάν οι δυτικοί σύμμαχοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ανώτατο όριο. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι αρχικές κυρώσεις της ΕΕ θα αποκόψουν το ρωσικό πετρέλαιο από τις παγκόσμιες αγορές και θα οδηγούσαν τις τιμές της ενέργειας υψηλότερες, επομένως θέλουν να βάλουν το ανώτατο όριο τιμής μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

Ποια πρόστιμα «φωτιά» φέρνει ο νέος ΚΟΚ – Η παράβαση Νο 1

admin

Η Eurobank μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Eurobank: Εξαγορά ποσοστού 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ανακοινώθηκε παράταση ως 20/12 για την απογραφή στο «ΕΡΓΑΝΗ»

admin

Ετοιμάζονται «αλλαγές» για τον ρόλο της Κομισιόν στην Ευρωζώνη

admin

Deutsche Bank: Να εξεταστούν οι ελληνικές τράπεζες ως βιώσιμες επενδυτικές επιλογές

admin

Τα αυξημένα κόστη φρενάρουν την οικοδομή

admin

Κρυφό «δώρο» στους εφοπλιστές – Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

admin

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Αναστέλλεται η πρόσβαση του κοινού στο πληροφοριακό σύστημα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – Τα κριτήρια

admin

Ενεργειακή θηλιά για την ΕΕ το ρωσικό LNG – Το πληρώνει χρυσάφι και δεν θέλει να ακούει για εμπάργκο

admin