Image default
BLOOMBERG

Trafigura: Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποφύγει η περιοχή την έλλειψη φυσικού αερίου τόσο τον φετινό χειμώνα όσο και τον επόμενο, υποστηρίζει η Trafigura, ένα από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά περίπου τα 2/3 αυτόν τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές θα συνεχιστούν μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα μπορέσει να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και να έχει αρκετό απόθεμα καυσίμων προκειμένου να αποφύγει μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

«Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν ουσιαστικά η πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη. «Νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί», σημείωσε.

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού. Η περιοχή έχει επίσης επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

«Έχουμε πολύ σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτή η ανησυχία μειώθηκε», επισήμανε ο CEO της Trafigura.

Ωστόσο, η Gazprom PJSC απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, αφού η ρωσική εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όταν αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη για την περιοχή την αναπλήρωση αποθεμάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Πρόταση για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα

Σχετικα αρθρα

ΟΠΕΚ+: Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές για να προλάβει τις νέες κυρώσεις – Μειώνει η Σαουδική Αραβία

admin

BofA: Όταν ο S&P φτάσει πάνω από 4.200 μονάδες, πουλήστε

admin

Η επιστροφή του Mark Zuckerberg: Κέρδη ρεκόρ 12,5 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα για τον CEO της Meta

admin

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 5% με φόντο την αβεβαιότητα στην Κίνα και τα υψηλά αποθέματα

admin

Η Swatch στα βήματα της Rolex: Αυξάνει τις τιμές στα ρολόγια Omega, Longines και Tissot

admin

Intel: Μειώνει τον μισθό του CEO κατά 25% στο πλαίσιο των περικοπών

admin

Οι καλύτερες μετοχές του 2022 είναι οι μεγάλοι χαμένοι του Ιανουαρίου διεθνώς

admin

UBS: Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες – Στήριξη από τα επιτόκια

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG

admin

ΤΑΪΠΕΔ: Morgan Stanley και BoA θα τρέξουν την IΡΟ του Ελ. Βενιζέλος

admin

H Unilever επιταχύνει την αλλαγή ηγεσίας: Νέος CEO ο Hein Schumacher

admin

Ουίλσον (Morgan Stanley): Μην μπείτε στο ράλι μετοχών, θα απογοητευτείτε

admin