Image default
Ευρώπη

Αυστρία: Ναι στην Κροατία, όχι σε Βουλγαρία και Ρουμανία για την Σένγκεν

Ο καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ εξέφρασε την υποστήριξή του για την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, ένα κλαμπ χωρών της ΕΕ ως επί το πλείστον χωρίς συνοριακούς ελέγχους, αλλά τόνισε ότι ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Ρουμανία είναι έτοιμες να ενταχθούν.

Ο χώρος Σένγκεν ιδρύθηκε το 1985 και εκτείνεται μέχρι σήμερα σε 26 χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Αυστρία, όπου το συντηρητικό ÖVP βρίσκεται σε νέα σταυροφορία κατά της μετανάστευσης, έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την ένταξή τους.

«Θα υποστηρίξουμε την πορεία της Κροατίας προς τον χώρο Σένγκεν», εξήγησε ο Νεχάμερ την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Οι χώρες ψηφίζονται ξεχωριστά», τόνισε την Τρίτη.

«Η προστασία των συνόρων της Κροατίας σημαίνει πάντα και εκείνη των αυστριακών συνόρων», πρόσθεσε στο Ζάγκρεμπ, εξαίροντας τη συνεργασία με την Κροατία. Μια νέα διαδρομή των μεταναστών από την Τουρκία στη Βουλγαρία στη Ρουμανία στην Ουγγαρία στην Αυστρία, την οποία χρησιμοποιεί το 40% των προσφύγων, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, πρόσθεσε.

Για λόγους σύγκρισης, η Αυστρία κατέγραψε 100.000 μη Ουκρανούς πρόσφυγες το 2022, η Ουγγαρία περίπου 3.000 – κάτι που ο Νεχάμερ επιδιώκει να αντιμετωπίσει με τη διαμόρφωση ενός αντι-μεταναστευτικού συμφώνου με την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Ούτε η Βουλγαρία ούτε η Ρουμανία είναι πιθανό να λάβουν παρόμοια υποστήριξη από τη Βιέννη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Λούσιαν Μπόντε πρόκειται να ταξιδέψει στη Βιέννη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Αυστρίας και να αποδείξει ότι ο χώρος Σένγκεν θα γίνει “de facto” πιο ασφαλής μετά την ένταξη της Ρουμανίας στον χώρο χωρίς σύνορα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη συνάντηση με τον Νεχάμερ για να «παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις… σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυστρία, το οποίο αφορά την έξαρση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία και τη γενική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες της καγκελαρίου και της αυστριακής κυβέρνησης», δήλωσε ο Πλένκοβιτς. Δεν έκανε καμία αναφορά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και επικεντρώθηκε στη διμερή πτυχή της συνάντησης, τονίζοντας τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αυστρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Κροατία και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους. Μιλάμε για δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες μέσων ενημέρωσης, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες… Και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αυστριακοί τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος την Κροατία. Αυτό δείχνει πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μας».

Σχετικα αρθρα

Η υποχρεωτική θητεία στον στρατό διχάζει τους Γερμανούς

admin

Ε. Μασκ: «Δόξα τον Θεό» αθωώθηκε από την κατηγορία της εξαπάτησης των μετόχων της Tesla

admin

Ανάκαμψη στην τουριστική αγορά τη Γιορτή της Άνοιξης

admin

Οχάιο: Μεγάλη πυρκαγιά από εκτροχιασμό τρένου

admin

Ένας συρμός σιδήρου και χάλυβα στον Δρόμο του Μεταξιού

admin

Γερμανία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

admin

«Ατύχημα» λέει η Κίνα για το κατασκοπευτικό μπαλόνι στις ΗΠΑ

admin

Όχι άλλο ντίζελ από τη Ρωσία

admin

Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

admin

Wall: Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν πτώση

admin

Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους

admin

ΕΕ: Πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – Στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα υψηλής ποιότητας

admin