Image default
Οικονομία

Μυτιληναίος: Την άνοιξη το επόμενο «μπαμ» στις τιμές του φυσικού αερίου

Μυτιληναίος: Την άνοιξη το επόμενο «μπαμ» στις τιμές του φυσικού αερίου
Ο κ. Μυτιληναίoς χαρακτήρισε ως «εκτός πραγματικότητας» το πλαφόν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα.

Την προειδοποίηση ότι την άνοιξη του 2023 θα γίνει το επόμενο «μπαμ» στις τιμές του φυσικού αερίου έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου, για την ανακοίνωση της πλατφόρμας Mytilineos Smart Cities, ο κ. Μυτιληναίoς διατύπωσε τις εκτιμήσεις του για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τους επόμενους μήνες.

«Είχα πει τον Οκτώβριο στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ότι η τιμή του αερίου στο TTF θα κινηθεί πτωτικά ως το τέλος του έτους, θα πάει προς τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται», ανέφερε, με την εκτίμησή του τελικά να επιβεβαιώνεται σήμερα.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτά τα επίπεδα τιμών δεν πρόκειται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων την Άνοιξη οι τιμές θα ανέβουν ξανά. Θα έχει προηγηθεί ένας χειμώνας με αυξημένη ζήτηση αερίου. Και μετά το τέλος του οι χώρες θα πρέπει να εφοδιαστούν και να γεμίσουν τις αποθήκες τους για το 2023».

«Εκτός πραγματικότητας» το πλαφόν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα

Ο κ. Μυτιληναίος πάντως από την πλευρά του χαρακτήρισε ως «εκτός πραγματικότητας» το πλαφόν όπως ορίστηκε στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς όπως σχολίασε αυτό θα σήμαινε τιμή ρεύματος στα 600 ευρώ.

Όπως επισήμανε ο μάνατζερ της Mytilineos, «οι ισορροπίες στην αγορά του αερίου είναι πάρα πολύ οριακές». Το πρώτο ζήτημα, εξήγησε, που λαμβάνουν υπόψη κορυφαίοι ξένοι οίκοι για τις τιμές του αερίου είναι ο καιρός, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ήπιος ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Συν τοις άλλοις, αυτήν τη στιγμή οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι και επιπλέον υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG. Συνεπώς, εκτιμάται από κορυφαίους οίκους διεθνώς ότι ο συνδυασμός των τριών αυτών παραγόντων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Το κρίσιμο σημείο είναι ο Μάρτιος»

Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και με υπαρκτά τα προβλήματα τροφοδοσίας με το ρωσικό αέριο, οι αποθήκες θα αδειάζουν σταδιακά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. «Το κρίσιμο σημείο είναι ο Μάρτιος», επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος. «Τότε θα φανεί αν οι αποθηκευτικοί χώροι θα στερέψουν πολύ ή λίγο».

Ερωτηθείς για το προτεινόμενο πλαφόν από την Κομισιόν ανέτρεξε και πάλι στις δηλώσεις του, που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο. «Είχα πει ότι είναι σύνθετο θέμα. Γιατί πρέπει να υπάρξει μία τιμή που να είναι ελκυστική για την προσέλκυση φορτίων αλλά χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Διαφορετικά γιατί να μπει το πλαφόν;». Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Mυτιληναίος εμμέσως πλην σαφώς απορρίπτει τα 275 ευρώ που εισηγείται η Κομισιόν, καθώς μοιάζει δώρο-άδωρο και η οποτεδήποτε ενεργοποίησή του, στην περίπτωση που θεσπιστεί, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τον εκτροχιασμό τιμών και αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Mυτιληναίος προεξόφλησε ότι η Mytilineos θα έχει το 2022 και το 2023 «πολύ καλά αποτελέσματα», ενώ επέκρινε τη φορολόγηση των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία το 2022 θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνον από την ειδική εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει ως παραγωγός και προμηθευτής, αλλά και από τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται (πλαφόν και ειδικό τέλος 10 ευρώ/MWh).

Νέες μονάδες

Ο κ. Μυτιληναίος γνωστοποίησε ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές της νέας μονάδας CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Παράλληλα ανήγγειλε και την νέα επένδυση κατασκευής εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στα Σκόπια, που εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρει και τηλεθέρμανση στους κατοίκους των Σκοπίων.

Εταιρικός μετασχηματισμός

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση να προχωρήσει ο όμιλος σε νέο εταιρικό μετασχηματισμό μετά τη συμπλήρωση μιας πενταετίας από τον προηγούμενο.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον επόμενο μήνα ωστόσο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος απαιτείται μια νέα ορμή ώστε να προλάβουμε τις επόμενες εξελίξεις. Με τη νέα δομή, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, στόχος είναι να αποκτηθεί μεγαλύτερη ευελιξία και να απλοποιηθούν περισσότερο οι διαδικασίες λειτουργίας της εταιρείας καθώς και να προσελκυθούν επενδυτικά κεφάλαια.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει για τον ίδιο και η ανέλιξη της νέας γενιάς σε διοικητικές θέσεις των τομέων δραστηριότητας της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

Ποια πρόστιμα «φωτιά» φέρνει ο νέος ΚΟΚ – Η παράβαση Νο 1

admin

Η Eurobank μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Eurobank: Εξαγορά ποσοστού 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ανακοινώθηκε παράταση ως 20/12 για την απογραφή στο «ΕΡΓΑΝΗ»

admin

Ετοιμάζονται «αλλαγές» για τον ρόλο της Κομισιόν στην Ευρωζώνη

admin

Deutsche Bank: Να εξεταστούν οι ελληνικές τράπεζες ως βιώσιμες επενδυτικές επιλογές

admin

Τα αυξημένα κόστη φρενάρουν την οικοδομή

admin

Κρυφό «δώρο» στους εφοπλιστές – Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

admin

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Αναστέλλεται η πρόσβαση του κοινού στο πληροφοριακό σύστημα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – Τα κριτήρια

admin

Ενεργειακή θηλιά για την ΕΕ το ρωσικό LNG – Το πληρώνει χρυσάφι και δεν θέλει να ακούει για εμπάργκο

admin