Image default
Ευρώπη

Επίσκεψη Γαλλίδας πρωθυπουργού στη Γερμανία σε μια προσπάθεια προσέγγισης

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα επισκεφθεί την Παρασκευή τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα εντατικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης σε όλα τα μέτωπα.

Την Παρασκευή, η Μπορν επισκέπτεται το Βερολίνο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, δήλωσε το γραφείο της πρωθυπουργού στη EURACTIV.

«Με την επίσκεψη της πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Παρασκευή, ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με την ώθηση που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γερμανά Καγκελάριο στις 26 Οκτωβρίου».

«Και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να ενισχύσουν και να επανεκκινήσουν τις γαλλογερμανικές σχέσεις σε όλα τα θέματα», προστίθεται.

Τα σχόλια αυτά έρχονται εν μέσω φημών ότι το γαλλογερμανικό Συμβούλιο Υπουργών αναβλήθηκε λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ της γαλλικής προεδρίας και της γερμανικής καγκελαρίας σε θέματα όπως η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, τα πυρηνικά και τα ευρωπαϊκά θέματα άμυνας.

Όμως η κοινή συνεδρίαση αναβλήθηκε επειδή «υπήρχε η επιθυμία να εμβαθύνουμε και να έχουμε περισσότερα παραδοτέα» για αυτήν, επιβεβαίωσε το γραφείο της Γαλλίδας πρωθυπουργού.

«Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο […] στο οποίο οι δύο χώρες μας έχουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη, μια ιστορική ευθύνη», πρόσθεσε το γραφείο της πρωθυπουργού, αναφερόμενο στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί είχαν συνομιλίες με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας, όπως η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και η Γερμανίδα ομόλογός της Αναλένα Μπέρμποκ τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου).

«Υπάρχει ένα γαλλογερμανικό ζεύγος, μια γαλλογερμανική μηχανή, γαλλογερμανικές σχέσεις, όπως θέλετε να το ονομάσετε», δήλωσε η Κολονά, ενώ η Μπέρμποκ υπογράμμισε τη σημασία του να δίνουν «Γερμανία και Γαλλία κοινό βηματισμό όταν χρειάζεται».

Σύμφωνα με το γραφείο της Γαλλίδας πρωθυπουργού, οι καλές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι απαραίτητες για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις σημερινές πολυάριθμες προκλήσεις.

«Χρειαζόμαστε έναν εις βάθος διμερή διάλογο για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους συμπολίτες μας, αλλά και έναν διάλογο που θα μας επιτρέψει να προετοιμάσουμε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, καθώς η συνεργασία μεταξύ Γαλλογερμανών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να ανοίξουμε το δρόμο για τους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς», ανέφερε επίσης το γραφείο της Γαλλίδας πρωθυπουργού.

 

Σχετικα αρθρα

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin

Φυσικό αέριο: Η επίδραση του καιρού κινεί ανοδικά τις τιμές

admin

Στο μισό η αξία του Twitter από τότε που το ανέλαβε ο Έλον Μασκ

admin