Image default
Ευρώπη

Κοινό αλλά ασταθές έδαφος στο Βίσεγκραντ γκρουπ για την Ουκρανία

Οι ηγέτες της ομάδας των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ κατέληξαν σε κοινή θέση σχετικά με τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουκρανίας, παρά τις διαφορές απόψεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα μετά τη συνάντηση της Πέμπτης στο Κόσιτσε της Σλοβακίας.

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πραγματοποίησαν κοινή σύνοδο κορυφής των V4 την Πέμπτη, η οποία ενώ ήταν η πρώτη μετά από έξι και πλέον μήνες, θα μπορούσε να καθορίσει εάν η ομάδα των V4 έχει μέλλον εν μέσω των ψυχρών σχέσεων με την Ουγγαρία.

«Είναι σαφές ότι η Ουγγαρία έχει διαφορετικές απόψεις και τις εκφράζει πολύ έντονα», δήλωσε ο Φιάλα, ο οποίος είναι λιγότερο επικριτικός απέναντι στη Βουδαπέστη σε σχέση με ορισμένα άλλα μέλη της τσεχικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση στη Σλοβακία.

Σχετικά με την ενότητα της ΕΕ όσον αφορά την Ουκρανία, ο Φιάλα δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε», καθώς αποτελεί μεγάλο όπλο κατά της Ρωσίας.

Σχετικά με την ενότητα εντός της ομάδας Βίσεγκραντ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χάγκερ τόνισε ότι όλες οι χώρες της ομάδας «αναγνωρίζουν τη σημασία του σχήματος V4 δεδομένου του πόσο συνδεδεμένες είναι οι χώρες», ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα άμυνας και ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι αναγνώρισε τις διαφορές μεταξύ των μελών της V4 τους τελευταίους μήνες, αλλά επέμεινε ότι η συνάντηση χρησίμευσε για να συζητηθούν θέματα που συνδέουν την ομάδα – η οποία, όπως είπε, «έχει ήδη καταστεί σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» – αντί να τη διχάζει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας ενόψει ενός ενδεχόμενου άλλου προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία. Οι χώρες του Βίσεγκραντ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αναλάβει άμεση προληπτική δράση» και να βοηθήσει τα κράτη μέλη που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, ο Μοραβιέτσκι υποσχέθηκε στη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν ότι θα συζητήσει με τον Βίκτορ Όρμπαν την εκκρεμούσα επικύρωση της αίτησης της Ουγγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Είπε ότι συμφώνησε με τον Όρμπαν ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στις αρχές του 2023.

Ο Όρμπαν δέχθηκε πρόσφατα έντονες επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους Σλοβάκους αξιωματούχους, επειδή φορούσε κασκόλ με τον ιστορικό χάρτη της Μεγάλης Ουγγαρίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί φωτογραφήθηκε με ένα τέτοιο κασκόλ, ο Όρμπαν αρκέστηκε να απαντήσει: «Ηρέμησε. Η πολιτική είναι πολιτική, το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο». Σε απάντηση, ο Χέγκερ χάρισε στον Όρμπαν ένα νέο κασκόλ με το εθνικό σύμβολο της Σλοβακίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επίσης έρθει σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της ΕΕ όσον αφορά την αντίδρασή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, διατηρώντας πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Σχετικα αρθρα

Societe Generale: Βουτιά 64% στα ετήσια κέρδη

admin

«Διευθυντής πρώτων εντυπώσεων»: Γιατί οι εταιρείες παραφουσκώνουν τους τίτλους των νέων εργαζομένων

admin

Ρωσία: Διαφωνίες για τη νομισματική πολιτική και στη μέση ο πληθωρισμός

admin

Ρωσία: Εξοπλισμό από την Κίνα αγοράζει το 67% των επιχειρήσεων

admin

Credit Suisse: Καθυστερούν τα μπόνους των στελεχών, εντείνεται η αβεβαιότητα

admin

BP: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2022

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

admin

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «αιμορραγία» θέσεων εργασίας καλά κρατεί (infographic)

admin

Η Ουκρανία έχει αποσύρει 19 εκατομμύρια ρωσικά βιβλία από τις βιβλιοθήκες

admin

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αποκλείει τις πτήσεις με έναν πιλότο έως το 2030

admin

Σύγκρουση στην ισπανική κυβέρνηση για το νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης

admin

Βέλγιο: Παράταση ενίσχυσης των νοικοκυριών εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου κόστους

admin