Image default
Ευρώπη

Μάτι: Άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων- «Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος»

Άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε ήταν η αδελφή του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη, ο οποίος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Η μάρτυρας μίλησε για πλήρη αδιαφορία των αρχών.

«Ο αδελφός μου ίσως και να έχει σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές. Ο αδελφός μου κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν η ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι. Στην τελευταία επικοινωνία μας μου είπε ” έμπλεξα με τη φωτιά”. Αν και συνήθως επέλεγε την διαδρομή από Διόνυσο, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει, απέφυγε την διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από την Μαραθώνος γιατί σκέφθηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού”, κατέθεσε η Σοφια – Αγγελική Χαμηλοθωρη, η οποία ανέφερε ότι ο αδελφός της είχε στείλει φωτογραφία πού ήταν εγκλωβισμένος στην κοπέλα του.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού  ήταν η φωτιά…. Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός…. Θα μπορούσαν να τους είχαν πει να πάνε στο λιμάνι, αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατούσε, η μάρτυρας ανέφερε ότι «όλοι οι άνθρωποι έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά», και περιέγραψε την δική της προσπάθεια να φτάσει στο σπίτι της από τον Μαραθώνα στο Ντράφι. Όπως κατέθεσε δεν είδε εναέρια μέσα.

Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ενώ έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία κάθε αρμόδιου «έκαστος ένας είχε ευθύνη για αυτό που συνέβη», προσθέτοντας πως ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο Δήμους.

«Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος» ανέφερε και τόνισε πως ούτε οι Αστυνομία και η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά αφού κατεύθυναν τους πολίτες, στέλνοντας την ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι. «Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο, από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί . Όλους τους έστειλαν από μέσα».

Σχετικα αρθρα

Διάσωση 61 μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης

admin

Ιωάννινα: Πυρά σε αστυνομικούς στο χωριό Κυψέλη

admin

Ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

admin

Γερμανία: Δέσμευση για αποστολή 350 γεννητριών στην Ουκρανία

admin

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin