Image default
Ευρώπη

ΠΟΕΔΗΝ: «Δικαίωση» η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Η πλειοψηφία δικαιώθηκε για την τακτική της στο μείζον ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της συνέχισης των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, δηλώνει η Εκτελεστική Ομοσπονδία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Προσφύγαμε δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε η μετριοπαθής στάση της ΠΟΕΔΗΝ για επιστροφή των συναδέλφων. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία για τα εμβόλια, καθ’ ότι στον μαζικό εμβολιασμό οφείλουμε εν πολλοίς τη σημερινή καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Εξάλλου, πρώτοι οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε καθολικά ποσοστά, μακράν τα μεγαλύτερα κάθε άλλης επαγγελματικής ομάδας» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Όπως σημειώνει, «δεν μπορούμε να υιοθετούμε αντιεπιστημονικές απόψεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν επηρεάστηκε από απόψεις που δεν στηρίζονταν πια σε επιδημιολογικά δεδομένα και πήρε μία γενναία απόφαση, κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας».

Η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πως η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όριζε ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας είναι συνταγματικά ανεκτό και θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναξιολογηθεί ευνοϊκά για τους εργαζόμενους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στις 14/4/2022 παρατάθηκε το μέτρο των αναστολών εργασίας χωρίς επαναξιολόγηση.  Άρθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού και χαλάρωσαν τα σχετικά πρωτόκολλα στα Νοσοκομεία.

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, που η περίληψή της δημοσιεύθηκε, είναι τελεσίδικη. Έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 είναι αντισυνταγματική καθ’ ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.

Πρόκειται περί απόφασης σχεδόν ομόφωνης, καθώς μόνο ένας δικαστής στους επτά ψήφισε τη συνέχιση του μέτρου των αναστολών εργασίας.

«Κατόπιν τούτων δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον υπουργό Υγείας από τη νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των συναδέλφων και της καταβολής μισθού από 14/4/2022.

Είναι άδικο να λαμβάνει υγειονομικός που βρίσκεται φυλακή για σοβαρά κακουργήματα το 50% του μισθού και οι συνάδελφοι σε αναστολή εργασίας τίποτα. Είναι επίσης άδικο για τους συναδέλφους που εργάζονται (εφόσον δεν νομοθετήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας) να συνεχίζονται οι αναστολές εργασίας και οι συνάδελφοι χωρίς να το θέλουν να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται (βάσει της απόφασης ΣτΕ).

Ο υπουργός Υγείας επανειλημμένως δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναμένουμε λοιπόν την ψήφιση του σχετικού Νόμου.

Με την υπευθυνότητα και τη μετριοπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗ.ΣΥ. – ΔΑΚΕ) οι συνάδελφοι επιστρέφουν στη δουλειά με υποχρεωτική καταβολή μισθού από 14/4/2022.

Το Σύστημα Υγείας έχει σημαντικά κενά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να ακολουθήσουν την τύχη των υπολοίπων συμβασιούχων. Οι λίγοι συνάδελφοι που προσελήφθησαν με τρίμηνες συμβάσεις σε αντικατάσταση των ανεμβολίαστων είναι κρίμα να απολυθούν.

Είμαστε ικανοποιημένοι. Η τακτική μας απέδωσε. Ευτυχώς δεν ακούσαμε τους αυτοαποκαλούμενους ηγέτες και προστάτες των ανεμβολίαστων» δηλώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικα αρθρα

Διάσωση 61 μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης

admin

Ιωάννινα: Πυρά σε αστυνομικούς στο χωριό Κυψέλη

admin

Ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

admin

Γερμανία: Δέσμευση για αποστολή 350 γεννητριών στην Ουκρανία

admin

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin