Image default
Ευρώπη

Για πρώτη φορά κατηγορία για «γυναικοκτονία» στη Μάλτα – Αντιδράσεις Μέτσολα

Οι αρχές της Μάλτας απήγγειλαν για πρώτη φορά την κατηγορία της γυναικοκτονίας εναντίον ενός άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του. Η απαγγελία κατηγοριών γίνεται εν μέσω μιας νέας πρότασης που επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν το ιστορικό των συντρόφων τους και εκκλήσεων για βαθιά θεσμική αλλαγή στη Μάλτα και την ΕΕ από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο Ρόντρικ Κασάρ κατηγορείται ότι πυροβόλησε την εν διαστάσει σύζυγό του Μπερνίς, μητέρα δύο παιδιών, αφού τον εγκατέλειψε, μετά από ένα μακρόχρονο, όπως πιστεύει η αστυνομία, μοτίβο ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Κατηγορείται επίσης για την κράτησή της παρά τη θέλησή της, επίθεση, ηθική και ψυχολογική βία, κλοπή, φθορά της προσωπικής της περιουσίας και κατοχή όπλου χωρίς άδεια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, η Μέτσολα, πολίτης της Μάλτας, δήλωσε: «Σταματήστε να σκοτώνετε γυναίκες, σταματήστε να χτυπάτε γυναίκες, σταματήστε να κακοποιείτε γυναίκες». Δήλωσε πως η υπόθεση αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα της κακοποίησης των γυναικών στην Ευρώπη.

«Απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Για μήνες, η Μπερνίς ζητούσε βοήθεια ζητούσε προστασία. Αλλά δεν ήρθε ποτέ ούτε βοήθεια ούτε προστασία. Έμεινε μόνη της».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κατάλληλα πλαίσια προστασίας, περισσότερες καταδίκες όσων λυμαίνονται τις γυναίκες και να σταματήσει η εναπομείνασα θεσμική τύφλωση απέναντι στην ενδημική βία κατά των γυναικών.

Οι Times of Malta ανέφεραν ότι ο δικηγόρος του θύματος είχε ζητήσει από την αστυνομία να λάβει επειγόντως μέτρα κατά του πρώην συζύγου της, ο οποίος είχε παραβιάσει την εντολή προστασίας, ζητώντας τους να την αποτρέψουν από το να γίνει «θύμα μιας τραγωδίας». Το ένταλμα σύλληψης, ωστόσο, δεν εκδόθηκε εγκαίρως και η ίδια δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα.

Η έννοια της γυναικοκτονίας εισήχθη στο δίκαιο της Μάλτας στις αρχές του 2022, μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της Πολωνής Πόλινγ Ντέμπσκα.

Ο νέος νόμος παρέχει στους δικαστές τα εργαλεία για την επιβολή αυστηρότερων ποινών για δολοφονίες που διέπονται από «γυναικοκτονική πρόθεση». Επίσης, εμποδίζει τους κατηγορούμενους να υποστηρίζουν ότι διέπραξαν το έγκλημα από «πάθος», κάτι που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως επιτυχής γραμμή υπεράσπισης σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και δολοφονίας.

Όμως δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι και οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν ζητήσει περισσότερες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση του πληθυσμού.

«Πότε θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά της βίας με βάση το φύλο;», διερωτήθηκε η ομάδα emPOWer των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. «Και πότε θα υλοποιηθεί μια εκπαιδευτική εκστρατεία για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα της κοινωνίας, ώστε να επέλθει μια θετική αλλαγή κουλτούρας;»

Η πρώην πρόεδρος Μαρί-Λουίζ Κολέϊρο Πρέκα ζήτησε την πλήρη αναθεώρηση των υφιστάμενων νόμων για την προστασία των γυναικών, ενώ πολιτικοί και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι η κοινωνία έχει απογοητεύσει το θύμα.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόταση νόμου που θα επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν το αστυνομικό ιστορικό του υποψήφιου ή του πραγματικού συντρόφου τους για να δουν αν έχουν ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας.

Η κοινοβουλευτική γραμματέας Ρεμπέκα Μπούτιγκιεγκ δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει σε όσους βρίσκονται σε σχέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη δική τους ασφάλεια και προστασία.

Η Μάλτα διαθέτει ειδική μονάδα για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία στελεχώνεται από 33 αστυνομικούς και πέντε επιθεωρητές. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν συνολικά 1.480 περιπτώσεις – ένας σημαντικός αριθμός για μια χώρα περίπου 500.000 κατοίκων. Από αυτές τις 152 υποθέσεις, μόλις το 10% έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο δικαστήριο.

Η αδελφή του θύματος, Αλέσια Σίλια, έχει μιλήσει για τις αποτυχίες των αρχών να την προστατεύσουν από τον Κασάρ.

«Κατήγγειλε και φώναζε για βοήθεια, αλλά οι αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά. Ήταν λυπημένη χθες [Δευτέρα], επειδή τα Χριστούγεννα ήταν προ των πυλών και πάλευε για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των παιδιών της», δήλωσε η ίδια.

 

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin