Image default
Ευρώπη

Ρήγμα ακροδεξιών στην Ευρωβουλή παρά τις προσπάθειες προσέγγισης

Τα σχέδια κάποιων για τη δημιουργία ενός ισχυρού ακροδεξιού μετώπου στην Ευρώπη μετά την εκλογική νίκη της Μελόνι στην Ιταλία μάλλον θα παραμείνουν όνειρα θερινής νυκτός. Μια κοινή δήλωση «συμπόρευσης» που υπογράφηκε από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας.

Την Τετάρτη, η αντιπροσωπεία του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επί του παρόντος είναι αδέσμευτο μετά το διαζύγιο με την κεντροδεξιά πέρυσι, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια κοινή δήλωση για τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς και ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της ακροδεξιάς Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID).

Η δήλωση, που υπογράφεται από επτά ευρωβουλευτές από τις δύο πολιτικές οικογένειες και το Fidesz, υπόσχεται στενότερη συνεργασία για την προώθηση αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών και τη «μετατόπιση αρμοδιοτήτων από το επίπεδο της ΕΕ πίσω στα κράτη μέλη», προκάλεσε φημολογία για ευρύτερη συνεργασία των υπερσυντηρητικών έως ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή.

Μαζί, αυτά τα κόμματα και οι ομάδες αντιπροσωπεύουν περίπου 150 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που τα καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερα από τους 144 ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και δεύτερα σε μέγεθος μετά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, η ομάδα ECR, της οποίας της ομώνυμης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας προεδρεύει η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, έσπευσε να απορρίψει τις φήμες περί συμμαχίας με την ομάδα ID ως «ανοησίες».

Μεμονωμένοι νομοθέτες της ομάδας απέρριψαν επίσης τις όποιες ευρύτερες επιπτώσεις της δήλωσης.

«Επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία ορισμένων ευρωβουλευτών που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Αλλά αυτή η υπόθεση (συγχώνευση) που ήταν ασαφής πριν από περίπου ένα χρόνο δεν είχε καμία ανταπόκριση», δήλωσε στη EURACTIV ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Νίκολα Προκατσίνι από το Fratelli d’Italia της Μελόνι.

«Είναι ένα προσωπικό ζήτημα ενός μέλους του ECR», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ.

Η δήλωση, την οποία είδε η EURACTIV, υπογράφεται από δύο νομοθέτες του ECR, τον Χόρχε Μπουχάντε Βιγιάλντα που προέρχεται από το ισπανικό Vox και τον Πολωνό ευρωβουλευτή Πατρίκ Γιάκι από την Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro.

Ένας πρώην αξιωματούχος του ECR, ο οποίος μίλησε στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για το ECR να συμπορευθεί με την ID και το κόμμα Fidesz.

«Αυτό είναι ένα σενάριο που είναι εφικτό μόνο σε αριθμούς», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.

«Ακόμα και αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκλέξουν ούτε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ούτε καν έναν πρόεδρο επιτροπής […] λειτουργεί καλά με τις διαφορετικές ομάδες και τους προϋπολογισμούς τους», πρόσθεσε.

«Αυτές οι ομάδες έχουν ακανθώδεις διαφορές σε διάφορα θέματα […] η πιθανή ένωση δυνάμεων θα δημιουργήσει μόνο μια μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων».

Από τους υπογράφοντες έλειπαν επίσης οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας που μετέχουν στην ομάδα ECR.

Το κόμμα αυτό ήταν παλαιότερα γνωστό για τους στενούς δεσμούς του με το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο η ουγγρική στάση κατά των κυρώσεων προκάλεσε ρήξη μεταξύ των πολιτικών συμμάχων.

Ο πρώην αξιωματούχος του ECR εκτίμησε επίσης ότι το PiS της Πολωνίας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια συνεργασία με, για παράδειγμα, τη Λεπέν πριν από τις εκλογές τους το επόμενο έτος.

«Είναι προς το συμφέρον του PiS να διατηρήσει το σημερινό status quo», κατέληξε.

Πριν από την εκλογή της Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ορισμένες φωνές στην ακροδεξιά ήλπιζαν ότι η νίκη της θα μπορούσε να δημιουργήσει δυναμική για ένα αντιευρωπαϊκό μπλοκ σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η γενική πολιτική εξέλιξη της Ιταλίας μου φαίνεται προφανώς πολύ ευνοϊκή. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε πολλούς φίλους στο ECR. Η ιδέα, φυσικά, είναι να σχηματίσουμε μια μεγάλη ομάδα», δήλωσε τότε στη EURACTIV ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Πολ Γκαρό από το Rassemblement Νational της Λεπέν.

Μέχρι στιγμής, οι ελπίδες αυτές δεν φαίνεται να έχουν υλοποιηθεί.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής που γνωρίζει το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στη EURACTIV ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αυτοί που έχουν όραμα και αυτοί που δεν έχουν. Εδώ και χρόνια κηρύττω την δεξιά ως εναλλακτική λύση στο ΕΛΚ. Αλλά για τους γάμους χρειάζονται δύο, για τις ομάδες πολλοί περισσότεροι».

Χαρακτήρισαν επίσης «σοφό» τον Ούγγρο ευρωβουλευτή του Fidesz Μπάλαζ Χιντβέγκι, που θεωρείται μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη δήλωση.

Το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν παραμένει όλο και πιο απομονωμένο μεταξύ των φιλο-διατλαντικών δεξιών δυνάμεων λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών δεσμών της Βουδαπέστης με τη Μόσχα και της στάσης κατά των κυρώσεων.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, εννέα ακροδεξιοί και εθνικιστές Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για μια πατριωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που διοργάνωσε το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox στη Μαδρίτη.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin