Image default
Οικονομία

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

Πρώτο «πράσινο φως» από Κομισιόν για το 2ο πακέτο δόσεων από τις Βρυξέλλες, θα εκταμιευθούν 3,56 δισ. ευρώ αρχές 2023. Εκπληρώθηκε πιο νωρίς ο στόχος των δανείων.

Τα συνολικά 28 ορόσημα εκπληρώθηκαν και έτσι η Επιτροπή έδωσε σήμερα το πρώτο «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν 3,56 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στις αρχές 2023 (σ.σ. αφού μεσολαβήσει μία σειρά άλλων επικυρώσεων). Μαζί με αυτή τη 2η δόση το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί φτάνει στα 11,1 δισ. ευρώ ή στο 37% των κονδυλίων που έχει υπολογίσει για την Ελλάδα η Κομισιόν.

Ουσιαστικά σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε το πρώτο «πράσινο φως» για το 2ο πακέτο δόσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, εκπληρώθηκε πιο νωρίς το ορόσημο των δανείων: έπρεπε έως το τέλος του έτους να συμβασιοποιηθούν δάνεια 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών και ήδη επισήμως ξεπερνούν τα 629 εκατ. ευρώ ή σύμφωνα με ελληνικές πηγές φτάνουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης κρατά την Ελλάδα μακριά απο τον κίνδυνο υφεσης

Πρωτοπορία της Ελλάδας

Πηγές της Επιτροπής επισήμαναν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 μόλις κράτη που έχουν υποβάλλει αίτημα για 2η δόση. Αλλά και το 2ο για το οποίο προωθείται η έγκριση. Αναφέρθηκαν και σε σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τα 25 ορόσημα για τις επιδοτήσεις αφορούν στο 1ο εξάμηνο του 2022 και θα πρέπει μέσα στον επόμενο χρόνο να γίνει αίτημα 3ης δόσης για τα επιτεύγματα του 2ου εξαμήνου. Στο πεδίο των δανείων τα 3 ορόσημα καλύπτουν όλη την περίοδο έως και το τέλος του έτους.

Η διαδικασία προβλέπει πως μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση από EFC και μετά από μία σειρά από διαδικασίες η τελική έγκριση να γίνει τα Χριστούγεννα. Η εκταμίευση θα γίνει μέσα στο 2023.

Σημειώνεται πως από τα 3,56 δισ. ευρώ της δόσης, τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 1,85 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Το αίτημα πληρωμής το υπέβαλε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύσημα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για προώθηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων

Τα λεφτά και τα ορόσημα

Συνολικά η Ελλάδα μπορεί να λάβει έως το 2026 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το πρώτο αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή αξιολογήθηκε θετικά από την Επιτροπή στις 28 Φεβρουαρίου 2022, και η πρώτη δόση ύψους 3,56 ευρώ διατέθηκε στις 8 Απριλίου 2022.

Ανάμεσα στα ορόσημα αυτής της δόσης είναι και το πρόγραμμα για το ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διασύνδεση των τερματικών πληρωμών με τη φορολογική διοίκηση, η παροχή κινήτρων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις και οι επιδοτήσεις για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γεωργίας.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin