Image default
Ευρώπη

Τη διεξαγωγή μίνι Μεσογειακής Συνόδου Κορυφής το 2023 προτείνει η Ισπανία

Η Ισπανία προτείνει τη διοργάνωση μίνι συνόδου κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της βόρειας Μεσογείου, όταν αναλάβει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Την πρόταση για τη μίνι-μεσογειακή σύνοδο κορυφής κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο πλαίσιο του έβδομου περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) στη Βαρκελώνη.

Η ευρωμεσογειακή ατζέντα είναι κάτι που η Ισπανία θέλει να θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας της προεδρίας της στην ΕΕ, δήλωσε ο Αλμπάρες.

«Το κοινό μας καθήκον είναι να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο χώρο σταθερότητας και κοινής ευημερίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η ισπανική συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου πρόκειται να ανανεωθεί ώστε να επικεντρωθεί εκ νέου στη νεολαία.

Για την ΕΕ, η προτεραιότητα είναι τώρα η προστασία των πολιτών από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι το φόρουμ της UfM στη Βαρκελώνη είναι ένα «αναντικατάστατο» εργαλείο για την επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής στην περιοχή.

Την πρωτοβουλία της Ισπανίας να διοργανώσει μια μίνι μεσογειακή σύνοδο κορυφής χαιρέτισε ήδη ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, υπενθυμίζοντας ότι είχαν περάσει «πολλά χρόνια, πάρα πολλά» από τότε που είχε πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, ο Αλμπάρες σχολίασε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και επανέλαβε την ισπανική θέση: η προώθηση του διαλόγου και η ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών ως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση οποιασδήποτε σύγκρουσης που «μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε χώρα της διεθνούς κοινότητας».

Όλα όσα γίνονται από την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους «έχουν μόνο έναν στόχο: να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και για αυτό πρέπει οι Ρώσοι στρατιώτες να επιστρέψουν εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

 

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin