Image default
Οικονομία

ΑΒΑΞ: 153,5 εκατ. ευρώ από τη στρατηγική αποεπένδυσης

Με την πώληση της συμμετοχής στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου η Άβαξ ολοκλήρωσε των κύκλο των πωλήσεων περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο της στρατηγικής της για από – επένδυση από ώριμες συμμετοχές και στόχο την χρηματοοικονομική της εξυγίανση.

Η πώληση των κεντρικών της γραφείων στο Μαρούσι, του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της Γέφυρας, στην γαλλική Vinci και την Άκτωρ Παραχωρήσεις (θυγατρική της Ελλάκτωρ) της απέφεραν συνολικά έσοδα 153,5 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας το ιστορικό κόστος, ύψους 61,2 εκατ., για τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία το κέρδος που θα εγγράψει η Άβαξ από τις προαναφερόμενες πωλήσεις είναι 92,3 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω κατασκευαστικός Όμιλος, όπως άλλωστε και ολόκληρη η αγορά των κατασκευών, στοχεύει στα υπό διαδικασία δημοπράτησης έργα ΣΔΙΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων (πλέον των 25) που ενδιαφέρεται η Άβαξ ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) δύο από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν τα επόμενα χρόνια με το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων να είναι μεγάλο.

Για να εξυπηρετήσει τους στόχους της η Άβαξ έχει ιδρύσει την Άβαξ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική εταιρεία και έχει ήδη μεταβιβάσει σε αυτή η συμμετοχή της στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και έως τις αρχές του 2023 αναμένεται και η μεταβίβαση του ποσοστού 19% που κατέχει στην Ολυμπία Οδό.

Όπως εκτιμάται η δημιουργία της θυγατρικής αυτής δύναται να αποτελέσει εργαλείο για την αναχρηματοδότηση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του κατασκευαστικού Ομίλου.

Το επόμενο διάστημα στο μεταξύ η Άβαξ (μαζί με την Μυτιληναίος) θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση για το έργο ΣΔΙΤ της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (γνωστής και ως FlyOver) ώστε το έργο να ξεκινήσει, καθώς και τη σύμβαση για το Οδικό Τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα – Αντίρριο.

-

Σχετικα αρθρα

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

admin

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

admin

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

admin

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς

admin

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

admin