Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο φοβόντουσαν προηγουμένως οι οικονομολόγοι, αυξάνοντας την πιθανότητα ο κόσμος να αποφύγει μια βαθιά ύφεση το επόμενο έτος.

Επιχειρηματικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη κατέδειξαν μείωση της παραγωγής στις μεγαλύτερες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τα στοιχεία και άλλες οικονομικές αναγνώσεις έδειχναν μεικτές προοπτικές, με ορισμένες περιοχές και των δύο οικονομιών να συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη της ανάπτυξης το επόμενο έτος καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να χαλαρώσει τις σκληρές πολιτικές για την πανδημία.

Η σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και οι ακόμα ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών υποστηρίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες, τον κύριο κινητήρα της οικονομίας. Ένας υγιής καταναλωτής βοήθησε τις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο και θα μπορούσε να διατηρήσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ανάπτυξη στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι προοπτικές των ΗΠΑ εξαρτώνται εν μέρει από το πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με στόχο την ψύξη του πληθωρισμού που πλησιάζει σε υψηλό 40 ετών.


Η Ευρώπη βιώνει μικρότερη οικονομική αναστάτωση από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό από ό,τι φοβόντουσαν νωρίτερα οι αναλυτές. Πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή προσαρμόζονται, για παράδειγμα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε ο Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πίτερσον για Διεθνή Οικονομικά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διένειμαν επίσης μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ποσά δημοσιονομικής στήριξης στα νοικοκυριά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και τροφίμων, πρόσθεσε.

«Θα καταλήξουμε με περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας οικονομίας να πηγαίνει πραγματικά πολύ καλά», είπε ο κ. Πόζεν. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πιθανό να έχουν σχετικά σύντομη, όχι τρομερή ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη πιθανώς ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2023».

Ωστόσο, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υστερούν. Ο Ντέιβιντ Μάλπας, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε νωρίτερα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν έναν πρόσθετο οικονομικό κίνδυνο: Οι πολιτικές που υιοθετούν οι προηγμένες οικονομίες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπαρκές κεφάλαιο για τις φτωχότερες χώρες.

Η S&P Global δήλωσε ότι ο σύνθετος δείκτης παραγωγής για τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποιητική δραστηριότητα, υποχώρησε στο 46,3 τον Νοέμβριο από 48,2 έναν μήνα νωρίτερα, μεταξύ των ταχύτερων συρρικνώσεων από το 2009. Ένας δείκτης κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πάνω από 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη .

«Οι εταιρείες αναφέρουν αυξανόμενους αντίθετες δυνάμεις από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες –κυρίως υψηλότερο κόστος δανεισμού– και την αποδυνάμωση της ζήτησης τόσο στις εγχώριες όσο και στις εξαγωγικές αγορές», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν τον Νοέμβριο, ωστόσο, με τις τιμές των υλικών και του κόστους ναύλων να μειώνονται.

Το οικονομικό κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας ήταν εμφανές σε έρευνες των υπευθύνων αγορών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν έναν ακόμη μήνα πτωτικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο. Η S&P Global είπε ότι ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της για την ευρωζώνη αυξήθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από 47,3 τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 που διακρίνει μια συρρίκνωση από μια επέκταση.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Ένα μεγάλο ερώτημα στις ΗΠΑ είναι πόσο γρήγορα μειώνεται ο πληθωρισμός. Ο ρυθμός με τον οποίο το κάνει θα βοηθήσει να καθοριστεί πόσο υψηλά αυξάνει η Fed τα επιτόκια και πόσο καιρό τα διατηρεί εκεί. Η κεντρική τράπεζα αύξησε φέτος τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα βλάψει με μεγαλύτερη ισχύ τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, απειλώντας την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Το προσωπικό της Fed στις αρχές αυτού του μήνα είδε μια ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος «εξίσου πιθανή» με την αρχική τους πρόβλεψη για ασθενή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Αυτό αντιπροσώπευε μια υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών λόγω της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών που είχε σημειωθεί αυτό το φθινόπωρο.

Οι οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τους ισχυρότερους οικονομικούς αντίθετους ανέμους τους επόμενους μήνες. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom PJSC απείλησε την Τρίτη να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαδρομές για το ρωσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη.

Η μείωση των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα είναι το κλειδί για την αναμενόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης εκεί το επόμενο έτος, αλλά η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει αυτό.

«Αυτή η τελειοποίηση της πολιτικής της για τον Covid-19 δοκιμάζεται τώρα καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά στον κατασκευαστικό της κόμβο, το Guangzhou», δήλωσε η Magdalene Teo, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Ασία για τον Julius Baer. «Η Κίνα συνειδητοποιεί ότι το άνοιγμα εκ νέου αυτό το χειμώνα δεν θα είναι εύκολο».

Πολλοί μετεωρολόγοι βλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται κατά περίπου 2% το επόμενο έτος. Αυτό θα ήταν μια απότομη επιβράδυνση από φέτος και πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 3,3% τη δεκαετία που οδήγησε στην έναρξη της πανδημίας Covid-19, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί μια μικρή αύξηση στην παραγωγή ανά άτομο.

Ακόμη και με ένα αδύναμο ξεκίνημα για το 2023 που αναμένεται σε πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόβλεψη μιας παγκόσμιας ύφεσης.

«Ακόμη και αν δεν προβλέπουμε επίσημα μια παγκόσμια ύφεση από στενή τεχνική άποψη, θα είναι σαν μια ύφεση για μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Marcelo Carvalho, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικών στην BNP Paribas.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δυσκολίες που έχουν βιώσει πολλά έθνη, επιχειρήσεις και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο φέτος -με έντονες περιφερειακές παραλλαγές- δεν έχουν τελειώσει.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν πενιχρά κέρδη το επόμενο έτος. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 0,5% το 2023, από 1,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από την Wall Street Journal πιστεύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 0,4% το 2023 και βλέπουν αυξανόμενες πιθανότητες για ύφεση το επόμενο έτος.

Η Ευρώπη φαίνεται πιθανό να αποφύγει τα χειρότερα αποτελέσματα από τις ενεργειακές διακοπές. Ένας ήπιος Οκτώβριος και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου καθιστούν λιγότερο πιθανό τα εργοστάσια της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν περιορισμό της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι της Barclays αναμένουν πτώση 1,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εκεί, λιγότερο από το χειρότερο σενάριο για πτώση 5%.

Ενώ οι συνθήκες θα μπορούσαν να αρχίσουν να βελτιώνονται το επόμενο έτος, οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε επισφαλή θέση.

«Οι κίνδυνοι να πάνε τα πράγματα στραβά αυξάνονται σε σύγκριση με το σημείο που βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Alvaro Pereira, εν ενεργεία επικεφαλής οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Η Navios Partners παρέλαβε νεότευκτο bulk carrier

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin