Image default
Οικονομία

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Ασφαλιστικό - Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)
Ενώ παραμένει η αδικία με τους αγρότες, δείτε πως διαμορφώνονται οι βασικές συντάξεις.

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το εν λόγω ποσό, μαζί με τα 909 εκ. που προορίζονται για τις αύξησης του 7,75% από 1/1/2023 για τις… μισές συντάξεις ωστόσο (σ.σ. οι υπόλοιπες χρεώνονται με προσωπική διαφορά), εγγράφεται στον νέο προϋπολογισμό.

Κατά συνέπια, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκε η «λίστα της ντροπής» με τις εν αναμονή χιλιάδες συντάξεις, αλλά θα πρέπει να αποδώσει και πάνω από μισό δις ευρώ ακόμη για να επέλθει μια κάποια κανονικότητα. Ουσιαστικά δηλαδή μεταθέτει την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το νέο χρόνο.

Το εν λόγω ποσό είναι ικανό για να καλύψει τις συντάξεις για περισσότερους από 45.000 (εν αναμονή) συνταξιούχους (μέση ετήσια σύνταξη 11.500 ευρώ) για ολόκληρο το νέο χρόνο.

Στο μεταξύ, με βάση την νέα εισοδηματική πολιτική για τους συνταξιούχους, η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75%. Και αυτό συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά «βασικών» συντάξεων ως εξής:

Εθνική σύνταξη με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης θα ανέλθει στα 413,76 ευρώ από 384 ευρώ σήμερα. Από το ποσό αυτό θα ξεκινά να εφαρμόζεται η ανταποδοτική σύνταξη για αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2023

Η μείωση της εθνικής σύνταξης ανά έτος (χρόνος ασφάλισης κάτω των 20 ετών) θα είναι 8,28 ευρώ τη χρονιά. Άρα με 18 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 397,21 ευρώ.

Εθνική σύνταξη με 15 έτη ακολούθως θα διαμορφωθεί στα 371,73 ευρώ.

Ελάχιστη σύνταξη χηρείας από 360 ευρώ θα ανέλθει στα 388 ευρώ. Αφορά την ελάχιστη καταβολή για δικαιούχο που δεν εργάζεται ή δεν συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τέκνα, ανεξαρτήτως αριθμού, ορφανά και από τους δύο γονείς.

Σύνταξη ανασφαλίστου (67 ετών και άνω) θα διαμορφωθεί στα 388 ευρώ. Αφορά όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 4.320 ευρώ και οικογενειακό έως 8.640. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ. Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Παρέχεται ολόκληρο υπό την προϋπόθεση της 35ετούς συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα. Διαφορετικά αποκόπτεται το 1/35 για κάθε έτος μικρότερης παραμονής στην ημεδαπή.

Ποσοστά αποκοπής ανά έτος της μειωμένης σύνταξης. Από 1/1/2023 η μειωμένη σύνταξη θα περικόπτεται κατά 24,8 ευρώ για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης και θα φτάνει έως το ποσό των 124,13 ευρώ στην 5ετία. Αφορά μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα με 5.500 ένσημα που θεμελίωσαν στο 50ό έτος, όσους συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, όσους έχουν Βαρέα ένσημα (7.500 ΒΑΕ και 10.500 στο σύνολο) και συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος.

-Παραμένει η αδικία με τους αγρότες. Παρά τις οριακής βελτιώσεις και την ευκαιρία ενός ακόμη ασφαλιστικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση απέτυχε να βελτιώσει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών. Όσοι συνταξιοδοτούνται με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16) λαμβάνουν είτε μικρότερη σύνταξη από 360 ευρώ (γεννηθέντες 1952-53), είτε 2-3 ευρώ παραπάνω από όσα δίνονται, εν είδει κοινωνικής αλληλεγγύης, σε όσους δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές (ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι)!

Σχετικα αρθρα

Το νέο Ε9 φέρνει αλλαγές και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

admin

Τα πέντε μεγάλα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

fastpath

ΕΤΑΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα έργα InvestEU – Χρηματοδότηση για για πράσινη κινητικότητα και ενέργεια

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 1,245 δισ. τα φορολογικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

admin

Ν. Μηταράκης: Παράταση της διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης

admin

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

Η εφορία ψαλιδίζει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού

admin

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι γέμισαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 1,456 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

admin

Τουρισμός: Ελληνική πρωτιά σε πωλήσεις στη Γαλλία τον Φεβρουάριο

admin