Image default
BLOOMBERG

Πετρέλαιο: Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

Το πετρέλαιο σημείωσε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το κύμα αναταραχών στην Κίνα επηρέασε αρνητικά τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου και θόλωσε τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια αγορά αργού.

Το West Texas Intermediate βυθίστηκε κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών.

Διαμαρτυρίες για τους σκληρούς περιορισμούς κατά του Covid-19 ξέσπασαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Η εξέλιξη αυτή εγείρει τον κίνδυνο κυβερνητικών αναταράξεων.

Την ίδια ώρα, η αναταραχή που ξέσπασε έδωσε ώθηση στο δολάριο -που θεωρήθηκε καταφύγιο- καθιστώντας τις πρώτες ύλες λιγότερο ελκυστικές.

WTI at lowest since 2021 as unrest in China sours sentiment
Το WTI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 μετά τις αναταραχές που ξέσπασαν στην Κίνα

«Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου παραμένει αρνητικό και οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στην Κίνα σίγουρα δεν θα βοηθήσουν», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε κατά μέσο όρο να φθάσει τα 15,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, από 15,82 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Kpler, εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

«Οι προοπτικές της ζήτησης θα επιδεινωθούν προτού έρθει βελτίωση», δήλωσε ο Fenglei Shi, επικεφαλής της αγοράς πετρελαίου της Μεγάλης Κίνας στην S&P Global Commodity Insights, επικαλούμενος την αύξηση των περιορισμών.

Εκτός από την Κίνα, οι έμποροι αξιολογούσαν επίσης την κίνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Chevron Corp. άδεια για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα, αφού οι κυρώσεις είχαν σταματήσει όλες τις δραστηριότητες γεώτρησης σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Η ελάφρυνση των κυρώσεων έρχεται αφότου Νορβηγοί μεσολαβητές ανακοίνωσαν την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του WTI υποχώρησαν έως και 3,2%, στα 73,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, πριν επιστρέψουν στα 73,97 δολάρια.

Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του Brent υποχώρησαν κατά 2,9%, στα 81,19 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

Από την έναρξη της πανδημίας, η προσέγγιση της Κίνας για την αντιμετώπιση του Covid-19 βασίζεται σε μαζικά διαγνωστικά τεστ και εκτεταμένα lockdown για την καταστολή των κρουσμάτων, μαζί με τους εμβολιασμούς. Αυτό έπληξε τη ζήτηση ενέργειας και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς, καθώς τα υπόλοιπα κράτη άνοιξαν ξανά. Στο μεταξύ, παρά τις απαγορεύσεις τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Στην Ευρώπη, τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν ακόμη να επιτύχουν συναίνεση σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το πλαφόν της τιμής της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ενώ η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν αντιταχθεί σε μια πρόταση για όριο 65 δολαρίων το βαρέλι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ γενναιόδωρο για τη Μόσχα, κράτη που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, όπως η Ελλάδα τάσσονται υπέρ της υψηλότερης τιμής.

Η Ρωσία έχει πει ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου σε οποιονδήποτε συμμετέχει.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Συμφωνία με την Βενεζουέλα για το πετρέλαιο

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εκπέμπει SOS καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

Σχετικα αρθρα

Η Swatch στα βήματα της Rolex: Αυξάνει τις τιμές στα ρολόγια Omega, Longines και Tissot

admin

Intel: Μειώνει τον μισθό του CEO κατά 25% στο πλαίσιο των περικοπών

admin

Οι καλύτερες μετοχές του 2022 είναι οι μεγάλοι χαμένοι του Ιανουαρίου διεθνώς

admin

UBS: Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες – Στήριξη από τα επιτόκια

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG

admin

ΤΑΪΠΕΔ: Morgan Stanley και BoA θα τρέξουν την IΡΟ του Ελ. Βενιζέλος

admin

H Unilever επιταχύνει την αλλαγή ηγεσίας: Νέος CEO ο Hein Schumacher

admin

Ουίλσον (Morgan Stanley): Μην μπείτε στο ράλι μετοχών, θα απογοητευτείτε

admin

Peninsula London: Πολυτέλεια, βόλτες με Rolls-Royce και γείτονες με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’

admin

ΕΕ: Πού θα κάτσει η μπίλια του πλαφόν στο ντίζελ

admin

H&M: Βουτιά στα κέρδη έφεραν η αναδιάρθρωση και ο πληθωρισμός

admin

Bloomberg για ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης μέχρι την «κορύφωση» του Μαΐου

admin