Image default
Οικονομία

Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη πληθωρισμού και ύφεσης αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις αγορές το 2023.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023, σύμφωνα με επενδυτές που εκτιμούν πως οι ελπίδες για ράλι στις αγορές είναι σχεδόν… αβάσιμες μετά το βάναυσο selloff του φετινού έτους.

Σχεδόν οι μισοί από τους 388 ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse, όπως μεταδίδει το - ανέφεραν πως το σενάριο όπου η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, θα κυριαρχήσει παγκοσμίως το επόμενο έτος. Το δεύτερο πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η αποπληθωριστική ύφεση, ενώ μια οικονομική ανάκαμψη με υψηλό πληθωρισμό θεωρείται λιγότερο πιθανή.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια άλλη δύσκολη χρονιά για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν τροφοδοτήσει τη χειρότερη καταστροφή για τις μετοχές από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Το επόμενο έτος θα είναι ακόμα δύσκολο», τονίζει η Νικόλ Κόρνιτζερ του Buffalo International Fund με έδρα το Παρίσι, η οποία διαχειρίζεται περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. «Σίγουρα, ο στασιμοπληθωρισμός είναι η νέα προοπτική προς το παρόν» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 60% των συμμετεχόντων αναμένει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω σε ένα μήνα από τώρα. Η ισχύς του δολαρίου έχει επηρεάσει αρκετές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων φέτος, όπως και το ευρώ ενώ η διολίσθησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει θύλακες ευκαιριών για το 2023.

«Το δολάριο πιθανότατα θα αποδυναμωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Ίσως όχι δραματικά, αλλά η τάση θα είναι πιθανώς πτωτική» εκτίμησε η Κόρνιτζερ. «Η ύφεση στις ΗΠΑ και η πορεία των επιτοκίων από μεριάς Fed, θα είναι οι βασικοί καταλύτες για το αμερικανικό νόμισμα», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID αποτελεί άλλον έναν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τα κρούσματα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα εν μέσω των αυξανόμενων διαμαρτυριών κατά των περιορισμών.

«Οι αναλυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις των κερδών τους», σημειώνει η Ανέκα Τρίον, διευθύνουσα σύμβουλος της Van Lanschot Kempen με έδρα το Άμστερνταμ. «Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα δει μια οικονομική συρρίκνωση, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν μόνο μέτρια ανάπτυξη και η Κίνα δεν θα επιτύχει τις φιλοδοξίες της» επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν ως ευκαιρία την εξαγορά ομολόγων μεγάλης διάρκειας και μετοχών τεχνολογίας, ενώ μεταξύ άλλων πιθανών κινδύνων το 2023 συμπεριλαμβάνονται οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης για αυτές τις χώρες να αυξάνεται κατά 20%.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα κάποια ένταση, ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν ή ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κυριαρήσουν τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, γύρω στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αναμένουμε ότι η θα επικρατήσει η μία υποτονική ανάπτυξη και ύφεση» υπογράμμισε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, ανώτερη αναλύτρια στο Swissquote.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Μείωση των επιφυλάξεων μέσω των ΣΜΕ του FTSE25

admin

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές – Παραμένει ο φόβος της επιβράδυνσης της οικονομίας

fastpath

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός εξανέμισε την ονομαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το γ’ τρίμηνο 2022

admin

Ηλεκτρονικές απάτες: Έντονη αντίδραση της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις αλλαγές στο ν/σχ που αφορούν τις Τράπεζες

admin

Salesforce: Έρευνα για τις τάσεις των ψηφιακών καταναλωτών το 2023

admin

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά βελτίωσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τουρισμός για όλους: 125 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι προστίθενται στο πρόγραμμα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

admin

Τουρισμός: Οι Ιρλανδοί «ψηφίζουν» Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο- Στις 104,9 μονάδες

admin

Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο – Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις

fastpath