Image default
Ευρώπη

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαδραματίσουν τον ίδιο αποφασιστικό ρόλο που είχαν στην παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία COVID-19, αναπαράγοντας τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Η υγεία των ανθρώπων, τα συστήματα υγείας και οι απειλές κατά της υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ανακοίνωσης για την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της υγείας, την οποία η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου).

Η στρατηγική αποσκοπεί στη διασφάλιση του κεντρικού ρόλου της ΕΕ στη συζήτηση για την παγκόσμια υγεία και αποτελεί συνέχεια μιας ανακοίνωσης που χρονολογείται από το 2010.

«Το κύριο μήνυμα αυτής της στρατηγικής είναι ότι η ΕΕ προτίθεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την ευθύνη της και να εμβαθύνει την ηγετική της θέση προς το συμφέρον των υψηλότερων εφικτών προτύπων υγείας, με βάση θεμελιώδεις αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα, και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε η Επιτροπή σε πρόσφατο σχέδιο της στρατηγικής, το οποίο είδε η EURACTIV.

Με την πανδημία COVID-19, την αναδυόμενη απειλή μικροβιακής αντοχής και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι «σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια υγεία και τη γεωπολιτική» και να «ενισχυθεί η ηγεσία της ΕΕ στον τομέα αυτό», δήλωσε η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί η προσέγγιση της «Ομάδας Ευρώπη», μια αναφορά στην ομώνυμη δέσμη μέτρων ύψους 40 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των χωρών-εταίρων στην καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Τον περασμένο μήνα, η Sandra Gallina, γενική διευθύντρια της υγειονομικής υπηρεσίας της Επιτροπής DG SANTE, δήλωσε στη EURACTIV ότι «η στρατηγική είναι ένας τρόπος για να καταδειχθεί ο κεντρικός ρόλος που έχει η Ευρώπη στον χάρτη της υγείας».

Σε ένα παράρτημα της στρατηγικής, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης έναν μη εξαντλητικό κατάλογο 20 παγκόσμιων, περιφερειακών και διμερών έργων σε ένα χρονικό πλαίσιο από το 2023 έως το 2027.

Τρεις βασικές προτεραιότητες

Για να διασφαλίσει τον κεντρικό ρόλο, η Επιτροπή επικεντρώνεται σε τρεις «αλληλένδετες προτεραιότητες» μέχρι το 2030, οι οποίες είναι η επίτευξη καλύτερης υγείας και ευημερίας των ανθρώπων, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και η προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και η καταπολέμηση των απειλών για την υγεία με την εφαρμογή μιας διεπιστημονικής προσέγγισης «Μία υγεία».

Για την αντιμετώπιση των δύο πρώτων προτεραιοτήτων, η Επιτροπή ζητά να δοθεί έμφαση στις «βασικές αιτίες της κακής υγείας, όπως η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες», αλλά και στις νέες κινητήριες δυνάμεις της υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι ανθρωπιστικές κρίσεις ή η επισιτιστική ανασφάλεια, που επιδεινώνονται από κρίσεις όπως ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις αυξανόμενες προκλήσεις της μικροβιακής αντοχής και της ψυχικής υγείας.

Η διαχείριση των συστημάτων υγείας θίγεται επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ανισορροπιών του εργατικού δυναμικού και της έλλειψης πόρων, ενώ η επικοινωνία καλεί για τη μεγιστοποίηση της χρήσης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Όσον αφορά την τρίτη προτεραιότητα – την καταπολέμηση των σημερινών και μελλοντικών απειλών για την υγεία – η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει μεγαλύτερη ισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια και άλλα αντίμετρα, για αποτελεσματικότερη επιτήρηση των ασθενειών παγκοσμίως και για ισχυρότερους διεθνείς κανόνες και μηχανισμούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Συνολικά, δίνεται έμφαση στην «προσέγγιση της μίας υγείας», η οποία αντιμετωπίζει την πολύπλοκη διασύνδεση μεταξύ της ανθρωπότητας, του κλίματος, του περιβάλλοντος και των ζώων.

Εξασφάλιση κεντρικού ρόλου σε διεθνές επίπεδο

Μια άλλη πτυχή στην οποία επικεντρώνεται η στρατηγική είναι η προσπάθεια να καταστεί η ΕΕ κινητήριος μοχλός της διεθνούς συνεργασίας.

«Η επέκταση των εταιρικών σχέσεων με ένα ευρύ φάσμα σχετικών φορέων είναι υψίστης σημασίας – προώθηση της υγειονομικής κυριαρχίας για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και στρατηγική αυτονομία που υποστηρίζεται από την πολιτική δέσμευση και ευθύνη των εταίρων», αναφέρει η στρατηγική.

Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη να διασφαλίσουν τη συνέργεια μεταξύ των εθνικών και των παγκόσμιων στρατηγικών της ΕΕ για την υγεία και να εργαστούν «πιο στενά από ποτέ σε μια προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη».

Η συνεργασία θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της εμβάθυνσης της συνεργασίας μέσω της G7, της G20 και άλλων παγκόσμιων, περιφερειακών και διμερών εταίρων.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συγκαταλέγονται συλλογικά μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών της παγκόσμιας υγείας, είτε πρόκειται για παγκόσμια αγαθά, είτε για αναπτυξιακή βοήθεια, είτε για ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι στόχοι της στρατηγικής θα απαιτήσουν όχι μόνο υψηλή πολιτική δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και «σημαντική δέσμευση πόρων».

«Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ θα ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει καινοτόμες χρηματοδοτήσεις, συνεπενδύσεις από εταίρους και συνένωση με άλλους διεθνείς φορείς – και η επιρροή της ΕΕ στη διαμόρφωση της ατζέντας πρέπει να αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική της στήριξη ως υπέρμαχος της παγκόσμιας υγείας», αναφέρεται στη στρατηγική.

Σχετικα αρθρα

Societe Generale: Βουτιά 64% στα ετήσια κέρδη

admin

«Διευθυντής πρώτων εντυπώσεων»: Γιατί οι εταιρείες παραφουσκώνουν τους τίτλους των νέων εργαζομένων

admin

Ρωσία: Διαφωνίες για τη νομισματική πολιτική και στη μέση ο πληθωρισμός

admin

Ρωσία: Εξοπλισμό από την Κίνα αγοράζει το 67% των επιχειρήσεων

admin

Credit Suisse: Καθυστερούν τα μπόνους των στελεχών, εντείνεται η αβεβαιότητα

admin

BP: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2022

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

admin

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «αιμορραγία» θέσεων εργασίας καλά κρατεί (infographic)

admin

Η Ουκρανία έχει αποσύρει 19 εκατομμύρια ρωσικά βιβλία από τις βιβλιοθήκες

admin

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αποκλείει τις πτήσεις με έναν πιλότο έως το 2030

admin

Σύγκρουση στην ισπανική κυβέρνηση για το νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης

admin

Βέλγιο: Παράταση ενίσχυσης των νοικοκυριών εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου κόστους

admin