Image default
Οικονομία

Οικονομική ενίσχυση ναυτικών: Το αίτημα της ΠΝΟ και οι αντιδράσεις

Κατά την συνεδρίαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας της ΠΝΟ, στις 25 Νοεμβρίου 2022 συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, η απόρριψη της αίτησης του Δ.Σ. του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) για την συμπληρωματική αναδιανομή στους δικαιούχους ναυτικούς μέρους των πλεονασμάτων του.

Όπως είναι γνωστό ο ΕΛΟΕΝ είναι ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει αποκλειστικά δικό του προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνει ούτε με 1 ευρώ τον Κρατικό προϋπολογισμό και τα Κρατικά έσοδα. Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των Ναυτικών και των πλοιοκτητών και από τους πόρους αυτούς καλύπτονται όλες οι λειτουργικές του ανάγκες και υποχρεώσεις καθώς και οι καταβολές των επιδομάτων προς τους δικαιούχους ναυτικούς.

Επειδή ο κλάδος των Ναυτικών όπως εξάλλου και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνεχείς αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα και στην θέρμανση, γι αυτό και ο ΕΛΟΕΝ ζήτησε την πρόσθετη ενίσχυση των ναυτικών μας με την συμπληρωματική αναδιανομή μέρους των αποθεματικών, όπως ρητά το προβλέπει και το επιτρέπει ο νόμος.

Και ενώ το θέμα είναι ξεκάθαρο από κάθε άποψη, δυστυχώς οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας κατέληξαν στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται δήθεν οι προϋποθέσεις για την αιτηθείσα συμπληρωματική αναδιανομή, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΕΛΟΕΝ αποτελεί ξεχωριστό και αυτοτελή λογαριασμό διανεμητικού χαρακτήρα με μοναδικό κοινωνικό σκοπό τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων και ειδικότερα επιδόματος τέκνων στους Έλληνες Ναυτικούς.

Με σχετικά έγγραφα του ΕΛΟΕΝ και της Ομοσπονδίας μας, τονίστηκε ότι είναι εσφαλμένη η αρνητική τοποθέτηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου και ζητήθηκε η προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, προκειμένου να γίνει δεκτό το σχετικό δίκαιο και νόμιμο αίτημα μας και ο οποίος δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί.

Τα χρήματα είναι των Ναυτικών, εισπράττονται από τους Ναυτικούς και διανέμονται στους Ναυτικούς και δεν μπορεί κανένας Υπουργός και καμία κρατική υπηρεσία να αγνοεί και να αρνείται την καταβολή των δικών μας χρημάτων υποκρυπτόμενοι πίσω από γραφειοκρατικές «δικαιολογίες».

Η Διοίκηση της ΠΝΟ έχοντας υπόψη της όλα τα παραπάνω, αποφάσισε ομόφωνα κατά την άνω συνεδρίαση της στις 25-11-2022, όπως με δυναμική παρέμβαση της, προσέλθει σύσσωμη στο Υπουργείου Εργασίας στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.30 προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας και για να ικανοποιηθεί το δίκαιο, από κάθε άποψη, αίτημα μας.

Σχετικα αρθρα

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Tο 2023 προσδοκούμε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση

fastpath

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

fastpath

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα: Οι προορισμοί που άνοιξαν πρώτοι τη φετινή σεζόν

admin

Καλάθι του νονού: Σε ισχύ από σήμερα μέχρι τα μέσα Απριλίου

admin

Άρχισε η καταβολή των μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

admin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

fastpath

Άρθρο 142 ευρωβουλευτών για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων

admin

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

fastpath

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin