Image default
Οικονομία

Προσφορές στις 27-28/12 για φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα σε Κρήτη – Λουτράκι ύψους 85,5 εκατ. ευρώ

Στα τέλη του 2022 προσφορές για τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Ν. Λασιθίου με τα φράγματα Μπραμιανού – Μύρτου, αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων.

«Πυκνό» εξελίξεων θα είναι τελικά το διάστημα των εορτών σε επίπεδο υποβολής προσφορών για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών όρισε ημερομηνία υποβολής προσφορών για δύο ακόμα έργα που πρόσφατα δημοκρατήθηκαν, σε Κρήτη και Λουτράκι, συνολικού ύψους 85,5 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με κατασκευή φράγματος και αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικότερα, οι προσφορές για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» πρέπει να κατατεθούν έως τις 27 Δεκεμβρίου 2022, με την αποσφράγιση των φακέλων να έχει οριστεί για τις 28/12. Επιπρόσθετα, οι προσφορές για τα «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β’ ΦΑΣΗ)» θα δοθούν στις 28/12/2022 ενώ η αποσφράγιση ορίστηκε για την επόμενη ημέρα. Βέβαια, μένει να φανεί αν δοθεί κάποια παράταση έως τότε στα χρονοδιαγράμματα. Τα έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο στην Κρήτη των 53,5 εκατ. ευρώ

Η υλοποίηση του έργου θεωρείται απολύτως αναγκαία και επείγουσα δεδομένου ότι με το υπόψη έργο θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με την πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως τα υπό δημοπράτηση έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών.

Τα έργα θα κατασκευαστούν στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Ιεράπετρας του Ν. Λασιθίου στη Νότια Κρήτη, μεταξύ των οικισμών Μύθων, Μύρτου, Γρα Λυγιάς και Μακρύλιας. Το έργο είναι εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας εργασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια, τη λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος Μπραμιανού, της περιμετρικής παραλίμνιας οδού και των έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα του από την υδροληψία Καλαμαυκιανού, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, καθώς και την κατασκευή του φράγματος Μύρτου. Ο προϋπολογισμός (μαζί με ΦΠΑ) ανέρχεται σε 53,5 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 36 μήνες.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου:

(Α) Κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανού: • Όργανα παρακολούθησης του φράγματος Μπραμιανού . • Κατασκευή περιμετρικής οδού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανού, μήκους 7.612 μ. • Συμπληρωματικές εργασίες Η/Μ και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στο φράγμα. • Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία Καλαμαυκιανοώ στον ταμιευτήρα Μπραμιανού μήκους 2.545 μ. • Κατασκευή κτιρίου αναψυχής – εστίασης συνολικής επιφάνειας 225 τ.μ. και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ταμιευτήρα Μπραμιανοά.

(Β) Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων: • Κατασκευή έργων διευθέτησης ρ. Μπραμιανού μήκους περίπου 2,2χλμ καθώς και έργα συγκράτησης φερτών επί της κοίτης του ρέματος Μπραμιανού ανάντη του ταμιευτήρα. • Κατασκευή έργων διευθέτησης ρ. Διαβατών και συμβαλλόντων ρεμάτων συνολικού μήκους 2.884 μ. • Κατασκευή όμβριων δικτιών σε περιοχές του οικισμού Γρα Λυγιάς.

(Γ) Κατασκευή φράγματος Μύρτου: • Κατασκευή του φράγματος Μύρτου και παραλίμνιας οδού. Πρόκειται για χωμάτινο φράγμα, ύψους 38,00 m. από τη θεμελίωση του πυρήνα, μήκους 350 m και πλάτους στέψης 10,00 m. με κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα. • Κατασκευή αντλιοστασίου ανύψωσης (Α1). • Έργα Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίου (Α1) ανύψωσης στη δεξαμενή (Α3) του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Μύρτου στον ταμιευτήρα Μπραμιανού . • Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού . • Εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου των έργων του φράγματος Μπραμιανού, του φράγματος Μύρτου και της δεξαμενής (Δ3).

Το project στο Λουτράκι ύψους 22 εκατ. ευρώ

Σκοπός του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής των ρεμάτων ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ, ΧΑΡΒΑΤΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ (κλάδος 1 και κλάδος 2), ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΝΤΑΜΑΡΙΟΥ του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων. Η αξία χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 18.548.387,10 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι τριάντα (30) μήνες.

Η υλοποίηση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Λουτρακίου.

Συνοπτικά θα κατασκευασθούν Έργα διευθέτησης: – στο Ρέμα Αγ. Φανουρίου σε μήκος 2.214,10 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Χαρβατίου σε μήκος 5.413,40m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Αγ. Κυριακής σε μήκος 1.994,6 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Νεκροταφείου κλάδος 1 σε μήκος 449,2 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Νεκροταφείου κλάδος 2 σε μήκος 399,4 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Οσίου Πατάπιου κλάδος Π1 σε μήκος 1.549,7 m με τα συνοδά του έργα, -στο Ρέμα Οσίου Πατάπιου κλάδος Π2 σε μήκος 533,6 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Οσίου Πατάπιου κλάδος Π3 σε μήκος 499,2 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Αγ. Γεωργίου κλάδος Γ1 σε μήκος 1.394,5 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Αγ. Γεωργίου κλάδος Γ2 σε μήκος 341,0 m με τα συνοδά του έργα, – στο Ρέμα Νταμαρίου σε μήκος 1.354,5 m με τα συνοδά του έργα.

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath