Image default
Οικονομία

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το φράγμα των 700 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των πολιτών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Γηραιά ήπειρος τους τελευταίους μήνες.

Το «φράγμα» των 700 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των πολιτών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Γηραιά ήπειρος τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του -, το οποίο αξιοποίησε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel.

Το σύνολο των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ -μαζί με την Μεγάλη Βρετανία και την Νορβηγία– έχουν δαπανήσει το ποσό των 705 δισ. ευρώ τόσο για να ενισχύσουν τον εφοδιασμό τους με πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο και για την ελάφρυνση του κόστους από τις πλάτες των καταναλωτών.

  • Διαβάστε ακόμα: Ρεκόρ στις εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη – Αύξηση 40% σε σχέση με το 2021

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του -, από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι σήμερα, τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δαπανήσει περισσότερα από 600 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών τους (50 δισ. περισσότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο), ενώ το αντίστοιχο ποσό που έχουν βγάλει από τα ταμεία τους η Βρετανία και η Νορβηγία υπολογίζεται στα 105 δισ. ευρώ.

Από τα κράτη της ΕΕ, το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στην Γερμανία, η οποία έχει ξοδέψει περισσότερα από 264 δισ. ευρώ ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με ένα ποσό που πλησιάζει τα 100 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το ποσοστό των μέτρων στήριξης επί του ΑΕΠ, στην πρώτη θέση παραμένει η Γερμανία (7,4%) και ακολουθούν η Μάλτα και η Λιθουανία, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με την χώρα μας να έχει ξοδέψει ποσό ίσο με το 5,74% του ΑΕΠ (περίπου 10,5 δισ. ευρώ) για τη στήριξη των πολιτών και της εγχώριας αγοράς.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι δαπάνες των κρατών της ΕΕ είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πρόγραμμα έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας της περιοχής από την πανδημία του κορονοϊού, κάνοντας ακόμα πιο επείγουσα την σύσταση του Ινστιτούτου Bruegel για τη δημιουργία ενός ταμείου με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

  • Διαβάστε ακόμα – Βρετανία: Σχέδιο 700 εκατ. λιρών για ενεργειακή ανεξαρτησία με «στροφή» στην πυρηνική ενέργεια

«Καθώς οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη εκτιμάται πως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα θα ενισχυθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν επιπλέον πιέσεις ώστε να γίνουν πιο στοχευμένες στην στήριξη που προσφέρουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε από την πλευρά της η Simone Tagliapietra, που συμμετείχε στην συγγραφή της έκθεσης του Bruegel.

«Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει πως ο κίνδυνος κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά είναι παραπάνω από υπαρκτός, ειδικά στην περίπτωση που οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις οικονομίες τους από άλλες», σημείωσε η ίδια.

Αυξάνεται η πίεση για το πλαφόν στις τιμές αερίου και πετρελαίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαρκής αιμορραγία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη στήριξη των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για ένα βαρύ χειμώνα στην Γηραιά ήπειρο αναμένεται να αυξήσει την πίεση που ασκείται στην ηγεσία της ΕΕ για άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις, όπως η επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που θα αποτελέσει το μοναδικό θέμα της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλά, επιτακτικά τίθεται πλέον και η κοινή απόφαση των «27» για την επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου από τη Ρωσία πετρελαίου, κίνηση που στοχεύει από τη μία στην διατήρηση των ροών από τη Ρωσία, διασφαλίζοντας από την άλλη πως η κυβέρνηση Πούτιν δεν θα βασίζεται στα χρήματα των Ευρωπαίων για να χρηματοδοτεί τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σχετικα αρθρα

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin